1932 yılında yürürlüğe giren 2007 sayılı Türkiye’de Türk Vatandaşlarına Tahsis Edilen Sanat ve Hizmetler Hakkında Kanun yabancılara yasak olan meslekleri be­lirtmiştir.

Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.

Sağlık alanı yabancılara yasak mesleklerin en fazla olduğu alan­lardandır. Bu alanda Türk vatandaşlara hasredilen mesleklerle ilgili en önemli düzenleme 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanundur. Kanun doktorluk mesleğinin yapıla­bilmesi için Türk vatandaşlığı şartını getirmekteydi. Kanunun 1. maddesinde değişiklik yaparak 2011 yılında çıkan bir KHK ile doktorluk yabancılara yasak mesleklerden çıkartılmıştır.

Aynı KHK ile 6283 sayılı Hemşirelik Kanununda değişiklik yapılarak hemşi­reler için Türk olma şartı kaldırılmıştır. Bu kanun değişikliği doğrul­tusunda yabancı sağlık meslek mensuplarının çalışma şartlarını dü­zenleyen yönetmelik bir sonraki yıl çıkarılmıştır. 1219 sayılı Ka­nunun diğer maddelerinde hüküm altına alınmak üzere dişçilik, ebe­lik ve hastabakıcılık meslekleri için Türk olma şartı devam etmekte­dir.

Benzer şekilde, 6197 sayılı eczacılar ile ilgili Kanunda ve vete­riner hekimliği ile ilgili Kanunda Türkiye’de eczacılık ve veteriner hekimliği yapabilmek için Türk vatandaşı olmanın şart olduğu düzenlen­miştir. Fakat gidişat bu mesleklerin de yabancılara yasak olmaktan çıkacağı yönündedir. 663 sayılı KFIK aynı zamanda sağlık kuruşla­rında yabancı uzmanların da çalıştırılabileceğini düzenlenmiştir. Buna karşın Hususî Hastaneler Kanunu uyarınca özel hastanelerde sorumlu müdürlük için Türk vatandaşı olma şartı devam etmektedir.

Türk gemilerinde ve sularında faaliyette bulunulan nitelikli meslekler açsısından denizcilik alanı genelde Türklere özgüdür.

Cumhuriyetin kurulmasından yalnızca birkaç sene sonra Kabotaj Kanunu ile bir bağımsızlık ve egemenlik göstergesi olarak Türkiye sahillerinde genelde Türk vatandaşlarının çalışması esas alınmıştır.

Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanununa göre Türk olarak tescil edilen gemilerde ve yatlarda kaptanın Türk olması şarttır.

Kabotaj Kanununa göre ise sahillerde yolcu taşımak, liman işleri yapmak ve kılavuzluk Türk vatandaşlarına hasredilmiştir. Ayrıca kanunda diğer maddelerde geçtiği üzere balık, istiridye, midye, sünger, inci. mercan vb. ihracı, dalgıçlık ve arayıcılık, kılavuzluk, çarkçılık, katiplik ve tayfalık da yabancılara yasaktır.

Adalet alanının istihdam açısından yabancılara neredeyse ta­mamen kapalı olduğu söylenebilir.

Kamu görevlisi hükmündeki hakim ve savcılık meslek mensupları ve diğer yardımcı personel dışında serbest olarak çalışabilen noterler ve avukatlar da Türk vatandaşı olmak zorundadır.

Noterlik Kanununa göre noterlik stajına kabul edilebilmek için ve Avukatlık Kanununa göre avu­katlığa kabul edilebilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Ben­zer bir şekilde. Gümrük Kanuna göre gümrük müşavir ve yardım­cısının Türk olması zorunludur.

Son olarak kamu kurumlarının güvenlikleri ile ilgili kanun uyarınca sadece Türkler özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi olarak çalışabilirler.

Özet olarak 2021 yılı itibariyle yabancılara yasak olan meslek­ler şunlardır:

  • Dişçilik, ebelik ve hastabakıcılık
  • Eczacılık
  • Veteriner Hekimlik
  • Özel hastanelerde sorumlu müdürlük
  • Kara suları dahilinde kaptanlık, balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan vb. ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, çarkçı­lık, katiplik, tayfalık
  • Avukatlık
  • Noterlik
  • Gümrük müşavirliği
  • Özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi

Türkiye’de yabancılara yasaklanan meslekler kuralına Türk soy­lu yabancılar istisna oluşturur.

Burada hatırlatmak gerekir ki, Türk soylu yabancılar çalışma izninden muaf tutulmamışlar, sadece değer­lendirme kriterlerinden muaf tutulmuşlardır. Türk soylu yabancılar çalışma izni alarak çalışabilirler. Bununla birlikte yabancı­lara yasaklanan meslekleri de serbestçe yapabileceklerdir. Dikkat edilmelidir ki, Türk soylu yabancıların çalışmalarına dair yapılan değişiklikler ve 4817 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı, yabancılara yasak mesleklerle ilgili herhangi bir hükmü içermemektedir.

Yabancılara serbest olmasına karşın Türkiye’de yapacağı mes­leklerle ilgili olarak ayrı, zorlaştırıcı kurallar mühendis ve mimarlar için geçerlidir.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa göre; Türkiye’de mühendislik ve mimarlık mesleklerinin icra edile­bilmesi için, ihtisasa uygun bir odaya kaydolunmasının zorunlu ol­duğu, yabancı mühendislerin ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) ile Odalar Birliğinin (TOBB) görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izni ile çalıştırılabileceği ve Türkiye’de bir aydan fazla kal­maları halinde, ihtisaslarına en yakın odaya geçici üye olarak kay­dolmaları gerektiği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, yabancı müteahhit veya yabancı kuruluşların, Türkiye’de Devlet daireleri ile resmi ve özel kuruluş ve şahıslara karsı resen veya yerli kuruluşlarla birlikte taahhüt ettikleri mühendislik veya mimarlıkla ilgili işlerde, yalnız bu işe münhasır kalmak kaydıyla, çalışma izni verilebilir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

304 Comments

  1. Avatar
    Kasım 4 Ağustos 2019 at 18:50 - Reply

    Benim kız arkadaşım meksikalı. Evlendiğimiz zaman türkiyede herhangi bir devlet kurumunda çalışabilir mi? ve ya çalışabilmesi için gerekli şartlar nelerdir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Ağustos 2019 at 17:42 - Reply

      Merhaba, yabancılar Türk vatandaşı olmadan devlet kurumlarında çalışamazlar.

  2. Avatar
    Aida 27 Temmuz 2019 at 18:13 - Reply

    Merhaba. Ben Azerbaycan uyrukluyum. Veteriner hekim olarak Türkiye de çalışamaz mıyım ? Yorumlardan birinde “bunun için size çalışma izni alacak bir iş bulmanız gerekmektedir. ” bulabilirsem böyle bir iş yeri çalışabilir miyim. Veya Türkiye vatandaşlığını aldıktan sonra çalışabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ağustos 2019 at 15:01 - Reply

      Merhaba, veterinerlik yabancılara yasak meslekler arasında olduğu için Türk vatandaşı olmadan mesleğinizi Türkiye’de icra edemezsiniz.

  3. Avatar
    kemale 20 Temmuz 2019 at 13:02 - Reply

    Merhaba.Ben azeriyim esim turk vatandasi.6 yillik evliyiz.Bakude oturuyoruz bir cocugumuz var.Bakude okulda muzik ogretmeniyim.Turkiyeye tasinmak istiyoruz.Ben turkiyede muzik ogretmeni calisa bilirmiyim?Bunun icin ne yapmaliyim.Tesekkur ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2019 at 18:46 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur.

  4. Avatar
    Hüseyin 14 Temmuz 2019 at 23:27 - Reply

    Hayırlı işler
    Ben istanbulda aşçı olarak çalışıyorum
    Bu sektörde çalışma izni alabilirmiyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Temmuz 2019 at 22:58 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur.

  5. Avatar
    Sevara 30 Haziran 2019 at 13:52 - Reply

    Merhaba! Ben Özbekistan vatandaşıyım türk uyruklu değilim tip üniversitesi mezuniyim turkiyede doktor olarak çalışabilir miyim? Ve bunun için neler yapmalıyım

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Temmuz 2019 at 11:48 - Reply

      Merhaba, evet Türkiye’de mesleğinizi icra edebilirsiniz, bunun için size çalışma izni alacak bir iş bulmanız gerekmektedir.

  6. Avatar
    Ahmat 12 Haziran 2019 at 18:37 - Reply

    Merhaba
    Balıkçılık şirketler diğer ülkeye (Avrupa, Arabistan vb.) balık ihraç ediyor onlar bazı zaman İngilizce ve Türkçe bilenler ihtiyacı olur. Balıkçılık şirkete da yabancılar tercümanlık (sipariş alma için) olarak çalışabilir mı? Saygılarımla

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Haziran 2019 at 13:23 - Reply

      Merhaba, evet çalışabilir, yabancılar sadece gemilerde çalışamazlar.

  7. Avatar
    Ahmet 5 Haziran 2019 at 15:24 - Reply

    Merhaba
    Mavi kartlı yabancı uyruklu doktor kamu da çalışabilir mi devlet ataması var mı

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Haziran 2019 at 01:06 - Reply

      Merhaba, kesin olmamakla beraber mavi kartlı yabancıların devlet dairelerinde çalışamadığını biliyoruz.

  8. Avatar
    Cem Cebeci 3 Nisan 2019 at 11:35 - Reply

    Merhaba, Az önce sorduğum soruyu açmak istiyorum: Diş kliniğinde çalışacak olan kişi yabancı ülkeden diş hekimi unvanına sahip ama buradaki klinikte başka bir görev ile çalıştırılacak. Bu mümkün mü?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Nisan 2019 at 19:03 - Reply

      Merhaba, ilgili yabancının mesleği diş hekimi olduğu için diş hekimi kliniğinde başka bir görevle çalışamaz.

  9. Avatar
    aytac 7 Mart 2019 at 00:27 - Reply

    ben azerbaycan uyrukluyum türkiyede polis olabilirmiyim ve ya nasıl olurum hangi gerekli

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Mart 2019 at 14:56 - Reply

      Merhaba, yabancılar Türk vatandaşı olmadan polis asker olamazlar.

  10. Avatar
    Nazrin Huseynzada 28 Ocak 2019 at 02:52 - Reply

    İyi günler,ben Azerbaycan Vatandaşıyım.Türkiye de hukuk fakültesini bitirdim ve baroda staj yapmam için Türk soylu belgesi yani Yabancılara mahsus kimşik belgesi aldım.Bu belge ile stajımı yapıp ruhsat alabilir miyim kesin olarak be staj süresince çalışma iznine ihtiyacım var mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Ocak 2019 at 01:30 - Reply

      Merhaba, değerlendirmeniz için teşekkür ederiz, staj sürecinde çalışma izni almak zorunda değilsiniz, fakat avukatlık ruhsatı için BARO ile görüşmenizi öneririz, kesin olmamakla beraber Türk soylu belgesi olan yabancıların Avukatlık yaptığını biliyoruz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.