1932 yılında yürürlüğe giren 2007 sayılı Türkiye’de Türk Vatandaşlarına Tahsis Edilen Sanat ve Hizmetler Hakkında Kanun yabancılara yasak olan meslekleri belirtmiştir.
Kanunun 1. maddesine göre; dişçilik, eczacılık, veterinerlik, özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, gümrük müşavirliği, turist rehberliği ve devlet özelinde bulunan maddelerin satıcılığı meslekleri yabancılara yasaktır.
Sağlık alanı yabancılara yasak mesleklerin en fazla olduğu alanlardandır. Bu alanda Türk vatandaşlara hasredilen mesleklerle ilgili en önemli düzenleme 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanundur. Kanun doktorluk mesleğinin yapılabilmesi için Türk vatandaşlığı şartını getirmekteydi. Kanunun 1. maddesinde değişiklik yaparak 2011 yılında çıkan bir KHK ile doktorluk yabancılara yasak mesleklerden çıkartılmıştır.
Aynı KHK ile 6283 sayılı Hemşirelik Kanununda değişiklik yapılarak hemşireler için Türk olma şartı kaldırılmıştır. Bu kanun değişikliği doğrultusunda yabancı sağlık meslek mensuplarının çalışma şartlarını düzenleyen yönetmelik bir sonraki yıl çıkarılmıştır. 1219 sayılı Kanunun diğer maddelerinde hüküm altına alınmak üzere dişçilik, ebelik ve hastabakıcılık meslekleri için Türk olma şartı devam etmektedir.
Benzer şekilde, 6197 sayılı eczacılar ile ilgili Kanunda ve veteriner hekimliği ile ilgili Kanunda Türkiye’de eczacılık ve veteriner hekimliği yapabilmek için Türk vatandaşı olmanın şart olduğu düzenlenmiştir. Fakat gidişat bu mesleklerin de yabancılara yasak olmaktan çıkacağı yönündedir. 663 sayılı KFIK aynı zamanda sağlık kuruşlarında yabancı uzmanların da çalıştırılabileceğini düzenlenmiştir. Buna karşın Hususî Hastaneler Kanunu uyarınca özel hastanelerde sorumlu müdürlük için Türk vatandaşı olma şartı devam etmektedir.
Türk gemilerinde ve sularında faaliyette bulunulan nitelikli meslekler açsısından denizcilik alanı genelde Türklere özgüdür.
Cumhuriyetin kurulmasından yalnızca birkaç sene sonra Kabotaj Kanunu ile bir bağımsızlık ve egemenlik göstergesi olarak Türkiye sahillerinde genelde Türk vatandaşlarının çalışması esas alınmıştır.
Türk Uluslararası Gemi Sicil Kanununa göre Türk olarak tescil edilen gemilerde ve yatlarda kaptanın Türk olması şarttır.
Kabotaj Kanununa göre ise sahillerde yolcu taşımak, liman işleri yapmak ve kılavuzluk Türk vatandaşlarına hasredilmiştir. Ayrıca kanunda diğer maddelerde geçtiği üzere balık, istiridye, midye, sünger, inci. mercan vb. ihracı, dalgıçlık ve arayıcılık, kılavuzluk, çarkçılık, katiplik ve tayfalık da yabancılara yasaktır.
Adalet alanının istihdam açısından yabancılara neredeyse tamamen kapalı olduğu söylenebilir.
Kamu görevlisi hükmündeki hakim ve savcılık meslek mensupları ve diğer yardımcı personel dışında serbest olarak çalışabilen noterler ve avukatlar da Türk vatandaşı olmak zorundadır.
Noterlik Kanununa göre noterlik stajına kabul edilebilmek için ve Avukatlık Kanununa göre avukatlığa kabul edilebilmek için Türk vatandaşı olmak gerekir. Benzer bir şekilde. Gümrük Kanuna göre gümrük müşavir ve yardımcısının Türk olması zorunludur.
Son olarak kamu kurumlarının güvenlikleri ile ilgili kanun uyarınca sadece Türkler özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi olarak çalışabilirler.
Özet olarak 2021 yılı itibariyle yabancılara yasak olan meslekler şunlardır:
- Dişçilik, ebelik ve hastabakıcılık
- Eczacılık
- Veteriner Hekimlik
- Özel hastanelerde sorumlu müdürlük
- Kara suları dahilinde kaptanlık, balık, istiridye, midye, sünger, inci, mercan vb. ihracı, dalgıçlık, arayıcılık, kılavuzluk, çarkçılık, katiplik, tayfalık
- Avukatlık
- Noterlik
- Gümrük müşavirliği
- Özel veya kamu kuruluşlarında güvenlik görevlisi
Türkiye’de yabancılara yasaklanan meslekler kuralına Türk soylu yabancılar istisna oluşturur.
Burada hatırlatmak gerekir ki, Türk soylu yabancılar çalışma izninden muaf tutulmamışlar, sadece değerlendirme kriterlerinden muaf tutulmuşlardır. Türk soylu yabancılar çalışma izni alarak çalışabilirler. Bununla birlikte yabancılara yasaklanan meslekleri de serbestçe yapabileceklerdir. Dikkat edilmelidir ki, Türk soylu yabancıların çalışmalarına dair yapılan değişiklikler ve 4817 sayılı Kanun ve ilgili mevzuatı, yabancılara yasak mesleklerle ilgili herhangi bir hükmü içermemektedir.
Yabancılara serbest olmasına karşın Türkiye’de yapacağı mesleklerle ilgili olarak ayrı, zorlaştırıcı kurallar mühendis ve mimarlar için geçerlidir.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununa göre; Türkiye’de mühendislik ve mimarlık mesleklerinin icra edilebilmesi için, ihtisasa uygun bir odaya kaydolunmasının zorunlu olduğu, yabancı mühendislerin ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı (şimdi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı) ile Odalar Birliğinin (TOBB) görüşleri alınarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izni ile çalıştırılabileceği ve Türkiye’de bir aydan fazla kalmaları halinde, ihtisaslarına en yakın odaya geçici üye olarak kaydolmaları gerektiği hükme bağlanmıştır. Ayrıca, yabancı müteahhit veya yabancı kuruluşların, Türkiye’de Devlet daireleri ile resmi ve özel kuruluş ve şahıslara karsı resen veya yerli kuruluşlarla birlikte taahhüt ettikleri mühendislik veya mimarlıkla ilgili işlerde, yalnız bu işe münhasır kalmak kaydıyla, çalışma izni verilebilir.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
304 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba ben Türk vatandaşıyım, eşim yabancı uyruklu ve aile ikametgahımız var 3 yıllık. Henüz yeni aldık oturum iznini. Eşim kendi işyerini açmak istiyor bununla ilgili prosedür, bürokrasi nedir acaba?
Merhaba, evliliğinizden çocuğunuz yoksa ve eşiniz çalışma izni alarak resmi çalışma istiyorsa, 100 Bin TL ödenmiş sermayeli bir şirket kurmalı ve 5 sigortalı Türk personel istihdam etmelidir, bu durumda çalışma izni alabilir ve resmi olarak ticaret yapabilir.
Peki bir Türk vatandaşıyla ortak olması durumunda nasıl oluyor?
Merhaba,
Mavi kartli eski Turk vatandasiyim. Turkiye’de eczacilik yapabilir miyim?
Tesekkurler
Merhaba, mavi kartlı Türk vatandaşları Türkiye’de eczacılık yapabilirler.
Merhaba ben Balıkesirde yabancı öğrenciyim. Ama İzmir’e taşındım ve okuduğum turizm alanında bir iş buldum. İkamet ve okul Balıkesirde olduğu halde İzmir’den çalışma izni alarak çalışa bilir miyim?
Merhaba, ikametinizin bölgesi farklı bir ilden çalışma izni almanıza engel değildir. lisans öğrencisi iseniz çalışma izninizin onaylanmama riski bulunmaktadır.
Turkiyede Veterlik mezunu ozel klinik acarak gorevini yapa bilir mi?
Selam ben 2012 girişli yabancı uyruklu Balıkesir üniversitesi Öğrencisiyim. 2016-2018 arası askerlik için memlekete döndüm ve bu sene tekrar okuluma devam ediyorum. Ama ben İzmir’e geldim ve kendi okuduğum alanda çalışmaya başlamayı düşünüyorum. Bunun için ben nasıl burda olduğum halde İzmir’den oturma izni ve çalışma izni alan bilirim? İkameti değişmek ve normal oturma izni almak için gerekli olan belgeler nelerdir?
Merhaba, okulunuz Balıkesir deyken siz İzmir’den ikamet izni alamazsınız, çalışma izni almak için iş bulmanız gerekmektedir, oturma izni için detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz; https://www.atakurumsal.com/istanbul/
merhaba;
diş hekimliği mezunu olan biri (mısır vatandaşı) kendi mesleği değilde başka bir meslekte (bilgisayar geliştiricisi) olarak çalışabilirmi
bu alanda sertifikası olmadan
Merhaba, hayır çalışmaz, İŞKUR da kayıtlı çok sayıda bilgisayar geliştirici olduğu için Çalışma Bakanlığı Türk personel istihdam etmenizi isteyecektir.
Merhaba efendim. Ben Afganistan uyruklu öğrenciyim. Kocaeli Üni. Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde doktora yapıyorum. Üstelik YTB burslusuyum. Lisansüstü öğrencileri çalışabilirler denilmiştir. Çalışma izni almaksızın mı çalışabilirler veya çalışma izni için başvuruda bulunmaları mı lazım? Bir diğer sorum, Afganistan’da yaşayan Özbek ve Türkmen Türkleri, Türk soylu yabancılara dahil midir ve bunu belgelendirmeleri mi lazım? Teşekkürler ve saygılarımla.
Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur. Ayrıca devlet bursu almış yabancılar en az bir yıl kendi ülkelerinde çalışmadan iş bulsalar dahi çalışma izni alamazlar.
Merhabalar,
Ebe için değerlendirme kriterleri nelerdir. Ebe ve hemşirelerde doktorlar gibi 3 kat asgari ücret üzerinden mi sigortalanmak zorunda.
Merhaba, hemşireler için maaş kriteri asgari ücretin 3 katı olmak zorundadır.
İlgili yasadaki
Yabancı öğrenciler
MADDE 19- (1) Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler.
(2) Yabancı öğrencilerden ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görmekte olanlar, öğrenimlerinin ilk yılının tamamlanmasından sonra çalışma iznine başvurabilir ve 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kısmi süreli çalışabilirler. Örgün öğretim programlarına kayıtlı lisansüstü öğrenciler için bu sınırlamalar uygulanmaz.
(3) Yabancı öğrencilere verilen çalışma izinleri, geçerli öğrenci ikamet iznini ve bu ikamet izninin sağladığı hakları sona erdirmez.
(4) Yabancı öğrencilerin çalışmasına ilişkin usul ve esaslar Göç Politikaları Kurulunca belirlenen esaslar dikkate alınmak suretiyle, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça belirlenir.
(5) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayan yabancının mezuniyet tarihinden itibaren bir yıl içinde çalışma izni başvurusu yapması hâlinde, başvuru Uluslararası İşgücü Politikası Danışma Kurulunca belirlenen esaslar doğrultusunda değerlendirilir.
bu istisnalar neyi kapsıyor acaba? Değerlendirme kriteri vs.. olmadan çalışma izni alınabileceğini mi?
Merhaba, bu maddelerde herhangi bir istisnadan bahsedilmediği gibi çalışma izni başvurusunda bulunan öğrenci için kararın İşgücü Politikası Danışma Kurulunca verileceğini belirtmemektedir, şu an için kurul hiç lisans öğrencisinin çalışma izni başvurusuna onay vermemektedir. Sadece yüksek lisans ve doktora öğrencileri için yapılan başvuruları onaylamamaktadır.
şirket olarak çalışma izni almayı düşünüyoruz da personel sgk sını yatırmak için.sistemden e devlete atıyor ordan yapamıyorum yardımcı olabilir misiniz
Merhaba, sorunuz danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.
Hatayda iskenderunda ikameti nasil alabilirim
Merhaba, Hatay ilinde turistik kısa dönem ikamet izni verilmediği için sadece ev satın alarak oturma izni alabilirsiniz.
Merhaba ben diş laboratuvarında eleman yada tercüman olarak çalışabilirmiyim yoksa sağlık bölümünde çalışmak yasakmı
Merhaba, evet çalışabilirsiniz, fakat diş hekimi olarak çalışamazsınız. Diş hekimliği mezunuz iseniz diş ile alakalı bir sektörde herhangi bir ünvan altında da çalışamazsınız.