Yabancı öğretmen asgari ücreti 2024 yılı Ocak ayında: asgari ücretin 3 katı yani 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL olarak güncellenmiştir.
Yabancı Öğretmen çalıştırma şartları
19.02.2022: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yabancı öğretmenler için bir dizi değişiklik yapıldı. Çalışma izinleri uzatma onayıyla ilgili maddede yer alan “Haziran ayı içerisinde başvuru şartı yürürlükten kalktı. Yani artık yabancı öğretmenler toplu olarak çalışma izni başvurusu yapmayacak.
Ayrıca değişliklerden bir diğeriyle de “Görevinden ayrılanlara bir yıl süreyle kurumlarda görev verilmez” ifadesi yürürlükten kaldırıldı. Yabancı öğretmenler işten ayrılmaları durumunda bir sene öğretmenli yapamıyordu.
Uzmanlık ve ustalık gerektiren meslekler kapsamında sayılan yabancı öğretmenlerin maaşları asgari ücretin 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL şeklinde güncellenmiştir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel eğitim kurumlarında çalışacak yabancılara çalışma izni verilmesine bir takım düzenlemeler getirdi. Buna göre;
- Özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmayacak yabancılara izin verilirken kurumun öğrenci sayısı ve Türk personel sayısı göz önünde bulundurulacak, öğrenci sayısı az olan kurumlarda halka ilişkiler elemanı, misafir ilişkileri personeli vb. gibi unvanlarla alınan çalışma izinlerine kısıtlama getirebilecek.
- Özel eğitim kurumlarının yurt dışında şubesi bulunması ve yabancı öğrencisi olması durumunda ise yukarıdaki kısıtlama kolaylaştırılacak.
- Yabancıların yapacakları görev başvuru gerekçesine özet olarak yazılacak ayrıca bir dilekçe ile kapsamlı bir şekilde yapacağı görev bakanlığa bildirilecek.
- MEB’den ön izin almış öğretmenler için çalışma izni kriterlerinde değişiklik olmamıştır.
Yabancı uyruklu eleman sayısı, dolu öğretim elemanı kadro sayısının yüzde 2’sini geçemeyecek. Bu kapsamdaki yabancı uyruklu öğretim elemanının yükseköğretim kuramları itibariyle dağılımı, isim, ücret ve sözleşme örneğinin vizesi, sözleşme süresinin uzatılması ve sona erdirilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yapılacak.
Düzenleme :* Ek belge başvurunuzun incelenmesi sonucunda; söz konusu yabancıyı kurumunuzda halkla ilişkiler elemanı olarak görevlendirmek istediğiniz belirtilmiştir. Söz konusu yabancıyı çalıştırma gerekçesi olarak belirtilen durumdan yola çıkarak, kaç tane Türk vatandaşı çalışanın(eğitmen ve diğer çalışanlar olarak listelenmesi) bulunduğu ve söz konusu yabancının iş tanımının tam olarak açıklandığı dilekçenizin sisteme taranması halinde işlemleriniz devam edebilecektir. (Kurumunuz tarafından bakanlığımıza ilerde yapacağınız her başvurunuzla ilgili olarak (MEB’den ön izin alabildiğiniz başvurular hariç) öğrenci sayınız, eğitmen sayınız ve çalışma izin talebinde bulunacağınız yabancının istihdamına ilişkin gerekçenin ve iş tanımının daha ayrıntılı bir şekilde belirtildiği dilekçenin sisteme taranması gerekmektedir.)
Özel eğitim kurumlarında görev yapacak yabancı öğretmen için Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan alınan denklik belgesi ve ön izin belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) zorunludur.
Yabancı öğretmen istihdam edecek kurumlar için de “kurum açma ve öğretime başlama izni” ve “ruhsatname” gereklidir.
İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir.
Türk vatandaşı ile evli yabancı öğretmenlerin 3 yılını doldurmuş olması veya çocuğu olması durumunda denklik belgesi hariç kriter bulunmamaktadır.
Ata Kurumsal Danışmanlık, yaklaşık 11 yıldır yabancı çalışma izinleri konusunda hizmet veren uzman bir firmadır.
Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı birçok kurum, vakıf, seyahat acentası, hastane, özel üniversite ve şirketlerden oluşan referanslara sahiptir.
Lütfen referanslarımızı inceleyin; https://www.atakurumsal.com.tr/referanslar/
Ata Kurumsal Danışmanlık Müşterilerine Aşağıdaki Hizmeti Paket Olarak Verir;
- YABANCI PERSONEL İÇİN İZİN ALIP ALAMAYACAĞINIZI KONTROL EDER
- SİZE EN UYGUN BAŞVURU YÖNTEMİNİ BELİRLER
- HAZIRLANMASI GEREKEN DOSYALARI SİZİN ADINIZA HAZIRLAR
- İSTENİLEN BİLGİ VE BELGELERİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE SİZE BİLDİRİR
- ONLİNE BAŞVURUYU SİZİN ADINIZA YAPAR
- DOSYANIZI BAKANLIĞA TESLİM EDER
- BAKANLIKTAKİ EVRAKLARINIZIN TAKİBİNİ UZMANLARLA BİREBİR GÖRÜŞEREK YAPAR
- ÇALIŞMA İZNİNİZ ÇIKTIĞINDA SİZİ BİLGİLENDİR
- SGK İŞLEMLERİ İÇİN SİZİ YÖNLENDİRİR
- UZATMA İŞLEMLERİNDE SİZİ 45 GÜN ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİR
- İŞTEN ÇIKARTMANIZ GEREKEN PERSONELİNİZİN ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİ YAPAR
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
181 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhabalar, ben hem ingiliz, hem türk vatandaşıyım. Univeriste lisans sonuna kadar Türkiyede okudum, yüksek lisansı ingiliterede okudum (ikisi de inşaat mühendisliği) ve şuan ingilterede fizik öğretmeniyim. Türkiyede öğretmen olarak çalışma imkanım var mıdır? Yabancı kategorisine mi dahil olurum, türk vatandaşı olmama rağmen? Teşekkürler
Merhaba,
Türk vatandaşı olduğunuz için, Türkiye’de yabancı kategorisine dahil olmuyorsunuz, öğretmen olarak çalışabilirsiniz. Fakat yurt dışında aldığınız diplomanın geçerli olması için denklik belgesini almanız gerekmektedir
Merhabalar, Türkiye’de okudum mezun oldum. Burada kalıp çalışmak için neler yapmam gerekiyor bilgileri nereden bulabilirim ayrıca devlet okullarına atama gerçekleşiyor mu yabancı öğretmenler için ?
Merhaba,
Yabancılar devlet memuru olamazlar, bu yüzden devlet okullarında çalışmaları mümkün değildir, fakat iş bulmaları durumunda özel eğitim kurumlarında çalışabilirler. Yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işverenin yabancının adına çalışma izni başvurusunda bulunması zorunludur.
Düşünceleriniz bizim için önemli. Bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz? lütfen memnuniyetiniz oranında yıldız verip yorum yapın.Tıklayınız
Merhaba, ben Avustralya vatandaşıyım. Üniversitemi henüz bitirmedim ve kimya bölümü okuyorum. Ana dilim ingilizce ve türkiyede turistik vizem var 1 yıllık. Celta, Tesol vb. gibi bir serfitika alarak özel bir kurumda ingilizce öğretmenliği için çalışma izni alma şansım olur mu? Yoksa üniversite mezunu olmak şart mı? Teşekkürler.
Merhaba, üniversite mezunu olmayan yabancılar Türkiye’de öğretmen olarak çalışamazlar.
çok teşekkürler. üniversiteyi bitirdiğim takdirde, kimya bölümü diploması ile celta vb alarak özel kurumda ingilizce öğretmenliği çalışma izni alabilir miyim peki?
Merhaba Arkadasim Ingiliz vatandasi ve ogretmenlik sertifikalari mevcut?
1- Universite veya devlet kurumunda ogretmenlik yapabilmesi icin nereye basvurmali ?
2- online teaching yapmak isterse eger work permit yani isci vizesi alarak turkiyede kalmaya devam edebilir mi?
Merhaba, yabancılar devlet memuru olarak çalışamazlar, online eğitim alan yabancılar oturma veya çalışma izni alamazlar.
iyi günler. Ben kendim Türkmenistanlıyım. ve şimdi Rusya Federasyonu’nda ilkokul öğretmeni olarak okuyorum. Türkiye’deki uzmanlık alanımda çalışabilir miyim?
Merhaba, evet iş bulmanız durumunda çalışabilirsiniz.
Merhabalar efendim. Ben özbekistan vatandaşiyim. Meslegim ilk okul ögretmeni. Ama yuksek lisansli degil. Kollejda 3yil ögretmenlige okudum. 12yil memlekette ilk okulda çalistim1-4sinflara egitim verdim. Ben turkiyede okulda ögretmenlik yapebilirmiyim. Çalişma iznla çalişmam mümkunmudur. Önceden teşekkürler
Merhaba, çalışma izni almak iş bulmanız gerekmektedir, iş bulmanız durumunda çalışacağınız firma size çalışma izni alabilir.
Merhabalar. arkadaşım Türkmen. Istanbul da çalışmak istiyor. Öğretmen. Çalışma izni için başvuru yapmak istiyoruz. Oturma izni 1 senelik var. ama 4 at sonra bitecek. Şımdı çalışma izni için başvuru yapabilir mi? Ve nasıl olacak bu işler?
Merhaba, yabancı iş bulduysa bir senelik ikamet izni aldığı için ikamet izninin bitmesine son gün kalana değin çalışma izni için müracaatta bulunulabilir.
iyi günler, eşim rus asıllı türk vatandaşı..rusça ana dili, kendisi matematik öğretmenliği mezunu..hatta Türkiyede de okul öncesi öğretmenliği okudu, isletme yüksek lisans yaptı..kpds rusça 100 tam puan, fono rusça 600 saatlik kurs belgeleri falan var..peki biz özel bir koleje rusça ogremeni olarak başvuru yapabilirmiyiz..milli eğitimden bunula ilgili onay alabilirmiyiz..
Merhaba, evet siz değilde iş bulmanız durumunda işveren sizin adınıza çalışma izni ve ön izin başvurusunda bulunabilir.
Merhaba. Ben azerbaycanlıyım,. 1 yıl Azerbaycanda ilkokul öyretmenliyi yapdım. Sonra evləndim ve Türkiyeye taşındım. Burada ihtisasımda çalışa bilirmiyim ve bunun için ne yapmam gerekiyor. O
Önceden teşekkürler
Merhaba, Türkiye’de Yabancılara çalışma izinleri belirli bir işyeri veya işletme üzerinden verilebilmektedir. Yabancılara istedikleri herhangi bir işyerinde çalışabilmesine imkân veren bir izin sistemi mevcut değildir. Çalışma izin başvurularının yabancı şahsı çalıştırmak isteyen işveren tarafından yapılması zorunludur.
Merhaba, ben Türkiye’de Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünden mezunum. Çalışmak istediğim kurum çalışma izni için başvuruda bulundu. Fakat bugün Milli Eğitim Bakanlığı ön izin belgesi istendi, bunun için de dilekçe yazıldı. Ayrıca, şartlarda bir bulanıklık fark ettim. Şartlardan bir tanesi “Kendi ülkesinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösteren ¨Formasyon¨ belgesinin Türkçe tercümesi ile aslının noter onaylı örneği veya En az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösteren Kendi Ülkesindeki resmi makamlar tarafından düzenlenen belgenin Noter Onaylı Türkçe tercümesi.” Şimdi Türkiye’den yeni mezun olarak buna tabi oluyor muyum?
Merhaba, hayır olmuyorsunuz fakat çalışma izni de alamıyorsunuz, Türkiye’de öğretmenlik yapmak için – Kendi ülkesinde alanında öğretmenlik yapma hakkını kazandığını gösteren ¨Formasyon¨ belgesinin Türkçe tercümesi ile aslının noter onaylı örneği veya En az iki yıl alanında öğretmenlik yaptığını gösteren Kendi Ülkesindeki resmi makamlar tarafından düzenlenen belgenin Noter Onaylı Türkçe tercümesi ibraz edemeyeceğiniz için bakanlık başvurunuzu onaylamayacaktır.
Anladım, fakat T.C. üniversitesinin eğitim fakültesinden çıkışlı olduğum için zaten formasyon alarak mezun oluyoruz. YÖK bunu bir şart olarak koyuyor. Acaba, benim gibi aynı durumda olan ( eğitim fakültesi çıkışlı) bir danışanınız oldu mu daha önce?