Yabancı öğretmen asgari ücreti 2024 yılı Ocak ayında: asgari ücretin 3 katı yani 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL olarak güncellenmiştir.

Yabancı Öğretmen çalıştırma şartları

19.02.2022: Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde yabancı öğretmenler için bir dizi değişiklik yapıldı. Çalışma izinleri uzatma onayıyla ilgili maddede yer alan “Haziran ayı içerisinde başvuru şartı yürürlükten kalktı. Yani artık yabancı öğretmenler toplu olarak çalışma izni başvurusu yapmayacak.

Ayrıca değişliklerden bir diğeriyle de “Görevinden ayrılanlara bir yıl süreyle kurumlarda görev verilmez” ifadesi yürürlükten kaldırıldı. Yabancı öğretmenler işten ayrılmaları durumunda bir sene öğretmenli yapamıyordu.

Uzmanlık ve ustalık gerektiren meslekler kapsamında sayılan yabancı öğretmenlerin maaşları asgari ücretin 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL şeklinde güncellenmiştir.  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, özel eğitim kurumlarında çalışacak yabancılara çalışma izni verilmesine bir takım düzenlemeler getirdi. Buna göre;

  • Özel eğitim kurumlarında öğretmen olarak çalışmayacak yabancılara izin verilirken kurumun öğrenci sayısı ve Türk personel sayısı göz önünde bulundurulacak, öğrenci sayısı az olan kurumlarda halka ilişkiler elemanımisafir ilişkileri personeli vb. gibi unvanlarla alınan çalışma izinlerine kısıtlama getirebilecek.
  • Özel eğitim kurumlarının yurt dışında şubesi bulunması ve yabancı öğrencisi olması durumunda ise yukarıdaki kısıtlama kolaylaştırılacak.
  • Yabancıların yapacakları görev başvuru gerekçesine özet olarak yazılacak ayrıca bir dilekçe ile kapsamlı bir şekilde yapacağı görev bakanlığa bildirilecek.
  • MEB’den ön izin almış öğretmenler için çalışma izni kriterlerinde değişiklik olmamıştır.

Yabancı uyruklu eleman sayısı, dolu öğretim elemanı kadro sayısının yüzde 2’sini geçemeyecek. Bu kapsamdaki yabancı uyruklu öğretim elemanının yükseköğretim kuramları itibariyle dağılımı, isim, ücret ve sözleşme örneğinin vizesi, sözleşme süresinin uzatılması ve sona erdirilmesi, Yüksek Öğretim Kurulu tarafından yapılacak.

Düzenleme :* Ek belge başvurunuzun incelenmesi sonucunda; söz konusu yabancıyı kurumunuzda halkla ilişkiler elemanı olarak görevlendirmek istediğiniz belirtilmiştir. Söz konusu yabancıyı çalıştırma gerekçesi olarak belirtilen durumdan yola çıkarak, kaç tane Türk vatandaşı çalışanın(eğitmen ve diğer çalışanlar olarak listelenmesi) bulunduğu ve söz konusu yabancının iş tanımının tam olarak açıklandığı dilekçenizin sisteme taranması halinde işlemleriniz devam edebilecektir. (Kurumunuz tarafından bakanlığımıza ilerde yapacağınız her başvurunuzla ilgili olarak (MEB’den ön izin alabildiğiniz başvurular hariç) öğrenci sayınız, eğitmen sayınız ve çalışma izin talebinde bulunacağınız yabancının istihdamına ilişkin gerekçenin ve iş tanımının daha ayrıntılı bir şekilde belirtildiği dilekçenin sisteme taranması gerekmektedir.)

Özel eğitim kurumlarında görev yapacak yabancı öğretmen için Yüksek Öğrenim Kurumu’ndan alınan denklik belgesi ve ön izin belgesi (mesleki yeterlilik belgesi) zorunludur.

Yabancı öğretmen istihdam edecek kurumlar için de “kurum açma ve öğretime başlama izni” ve “ruhsatname” gereklidir.

İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir. 

Türk vatandaşı ile evli yabancı öğretmenlerin 3 yılını doldurmuş olması veya çocuğu olması durumunda denklik belgesi hariç kriter bulunmamaktadır. 

Ata Kurumsal Danışmanlık, yaklaşık 11 yıldır yabancı çalışma izinleri konusunda hizmet veren uzman bir firmadır.

Türkiye’de faaliyet gösteren yerli ve yabancı birçok kurum, vakıf, seyahat acentası, hastane, özel üniversite ve şirketlerden oluşan referanslara sahiptir.

Lütfen referanslarımızı inceleyin; https://www.atakurumsal.com.tr/referanslar/

Ata Kurumsal Danışmanlık Müşterilerine Aşağıdaki Hizmeti Paket Olarak Verir;

  • YABANCI PERSONEL İÇİN İZİN ALIP ALAMAYACAĞINIZI KONTROL EDER
  • SİZE EN UYGUN BAŞVURU YÖNTEMİNİ BELİRLER
  • HAZIRLANMASI GEREKEN DOSYALARI SİZİN ADINIZA HAZIRLAR
  • İSTENİLEN BİLGİ VE BELGELERİ EKSİKSİZ BİR ŞEKİLDE SİZE BİLDİRİR
  • ONLİNE BAŞVURUYU SİZİN ADINIZA YAPAR
  • DOSYANIZI BAKANLIĞA TESLİM EDER
  • BAKANLIKTAKİ EVRAKLARINIZIN TAKİBİNİ UZMANLARLA BİREBİR GÖRÜŞEREK YAPAR
  • ÇALIŞMA İZNİNİZ ÇIKTIĞINDA SİZİ BİLGİLENDİR
  • SGK İŞLEMLERİ İÇİN SİZİ YÖNLENDİRİR
  • UZATMA İŞLEMLERİNDE SİZİ 45 GÜN ÖNCEDEN BİLGİLENDİRİR
  • İŞTEN ÇIKARTMANIZ GEREKEN PERSONELİNİZİN ÇIKIŞ İŞLEMLERİNİ YAPAR

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

181 Comments

  1. Avatar
    cihan 6 Haziran 2018 at 13:54 - Reply

    Merhaba, eşim kendi ülkesinde İngilizce öğretmeni idi. Türkiye’ ye dönüş yaptık, beş yıldır evliyiz. Türkiye’ de İngilizce öğretmenliğine devam edebilmesi (özel eğitim kurumlarında) için denklik belgesi şart mıdır? Ayrıca yukarıdaki yorumlarda belirtildiği gibi diğer şartlardan muaf mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Haziran 2018 at 00:04 - Reply

      Merhaba, eşiniz İngiliz vatandaşı ise denklik belgesi şart değildir, fakat diğer ülke vatandaşları denklik belgesi almak zorundadır, evet 5 yıllık evli olduğunuz için genel çalışma izni kriterlerinden muaftır.

  2. Avatar
    özlem 2 Şubat 2018 at 14:50 - Reply

    Merhaba,

    Web siteniz yabancı uyruklu vatandaşların Türkiyedeki çalışma şartıları ile ilgili detaylar neticesinde ararken buldum ama benim durumum biraz farklı. Acaba yardımcı olabilir misiniz?

    T.C Vatandayım. Özel bir okulda öğretmenlik yapmak için Rusyadan aldığım lisans diplomasının yine de YÖK tarafından onayı gerekli midir? Çalışacağım kurum bağlı bulunduğumuz ilçede ÖZel Öğretim kurumları bölümüne atama için evrakları götürdüğünde reddedilir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Şubat 2018 at 16:07 - Reply

      Merhaba, yabancı bir ülke üniversitesinden mezun olan Türk vatandaşları da Türkiye’de öğretmenlik yapabilmek için diploma denkliği almak zorundadırlar.

  3. Avatar
    Burçin 31 Ocak 2018 at 20:04 - Reply

    Merhaba,

    Size danışmak istediğim bir konu vardı.

    Eşim İngiliz vatandaşı, Geolog, 11 yıldır Türkiye’de yaşıyor. Hatta 2008 ile 2014 yılları arasında çalışma vizesi ile Maden sektöründe çalıştı. Ancak şu anda çalışmıyor, aile ikametgah vizesi ile Türkiye’de bulunuyor.

    Özel bir eğitim kurumundan, İngilizce eğitimi vermesi için teklif geldi. Bununla ilgili araştırma yaparken, internet sitenizde, “İngiliz vatandaşlarının İngilizce öğretmeni olması için herhangi bir sertifika ve yeterlilik belgesi istenmemektedir.” şeklinde bir açıklamaya rastladım.

    Eşimin İngilizce öğretmeni olabilmesi için hangi işlemleri gerçekleştirmesi, nereye başvuru yapması gerekmektedir? Çalışma iznine ne zaman başvuru yapması gerekmektedir?

    Yardımcı olabilirseniz çok seviniriz.

    Teşekkür ediyorum.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ocak 2018 at 20:56 - Reply

      Merhaba, çalışma izni için eşinizin yapabileceği bir şey yoktur, yabancılara çalışma iznini işveren alabilir, bu yüzden eşinizi işe kabul eden kurum gerekli başvuruları yaparak çalışma iznini çıkartır.

  4. Avatar
    ilaha 8 Ocak 2018 at 14:20 - Reply

    Merhaba.ben 2 senedir turkiyede yasiyorum.esim turk.turk vetendasi olmam icin bekliyorum.dis doktoruyum.denklik sinavina girdim sinav sonuclari hale aciklanmamis.ben turk vetendasi oldukdan sonra denkliyimi kazansam dovlet hastahanelerinde calisa bilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Ocak 2018 at 14:29 - Reply

      Merhaba, evet denklik belgeniz varsa Türk vatandaşı olduktan sonra ister kamu da isterseniz de özel sektörde diş hekimi olarak çalışabilirsiniz.

  5. Avatar
    Gunes 6 Ocak 2018 at 15:03 - Reply

    Merhaba, Eşim kendi ülkesinde ingilizce öğretmenliği yapıyordu. 2 yıldır Türkiye’de oturma izni var ve bir çocuğumuz var. Herhangi bir kuruma bağlı olmadan ingilizce öğretmenliği yapmak için çalışma izni alabilir miyiz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Ocak 2018 at 15:51 - Reply

      Merhaba, evlilik birliğinizin sağlam olması sebebiyle (çocuğunuzun olması) çalışma izni için istenilen tüm kriterlerden muafsınız fakat her koşulda ve şartta bir iş veren yanında çalışmalısınız. Yabancı şirket açarsa bağımsız olarak çalışabilir fakat bu sizin durumunuz için çok mantıklı değil.

  6. Avatar
    BARIŞ 4 Ocak 2018 at 12:39 - Reply

    MERHABALAR GÜNEY AFRİKALI EŞİM 3 YILDIR TÜRKİYEDE USTA ÖĞRETİCİ OLARAK NATİVE SPEAKİNG ÖĞRETMENİ OLARAK BAZI KOLEJLERDE ÇALIŞTI ELİNDEKİ TESOL BELGESİYLE , KENDİSİ 2 YILLIK GÜZELLİK UZMANLIĞI OKULUNDAN MEZUN ,ARTIK TÜRK VATANDAŞLIĞINA HAK KAZANDI ,TÜRK VATANDAŞI OLURSA USTA ÖĞRETİCİ OLARAK İŞE DEVAM EDEBİLİRMİ? YADA BAŞKA NE KRİTERLERE İHTİYACI VARDIR, TEŞEKKÜRLER

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 4 Ocak 2018 at 15:53 - Reply

      Merhaba, eşiniz Türk vatandaşı olduktan sonra aksine daha rahat iş bulacak ve çalışacaktır yani Türk vatandaşlığına geçmesi çok iyi olmuş.

  7. Avatar
    Ramal 17 Aralık 2017 at 04:59 - Reply

    Merhaba benim 42 yaşım var 15 yıldır stajım sınıf ogretmeniyim Türkiye’de nasıl çalışabilirim devlet sektöründe

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Aralık 2017 at 14:58 - Reply

      Merhaba, yabancılar devlet memuru olamazlar fakat özel eğitim kurumlarında iş bulmanız durumunda öğretmen olarak çalışabilirsiniz.

  8. john brav 30 Kasım 2017 at 14:38 - Reply

    merhaba özel kolejde çalişmak istiyorum native speaker olarak yada ingilizce ogretmen olarak ama tam tamamen farklı bolum mezunum mesela iş yonetimi ……. ama dunya her yer geçer tefl 120 saat sertifikam var ve o bahsetim diplomam var ……..Nigeriadan geliyorum
    hepsi olarak hangi belgeler lazim ve ilk napmam lazim teşekuler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 30 Kasım 2017 at 20:41 - Reply

      Merhaba, Türkiye yerli öğretmen açısından çok zengin bir memlekettir, bu yüzden yabancıların Türkiye de öğretmen olarak iş bulması biraz zordur, Türkiye de çalışma izinleri yabancılara verilmez onları çalıştıracak eğitim kurumlarına verilir, bu sebepten eğitim kurumları çok üst düzey veya akademik bir kariyeri olmadıktan sonra yabancı öğretmen çalıştırmaz. Sizin önceliğiniz Türkiye de size çalışma izni alacak bir iş bulmanız olmalıdır.

  9. Avatar
    Güzel 29 Kasım 2017 at 00:26 - Reply

    Merhabalar. Ben yös ile türkiyede universite kazandim öğretmenlik okuyorum. 2.sınıftayim ama t.c vatandaşi değilim. Benim kpss ile atanma şansım varmı?
    Evlenmeden t.c vatandaşlığına sahip olabilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Kasım 2017 at 12:37 - Reply

      Merhaba, çok üst düzey bir durum oluşmadığı sürece yabancılar Türk vatandaşı olmadan devlet kurumlarında çalışamazlar, KPSS sadece Türk vatandaşları için uygulanan bir sistemdir. Evlenmeden Türk vatandaşı olma şansınız sadece okulunuz biter bitmez çalışma izni alabilecek bir iş veren yanında çalışmaya başlamanızdır o zaman 1 yıl sonra Türk vatandaşı olabilirsiniz.

  10. Avatar
    Murat 30 Ekim 2017 at 12:59 - Reply

    Merhaba kolay gelsin ben çifte vatandaşım hem Türk hemde Azerbaycan vatandaşlığım var.yös le turkıyede unıversıte kazandım suan 3.sınıfım öğretmenlık okuyorum.okul bittikten sonra yabancı olarak atanma statüsü varmı devlet okullarında anlaşmalı öğretmenlık yapabılırmıyım bunun sınavı varmı.yoksa KPSS mağdurumu olucaz ? teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ekim 2017 at 12:54 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşı olduğunuz için KPSS ye girip atanmanızı bekleyeceksiniz, bol şanslar dileriz. :)

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.