Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

167 Comments

  1. Avatar
    akif 8 Kasım 2023 at 09:11 - Reply

    Merhaba daha önce başka bir firmada çalışmış çalışma izni almış bir kişi oradan ayrılıp başka bir firmaya geçebilir mi? Yeni firmada tekrar çalışma izni almak gerekir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 16:57 - Reply

      Merhaba, evet başka bir şirkette çalışan yabancı diğer bir şirkette çalışabilir, bunun yeni şirketin ilgili yabancıya çalışma izni alması gerekmektedir.

  2. Avatar
    Fintech 24 Ekim 2023 at 09:27 - Reply

    FinTech projemizi Türkiye’de başlatmak isteyen 7 ortağız. Biri Türk vatandaşı, diğerleri yabancı. Taahhüt edilen sermaye 20 milyon TL olsa, hisselerin %0,2’si bile herkesin fazlasıyla yerine getirdiği 40.000 TL’lik özsermaye zorunluluğunu teşkil eder. Ancak %20 pay şartı yalnızca 2 ortak için yerine getirilecektir. Geriye şirket için kritik önem taşıyan ancak bahsettiğiniz koşullar altında Türkiye’de çalışmaya uygun olmayan 4 yabancı ortak kalıyor. Bu durumda bize hangi seçenekleri önerirsiniz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Kasım 2023 at 15:11 - Reply

      Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz.

  3. Avatar
    Caner alpay 21 Ekim 2023 at 20:43 - Reply

    Merhaba. Konaklama sektöründe 1 türk çalışanımız varken dil avantajı dolayısıyla, oturma izni biten bir yabancıyı(uzatmadılar) işe almak için, yabancı çalıştırma şartlarını sağlayam başka bir firma üzerinden aldıktan sonra, kendi konaklama firmama kiralatabilirmiyim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Ekim 2023 at 18:57 - Reply

      Merhaba, oturma izni bitmiş yabancıya çalışma izni alınamaz, kendi ülkesine dönmeli oradan çalışma iznine başvuru yapılmalıdır. Personelin çalışma izni çıktığı firma personel kiralamaya uygun belge sahibi ise örneğin animatör firmaları gibi o zaman sizin şirketinizde çalışabilir.

  4. Avatar
    irem 17 Ağustos 2023 at 10:09 - Reply

    Merhaba Türkiye’de Limited şirket kuran 2 yabancı ortak için çalışma izni almamız gerekiyor. Nitelikli yatırımcı kapsamında olduklarını kabul edersek ve semayemizin 20.000 tl olduğunu varsayarsak, çalışma iznine başvurmak için söz konusu sermayemizin ödenmiş oılması gerekir mi ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:10 - Reply

      Merhaba, bahsettiğiniz rakamlar bırakın nitelikli yatırımcıyı suriyelilerin açtığı işyerlerinin bile altında, ya biz sorunuzu anlayamadık ya da siz Türkiye’yi biraz hafife aldınız.

  5. Avatar
    Batuhan 16 Ağustos 2023 at 17:45 - Reply

    Yurtiçinde ikamet süresi dolmuş. Yüksek öğrenimini Türkiye’de tamamlamış bir kişi için Yurtiçinden çalışma vizesi başvurusu yapabilir miyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:12 - Reply

      Merhaba, ikamet ihlali yapan bir yabancının Türkiye’den çıkıp cezasi süresi dolmadan ikamet izni alması mümkün değildir.

    • Emre Kaya 5 Eylül 2023 at 13:20 - Reply

      Merhaba. Türkiye’de yaşayan çifte vatandaş (Türk ve ABD), merkezi ABD’de bulunan, Türkiye’de Türk ve yabancı çalışanları olan bir şirketde yabancı olarak çalıştırılabilir mi? Şirket yabancı yönetici kadrosunda işe alabilir mi?

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 28 Eylül 2023 at 15:15 - Reply

        Merhaba, sorunuzu tam olarak anlayamadık, eğer kişi hem Türk hem de başka bir ülke vatandaşı ise çalışma izni alınmasına gerek yoktur. Normal SGK girişi ile istediği pozisyonda çalışabilir.

    • Avatar
      Asim 26 Eylül 2023 at 04:26 - Reply

      Merhaba benim suresiz oturma iznim var calisdigim yerde 5 tur vatandasi yok beni sigortali yapa bilirmi isveren

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 3 Kasım 2023 at 15:24 - Reply

        Merhaba, süresiz oturma iznini Türk soylu belgesi üzerinden aldıysanız, Türk istihdam sayısına takılmaksızın çalışma izni başvurusu yapılabilmketedir.

  6. Avatar
    Emel 31 Temmuz 2023 at 21:15 - Reply

    Merhabalar benim guzellik salonum var yabancıyım iki yabancı öğrenci stajyer almak istiyorum her biri için 5 Türk vatandaşı mı olmali

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:46 - Reply

      Merhaba, sizin tarzı işyerleri stajyer çalıştıramaz.

  7. Avatar
    Eymen 22 Temmuz 2023 at 08:35 - Reply

    Türkiye dışında bulunan ve Türkiye’de oturma izni olmayan yabancının çalışma izni başvurusu için konsolosluğa sunması gereken evraklar nelerdir?

    • ece
      ece 26 Temmuz 2023 at 16:06 - Reply

      Merhaba. Evraklar ile ilgili bilgi edinebileceğiniz yazımızın linkini aşağıda sizinle paylaşıyor olacağız. Daha detyalı bilgi edinmek ve prosedürleri öğrenmek için iletişim sayfamızdan form doldurarak sizi aramamızı sağlayabilir ya da 444 7 284 numaralı telefondan bizleri arayabilirsiniz.

      Çalışma İzni Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
      https://www.atakurumsal.com.tr/calisma-izni-basvurusu-icin-gerekli-belgeler/

  8. Avatar
    Sakhib 18 Temmuz 2023 at 19:49 - Reply

    merhaba ben yabancıyım ve Türkiyede şirket kurdum çalışma izni için başvuruda bulunacağım. Türk çalışanım yok home office olarak çalışacam. yine de Türk vatandaş çalıştırmalımıyım.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Ağustos 2023 at 23:39 - Reply

      Merhaba, şirket sahibi yabancılar 5 tane Türk vatandaşını istihdam edip altı ay maaaşını ödediktem sonra bir yabancı için çalışma izni başvurusunda bulunabilir.

      • Avatar
        Deni 4 Aralık 2023 at 15:20 - Reply

        Merhaba her şey yolunda mı? Ben yabancıyım, bir sorum var Çalışma iznine başvurarak Türkiye’de berber dükkanı açabilir miyim? ve izin verilecek asgari bir sermaye var mı?

        • Ata Kurumsal
          Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 17:44 - Reply

          Merhaba, berber dükkanı için yabancılara maalesef ki çalışma izni verilmemektedir.

  9. Avatar
    Atakan Ulu 1 Haziran 2023 at 13:26 - Reply

    merhaba diyelim 5 sigortalı Türk çalışanımız var 1 yabancı çalışma izni aldık fakat bir süre sonra sigortalı Türk çalışan sayımız 5 in altına düştü sorun olur mu herhangi bir yaptırımı olur mu cevabınız için şimdiden çok teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Haziran 2023 at 15:18 - Reply

      Merhaba, böyle bir durumda yabancının çalışanın uzatma başvurusunu onaylanmayabilir.

  10. Avatar
    Lora 17 Mayıs 2023 at 19:41 - Reply

    Merhaba ikamet izni olan ve uzun süredir Türkiye de yaşayan bir yabancı restoran veya kafe gibi küçük işletmelerde çalışması için çalışma izni gereklimidir?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Haziran 2023 at 15:10 - Reply

      Merhaba, çalışma izni olmadan çalıştırdığınız her bir yabancı için ülkesine geri dönüş masrafları dahil tüm maddi sorumlulukları ödemek zorunda kalırsınız.

    • Avatar
      Mustafa Almaged 12 Aralık 2023 at 00:37 - Reply

      Merhaba. Çalışma izni tüm fabrika ve şirketleri kapsıyor mu?

      • Ata Kurumsal
        Ata Kurumsal 9 Ocak 2024 at 20:34 - Reply

        Merhaba, evet yabancılar Türkiye’de sadece çalışma izni ile çalışabilirler.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.