Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

167 Comments

  1. Avatar
    Kübra 21 Aralık 2018 at 17:23 - Reply

    Merhaba, Türkiye’de faaliyet gösteren bir firma işleri için Rus vatandaşı olan ve Türkiye’ye gelmeden çalışmalarını Rusya’da gerçekleştirecek bir işçi çalıştıracak. Bu durumda Rusya’da çalışmasını gerçekleştiren işçi için Türkiye’de SGK alanında nasıl bir yükümlülük söz konusu oluyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 22 Aralık 2018 at 23:01 - Reply

      Merhaba, yabancı Türkiye’de çalışmayacaksa çalışma izni zorunlu değildir, fakat yabancının kendi ülkesinde ki çalışmasını yasallaştırmanız gerekmektedir, Rusya da bu konuda hizmet veren bir şirket bulup kişinin kaydını o şirket üzerinden yapmanız gerekmektedir, böyle bir şirket bulamamanız durumunda yabancının çalışmasını yasallaştırmak, maaşını ve vergisini ödeyebilmek için Türkiye’den çalışma izni zorunda kalabilirsiniz.

  2. Avatar
    Hakan 31 Ekim 2018 at 09:46 - Reply

    Merhaba, bir yabancı işçiye karşılık çalıştırmamız gereken 5 Türk işçinin tam zamanlı sigortalı olması şart mıdır, yoksa yarı zamanlı sigortalı olarak da çalışabilirler mi veya bir kısmı tam zamanlı bir kısmı yarı zamanlı olur mu

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ekim 2018 at 14:15 - Reply

      Merhaba, bu durum kanunda açıkça belirtilmemiştir, biz 9 yıldır tam zamanlı çalışanlar üzerinden başvuruları yaptığımız için bu sorunuzun cevabını tam olarak bilmiyoruz.

  3. Avatar
    ARKIN ONGAN 25 Ekim 2018 at 10:19 - Reply

    Bir firmamızda İran Uyruklu İşçi Çalıştırmak istiyoruz. E devlet üzerinden Firmamızı tanımladık ancak sanırım bir yerde yanlış yaptık. zira işçi bilgilerini girdiğimde ülkesini seçmek için kulakçığı tıkladığımda İran Listelenen isimler içerisinde yok. Okuduğu okul bölümünde de hep Suriye deki okullar listeleniyor.. işçi bulma kurumu ve sgk ya gittim bir çözüm bulamadım

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ekim 2018 at 11:29 - Reply

      Merhaba, her işin bir uzmanı olduğu gibi yabancı çalışma izni başvurularının da uzmanları bulunmaktadır, danışmanlık hizmeti almanızı tavsiye ederiz.

  4. Avatar
    Abubakir 10 Ekim 2018 at 11:17 - Reply

    Merhaba! Ben yabancıyım, benden bir türk vatandaşı olan insan oturum izni için para olarak 1700 TL alıp, sana ikamet izni yapacağım diye söylemişti. Sonra ben ikamet iznim olmadan Şirkette çalıştım ve 4 ay yabancı ikamet izni kartını bekliyorum. Onan sonra ödeme yapmamış ve parayı kendi cebine alıp, beni işten attı. Şimdi ben kime başvurmam lazım? Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Ekim 2018 at 12:50 - Reply

      Merhaba, başınıza gelen bu olumsuz durumu savcılığa şikayet etmenizi öneririz. Yaşadığınız ilin adliye saraylarına giderek şikayet dilekçenizi savcılığa teslim edebilirsiniz.

  5. Avatar
    VEDAT 19 Eylül 2018 at 10:46 - Reply

    İRAN UYRUKLU ÇALIŞMA İZNİ OLAN BİR VATANDAŞI FİRMA ÇIKMASINA İZİN VERMİYOR, BURADAN AYRILMAZSIN DİYOR. YABANCI UYRUKLU İŞÇİ NE YAPABİLİR NE HAKKI VARDIR.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Eylül 2018 at 14:17 - Reply

      Merhaba, iki nüsha istifa dilekçesi yazıp birisini firmaya diğerini ise çalışma bakanlığına gönderip işten ayrılabilir, yabancı işçilerin hakları kanun ile saklıdır, ilgili yabancı ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunursa mevcut iş yeri hakkında kamu davası açılabilir.

  6. Avatar
    HAMID 7 Eylül 2018 at 22:01 - Reply

    Merhaba.
    Ben kendim bir market açmak istiyorum.ama bilmiyorum nasıl ne yapmama gerekiyor.Çalışma izni almam gerekiyor. Bir de nereye gitmem lazım başvuru için. lütfen bir yol gösterir muşsunuz. çok teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Eylül 2018 at 15:53 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de çalışma izni almak için ödenmiş sermayesi 100 bin TL olan bir şirket açmalı ve en fazla altı ay içinde 5 Türk vatandaşını istihdam etmelisiniz, aksi taktirde çalışma izni alamazsınız, bu durum tüm sektörler için geçerlidir.

  7. Avatar
    pelin 3 Ağustos 2018 at 09:19 - Reply

    merhaba
    biz özel bir okuluz şuan yabancı uyruklu bir çalışanımız var
    kurum olarak kaç adet yabancı çalıştırma hakkımız var acaba

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ağustos 2018 at 20:13 - Reply

      Merhaba, Toplam Türk çalışan sayınızın 5 de biri kadar yabancı personel çalıştırabilirsiniz, fakat bu kesinlikle istediğiniz yabancıya çalışma izni alabileceğiniz manasına gelmez.

  8. Avatar
    şiva 25 Temmuz 2018 at 13:38 - Reply

    merhaba. Ben 23 yaşındayım.Bekar kız. Ben İranlıyım.Bir yıllık idari ve muhasebe iş tecrübem var. Uluslararası icdl sertifikam var. Ben türkiyede kalmak istiyorum.
    Iş arıyorum .
    Çok teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Temmuz 2018 at 19:00 - Reply

      Merhaba, maalesef iş bulma hizmetimiz bulunmamaktadır.

  9. Avatar
    Ela Keskin 10 Temmuz 2018 at 18:13 - Reply

    Aşağıda yer alan şartların kanun maddesi dayanağı nedir acaba? Hangi kanun, tüzük, yönetmelik vb. nde yer almaktadır?

    ”’* Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca 1 tane yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.

    * Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesi en az 100.000 TL olması gerekmektedir, ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyor iseniz yabancı çalışma izni alabilirsiniz.

    * İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.

    * İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. (Yabancı çalışma izni resmi sitesinde ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi bulabilirsiniz. )

    * Eğlence ve turizm sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.”’

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 11 Temmuz 2018 at 00:44 - Reply

      Merhaba, sitemizde verdiğimiz bilgiler yasal tavsiye değildir, bilgilendirme amaçlıdır, bu bilgiler yaklaşık dokuz yıllık deneyime istinaden kaleme alınmıştır.

  10. Avatar
    Volkan Yiğiter 6 Temmuz 2018 at 17:43 - Reply

    iyi Günler,
    Firmamız bünyesinde merkezimizde şantiyelerimizde ki işçilere yemek hazırlaması için aşçı olarak Türkmenistan vatandaşı çalıştırmak istiyoruz. Ancak merkezimizde 1 tane sigortalı Türk var ancak şantiyelerimizde sigortalı sayısı 20 dir. Aynı SGK sicil no su üzerinde değiller. Ben bu kişiyi merkezimize girişini yaptırabilirmiyim?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 10 Temmuz 2018 at 16:17 - Reply

      Merhaba, 1 yabancıya çalışma izni almak 5 sigortalı Türk personel çalıştırma zorunluluğunuz vardır, yabancı nerede çalışacaksa SGK sının oradan yapılması gerekmektedir, Türk işçinin olmadığı SGK dan çalışma izni alamazsınız.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.