Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

167 Comments

  1. Avatar
    tahir koç 11 Haziran 2018 at 18:24 - Reply

    biz yabacı eleman çalıştırırken çalışan TC vatandaş sayımız 5 in altına düştü ne yapmalıyız.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Haziran 2018 at 11:39 - Reply

      Merhaba, arada kopuklular olabilir fakat geriye dönük bir seneye bakıldığında genel olarak firmanızda 5 kişinin çalışmış olması gerekmektedir. Örneğin 3 ay 4 kişi çalışmış 3 ay 6 kişi çalışmış gibi.

  2. Avatar
    bülent kaya 6 Haziran 2018 at 15:48 - Reply

    sayın yetkili,
    turizm sektöründe yat işletmeciliği yapan bir firmamız var şahıs firma (gerçek kişi) yanında 1 adet yabancı işçi çalıştırmak istiyor
    1 adet sgk lı türk vatandaşı sgk dosyasında mevcuttur,bize bilgi verirseniz seviniriz,yabancı türkiyede oturma izni olduğunu söylediler iyi çalışmalar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Haziran 2018 at 00:18 - Reply

      Merhaba, işletmenin geçmiş dönem cirosu 800 bin TL ve üzeri ise ayrıca 5 sigortalı Türk personeliniz varsa bir yabancı istihdam edebilirsiniz, bu iki kriteri sağlayamıyorsanız yabancıya çalışma izni alamazsınız.

  3. Avatar
    fidan 23 Mayıs 2018 at 13:38 - Reply

    Merhaba, Türkiye’de yabancı sermayeli bir şirket kurulacak ve şirkette yabancı çalışanlar olacak. Kriterlerde her bir yabancı çalışan için 5 TC vatandaşı çalışan olması zorunluluğu var. Şirketin %100 yabancı sermayeli olmasıyla %1 dahi olsa yerli sermayesi olması arasında bu anlamda bir fark olur mu? Şirkette hem yerli hem yabancı sermaye olduğunda yine her bir yabancı çalışan için 5 TC vatandaşı çalışan şartı aranacak mıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 24 Mayıs 2018 at 19:49 - Reply

      Merhaba, her halükarda ve şartta bir yabancı için beş sigortalı Türk personel çalıştırmak zorundasınız.

  4. Avatar
    ferit 1 Mayıs 2018 at 14:00 - Reply

    Yabancı uyruklu (İran vatandaşı) bir mükellefimiz eğlence sektöründe (düğün salonu işletmeciliği) gerçek kişi yani şahıs firması ve ikinci sınıf tacir (işletme hesabına tabii) olarak faaliyet gösteriyor. İran vatandaşı 4 tane yabancı uyruklu çalıştırmak istiyor. Şu an 5 tane Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı çalıştırıyor. Bu kişi 4 iranlıyı çalıştırabilmek için kaç T.C. vatandaşı çalıştırması lazım, ikinci sınıf tacir olması bir engel arz eder mi, çalışma izinleri alınmadan SGK işe girişleri yapılabilirmi.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Mayıs 2018 at 13:42 - Reply

      Merhaba, şahıs firmalarında 100 Bin TL ödenmiş sermaye yoksa geçmiş dönem cirolarının 800 bin tl ve üstü olması gerekmektedir, ayrıca dört yabancı için 20 Türk vatandaşı çalışıyor olması gerekmektedir, fakat ödenmiş sermaye veya geçmiş dönem ciroları yetersiz ise çalışan sayısı yeterli bile olsa çalışma izni alınamaz. Çalışma izni olmadan hiç bir yabancıyı SGK ya kayıt ettiremezsiniz, ederseniz cezai durumla karşılaşabilirsiniz.

  5. Avatar
    özgür kıyal 26 Nisan 2018 at 20:22 - Reply

    merhaba
    yabancı uyruklu bir bayan bakıcı olarak çalıştırmak istiyorum şu an farklı bir yerde çalışıyor ordan çalışma izni var fakat mevcut işyerinden ayrılacak bunun için ne yapmamız gerekiyor işyerinde sgk olarak gösterebiliriz şahıs firmamız var

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Nisan 2018 at 20:40 - Reply

      Merhaba, ev hizmetlerinde bakıcı olarak çalışan yabancılara şahıs firması üzerinden çalışma izni alınamaz, evinizde 15 yaşından küçük çocuk veya 65 yaşından büyük bir yaşlı varsa herhangi bir şirkete gerek kalmadan evinizin üzerinden çalışma izni alabilirsiniz. Ayrıca bizim önerimiz şartları sağlıyorsanız kadının şuan ki işvereni ile konulup çalışma iznini direk transfer etmenizdir, aksi bir durumda yani çalışma izni iptal edilirse yabancı kendi ülkesine gitmek zorunda ve çalışma izni çıkıncaya kadar kendi ülkesinde beklemesi gerekecektir. Bu başvuruları dilerseniz 1000 TL + KDV karşılığında biz yapabiliriz, artı olarak çalışma izniniz onaylandıktan sonra 687,50 TL harç ücreti masrafınız olacak.

  6. Avatar
    Mahmut 26 Nisan 2018 at 11:35 - Reply

    Merhaba
    Şuan hali hazırda 1 yılı aşkın özel bir firmada çalışmaktayım, çalışma iznimin uzatılması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvurumu yaptım ve Bakanlık uzatılmasına onay verdi. Yalnız piyasa şartlarından oluşan küçülmeden dolayı işten ayrılmak zorunda kaldım 10 gün sonra istifa ediyorum. Çalışma iznimin süresi de 11.03.2018 de doldu, aynı anda başka bir firma dan teklif aldım arada 45 gün gibi bir boşluk oluştu şimdi örneğin bugün istifa edip yarın teklif aldığım firma 45 günlük boşluğa rağmen bana çalışma izni için başvuruda bulunabilir mi?
    İkinci sorumda iş teklifini aldığım firmada 7 Türk vatandaşı sigortalı olarak çalışmakta yalnız ödenmiş sermayesi 80 bin TL dir saygılarımla bilgilendirmenizi rica ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Nisan 2018 at 20:31 - Reply

      Merhaba, öncelikle siz şu anda geçerli bir ikametiniz yoksa kaçak durumundasınız ve hiç bir şekilde kendi ülkenize giriş çıkış yapmadan çalışma izni için müracaat edemezsiniz, ayrıca yabancıların çalışacağı iş yerinin ödenmiş sermayesi 100 bin TL olması gerekmektedir, olmadığı durumda geçmiş dönem cirosunun 800 Bin TL ve üstü olması yeterlidir.

  7. Avatar
    nagi 26 Aralık 2017 at 20:38 - Reply

    merhaba,bir tanidigim fabrikada beş yabanci calistiriyor,eger kontrol ederse ne kadar ceza oderler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 27 Aralık 2017 at 20:11 - Reply

      Merhaba, 5*5000: 25000 TL ceza + yabancılar sınır dışı edilirken oluşan masrafların tamamını kaçak yabancı işçi çalıştıran iş yerleri öderler.

  8. Avatar
    Ayşe 27 Kasım 2017 at 16:19 - Reply

    Merhaba, Bir firma yabancı işçi çalıştırmak istiyor, hem Suriyeli hemde Özbek, Başvuru için işçi ve işveren açısından tarihler, matbu evraklar, masraflar vs hakkında bana bilgi verebilir misiniz?

  9. Avatar
    aziza 11 Ekim 2017 at 11:34 - Reply

    Merhaba. Çalıştığım şirketten ayrılmak istiyorum. Çalışma izinim iptal edildiği günden itibaren kaç gün Türkiye’de kalabiliyorum ve başka şirketten hemen çalışma izine başvuru yapabiliyor muyuz acaba.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 18 Ekim 2017 at 13:51 - Reply

      Merhaba, geç cevap verdiğimiz için özür dileriz, Çalışma izniniz iptal edildikten sonra cezai duruma düşmemek için 10 gün içinde oturma iznine başvurmalı (verilmeyebilir) veya Türkiye den çıkış yapmanız gerekmektedir, eğer iş yeriniz izin verirse yeni iş yerinize geçmenizi giriş çıkış yapmadan sağlayabiliriz. Yasal olarak da böyle bir hakkınız bulunmaktadır.

  10. Avatar
    aziza 5 Ekim 2017 at 16:37 - Reply

    merhaba. ben kurumsal şirkette çalışıyorum.çalışma izin için ik başvuru yaptı ve onaylandı. ve bu harçlar kim tarafından ödenmektedir? çünkü geçen sene ben ödedim ve bilgi almadan kendim ödedim. şirket tarafından ödenmesi gerekiyor diye biliyorum ama emin değilim. yardımlarınız için teşekkür ederim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ekim 2017 at 17:16 - Reply

      Merhaba, sizin konunuzla ilgili maalesef bir düzenleme bulunmamaktadır, fakat geçmiş tecrübelerimizden yola çıkarsak genellikle harç ücretini işyeri ödemektedir, fakat kurumsal firmalarda bu durum olmayabilir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.