Yabancı işçi çalıştırma birtakım kriterlerin yerine getirilmesi şartıyla Çalışma Bakanlığının iznine bağlıdır. İşveren veya danışmanlık firması tarafından her halükarda yabancı işe başlamadan önce çalışma izni alınması gerekmektedir. Yabancılar işvereni olmadan kendi adlarına çalışma izni alamazlar.

Yabancı İşçi Çalıştırma

Yabancılar için çalışma izni başvuruları, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliklerine, yurt içinde ise doğrudan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılmaktadır. Çalışma izni başvurularının elektronik ortamda yapılması gerekmektedir.

Çalışma iznini verecek makam, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’dır. Bakanlık, usulüne uygun olarak yapılan başvuruları, belgelerin tam ve eksiksiz olması şartıyla, en geç 30 gün içinde sonuçlandırır. Bakanlık çalışma iznini belge olarak düzenler. Çalışma izni başvurusunun, 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve Yönetmeliğinde belirlenen usul ve esaslara uygun olarak yapılmaması halinde ise başvuru reddedilir.

Oturma İzni Olan Yabancıya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az 6 aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

Oturma İzni Olmayan Yabancılara Çalışma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yurt dışından yapılacak çalışma izni başvurusu, yabancının vatandaşı olduğu veya daimi ikamet ettiği ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti konsolosluğuna yapılır. Konsolosluk bu başvuruyu doğrudan Bakanlığa iletir. Bakanlık ilgili mercilerin görüşlerini de alarak, başvuruyu Kanunun 14. maddesine göre değerlendirir ve durumu uygun görülen yabancıya çalışma izni verir. Yurt dışından yapılan başvuruya ilişkin işlemler konsolosluk ve Bakanlık tarafından elektronik ortamda yürütülür.

Yabancının temsilciliğe başvuru tarihini takip eden 10 iş günü içerisinde işverenin de elektronik başvuru yapması gerekmektedir. Yabancılar, çalışma izninde belirtilen süre kadar Türkiye’de kalıp çalışabileceklerdir. Buna göre çalışma izni, yabancıya, hem Türkiye’de ikamet etme hem de çalışma hakkı sağlamaktadır. Nitekim Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 27. maddesinde de, çalışma izninin ikamet izni sayılacağı açıkça hükme bağlanmıştır. Dolayısıyla yurt dışından çalışma izni alarak Türkiye’ye giren bir yabancının, Türkiye’de ikamet etme hakkını elde etmek için ayrıca ikamet izni almasına gerek yoktur.

Yabancı işçi çalıştırmak isteyen iş yerlerinin çalışma izni alabilmeleri için bazı şartları karşılamaları gerekmektedir. Araştırmadan yapılan yabancı çalışma izni başvuruları hüsranla sonuçlanabilir. Bu yüzden çalışma izni başvurusu yapmadan önce konuyu iyice araştırmanız istenilen belgeler ve yabancı işçi çalıştırma şartlarını detaylı bir şekilde incelemeniz gerekmektedir.

Yabancı İşçi Çalıştırma Şartları 

  • Yabancı işçi çalıştıracak iş yerlerinde 5 Türk vatandaşının çalışması zorunludur. Bu sayı yalnızca bir yabancı işçi çalıştırmak isteyenler için geçerlidir. Eğer birden fazla yabancı işçi çalıştırma durumu varsa her yabancı için 5 Türk vatandaşının çalıştırılması gerekmektedir. Örneğin 5 yabancı çalıştırma izni isteyen bir şirketin bünyesinde toplam 25 Türk vatandaşı çalışmalıdır.
  • Yabancı işçi çalıştırma izni isteyen iş yerinin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Ödenmiş sermaye şartı uymuyor ancak ihracat yapıyor ise son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD Doları olması veya yıllık cirosunun 800.000 TL olması gerekmektedir. Bu şartlardan herhangi birini karşılıyorsanız yabancı çalışma izni alabilirsiniz.
  •  İzin almak isteyen şirket ortağı olan yabancının ise sermaye payının en az %20’sine sahip olması gerekmektedir. Bu rakam da 40.000 TL’nin üstünde olmalıdır.
  • İş yeri tarafından yabancıya ödenmesi gereken maaş, yabancı çalışanın görevi ve yapacağı işle orantılı olmalıdır ve mutlaka asgari ücretten fazla olmalıdır. 2024 yılı yabancılara ödenecek ücretler hakkında detaylı bilgi için buraya göz atabilirsiniz : https://www.atakurumsal.com.tr/yabancilara-odenmesi-gereken-taban-ucretler/
  •  Eğlence, turizm ve seyahat acentaları sektörü için eğer bir şirket 10 Türk vatandaşı çalıştırıyor ise her yabancı için 5 Türk vatandaşı şartı geçerli değildir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

167 Comments

  1. Avatar
    YILDIRIM KAYA 1 Ekim 2017 at 16:43 - Reply

    Bizim Türkiyede ve İranda firmalarımız var.İrandan geçici görevle mühendis ve Teknisyen gönderip Türkiyede çalıştırmak istiyoruz.
    – Bunun için istenen belgeler nedir?
    – Oturum izni alması gerekiyormu?
    – Ne kadar süre geçici görevle Türkiyede çalışabilir?
    – Siz bu işlemleri yapıyormusunuz?
    – Burada kalacağı süre dolunca İrana gidip gelerek süreyi uzatabilirmiyiz.

  2. Avatar
    berrin yıldırım 15 Ağustos 2017 at 16:16 - Reply

    merhaba, bir şahıs işletmesi yemek yapan bir yere mutfakta çalışmak üzere yabancı bir eleman almak istiyor.
    Şu an yabancı başka yerde ev hizmetlisi görevinde çalışıyor ve çalışma izni kasımda sona eriyor.
    Bizim firma böyle birini alması için hangi şartları taşıması gerekiyor ve çalışma izni başvurusu bitmemiş olsada tekrar başvuru yapacak mı? Teşekkürler,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 15 Ağustos 2017 at 16:34 - Reply

      Merhaba, şahıs işletmesinin yabancıya çalışma izni alabilmesi için geçmiş dönem cirosunun 800 bin tl nin üzerinde olması ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırıyor olması gereklidir. Bu şartları sağlamanız durumunda mevcut çalıştığı iş yerinden yeni iş yerine çalışma izni transferi yapılabilmektedir.

  3. Avatar
    Mdemir 14 Ağustos 2017 at 16:33 - Reply

    İlgilinin dikkatine,
    Firmamızda AIESEC kapsamında çalışan yabancı bir çalışanımız bulunmaktadır. Karşılıklı olarak birbirimizden memnun olduğumuz için çalışma süresini uzatmak istiyoruz. Ancak bildiğimiz kadarıyla AIESEC kapsamında uzatma imkanımız bulunmamaktadır. Bu durumda yabancı işçi çalıştırabilmek için ÇSGB prosedürlerini uygulamamız gerekecektir. Arkadaşımızın ikamet izni 19.09.2017 tarihinde sona ermektedir. Henüz ikamet izni bitmediğine göre yurtiçi başvuru şartlarına göre başvuru yapabilir miyiz? Yoksa ikamet izninin bitmesine 6 aydan az bir süre kaldığına göre yurtdışı başvuru şartlarına göre mi müracaat işlemlerini yapmalıyız? Bu konuda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.
    İyi çalışmalar.
    Saygılarımla,

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 14 Ağustos 2017 at 17:51 - Reply

      Merhaba, yabancının ikamet izni alınırken süresi 6 aydan fazlaysa ve öğrenci ikamet izni değilse yurt içi başvuru yapılabilir. Yurt içinden yapılacak çalışma izni başvurusu en az altı aylık oturma izni almış ve süresi bitmemiş yabancının işvereni veya danışman firma tarafından online olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılır. Yukarında da belirttiğimiz gibi yurt içinden çalışma izni başvurusu yapılabilmesi için yabancının en az 6 ay geçerli bir ikamet iznine sahip olması ve ikamet izni süresinin sona ermemiş olması gerekmektedir.

  4. Avatar
    Aliagha 29 Temmuz 2017 at 11:39 - Reply

    6735 sayli kanunun 19 cu maddesin de belirtilmistir


    Yabancı öğrenciler

    MADDE 19- (1) Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına
    kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler.
    (2) Yabancı öğrencilerden ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görmekte olanlar,
    öğrenimlerinin ilk yılının tamamlanmasından sonra çalışma iznine başvurabilir ve 22/5/2003
    tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kısmi süreli çalışabilirler. Örgün öğretim programlarına
    kayıtlı lisansüstü öğrenciler için bu sınırlamalar uygulanmaz.
    (3) Yabancı öğrencilere verilen çalışma izinleri, geçerli öğrenci ikamet iznini ve bu
    ikamet izninin sağladığı hakları sona erdirmez.
    (4) Yabancı öğrencilerin çalışmasına ilişkin usul ve esaslar Göç Politikaları Kurulunca
    belirlenen esaslar dikkate alınmak suretiyle, İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak Bakanlıkça
    belirlenir.
    (5) Türkiye’de yükseköğrenimini tamamlayan yabancının mezuniyet tarihinden itibaren
    bir yıl içinde çalışma izni başvurusu yapması hâlinde, başvuru Uluslararası İşgücü Politikası
    Danışma Kurulunca belirlenen esaslar doğrultusunda değerlendirilir. ”

    http://www.mevzuat.gov.tr/MevzuatMetin/1.5.6735.pdf

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Temmuz 2017 at 12:34 - Reply

      Merhaba, bu kanunun ilgili maddesine göre iş yeri sahibi bir yabancı müşterimiz için yaklaşık 3 ay önce çalışma izni başvurusunda bulunduk, bakanlık henüz bu kanun uygulanmaya başlamadı sebebiyle başvuruya ret verdi, bilginize.

  5. Avatar
    Aliagha 28 Temmuz 2017 at 16:33 - Reply

    Evet lisans ogrencisi calisiyor ama hafta ici maksimum 24 saat olmak sartiyla

  6. Avatar
    Aliagha 28 Temmuz 2017 at 12:26 - Reply

    Beni yanlis anladiniz.Az once sizin belirtdiyiniz gibi calisiyor. Kendisi is buldu ve sirket sahibi onun icin isveren olarak calisma izni basvurusunda bulundu, calisma iznini aldi. Calisma izni basvurusunu kendisi degil isvereni yapti

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Temmuz 2017 at 13:28 - Reply

      Arkadaşınız lisans öğrencisi mi? lisans ve ön lisans öğrencilerinin başvuruları kabul edilmiyor bakanlık tarafından, yüksek lisans ve üstü öğrencilere ise çalışma izni veriliyor.

  7. Avatar
    Aliagha 28 Temmuz 2017 at 12:05 - Reply

    Suanda yabanci ogrenci olarak calisan bir kac arkadasim var. Yabanci ogrenci icin basvuru yapan isveren yurtici yoksa yurtdisi basvuru yapmasi gerekiyor?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Temmuz 2017 at 12:19 - Reply

      Öğrenci ikameti ile yapılan çalışma izni başvuruları bakanlık tarafından kabul edilmemektedir, kuvvetle muhtemel arkadaşınız ya kaçak çalışıyordur, yada yüksek lisans, doktora veya master öğrencisidir.

  8. Avatar
    Aliagha 27 Temmuz 2017 at 22:36 - Reply

    Merhaba.Ben Istanbul Universitesi Bilgisayar Muhendisligi ikinci sinif ogrencisiyim. Ben calisma izni alarak sirketde calisa bilirmiyim? Yabanci ogrencilere calisma izni veriliyormu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Temmuz 2017 at 11:54 - Reply

      Merhaba, Türkiye de çalışma izni almak için ilk önce iş buluyorsunuz ve iş veren sizin adınıza çalışma izni alıyor. 6735 sayılı kanuna göre yabancı öğrenciler için çalışma izni alınabilir fakat kanunun bu maddesi henüz bakanlık tarafından uygulanmaya başlamadı.

  9. Avatar
    Dilsad 26 Temmuz 2017 at 17:33 - Reply

    Merhaba,

    Yaklasik 10 yildir turkiye’de sartli multeci durumunda ikamet eden, Birlesmis Milletlere yaptigi basvurusu reddedilmis Iranli bir bayani cocuk bakicisi olarak calistirmak istiyoruz. Muhtemelen yasli oldugu icin reddedildi diye dusunuyoruz. 60 yas üstü cunku.

    Size sormak istedigim sorular mevcut.

    1- Kizi ve kizinin ailesi su an Kanada’da. Su anki kosullarindan oturu Kanada vize vermiyor. Ama Calisma izni alabilirse Kanada kendisine turist vizesi verir mi?
    2- Calisma izni ciktiktan sonra Turk vatandasi olma sansi var mi?

    Sorularinizin cevaplarina gore sizinle calismayi dusunuyorum. Tesekkur ederim, iyi calismalar.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Temmuz 2017 at 14:13 - Reply

      Güncelleme* Merhaba, şartlı mültecilere çalışma izni, Çalışma bakanlığı oluru verilmektedir, genellikle şartlı mültecilerin çalışma izinleri onaylanmaz. ikametgahını değiştirebilmeniz durumunda Örn. kısa dönem ikamet, veya uluslararası koruma gibi o zaman yabancıya çalışma izni alınabilir, kanunlarımız çalışma iznine başvurulan yabancılar için herhangi bir yaş sınırlaması belirtmemektedir. Sorularınıza gelirsek.

      1- Kanada vize sistemi hakkında hiç bir bilgimiz yok
      2- Diyelim ki çalışma izni aldınız, o çalışma izni ile kesintisiz 5 yıl çalışması gerekmektedir, beşinci yılın sonunda Türk vatandaşlığına başvuru hakkı doğar, başvuru süreci yaklaşık 1,5 – 2 yıl sürmektedir.

  10. Avatar
    Aziz 16 Temmuz 2017 at 13:28 - Reply

    Merhaba
    Türkiye de İnşaat Mühendisliği bölümünden mezunum , Oturma iznimi almak üzereyim .Çalışma izni alabilmem için Şirket bulup sonra mı size başvuracağız. Bide Şirket için benim giderlerim çok mu , yani beni çalıştırması bir Türk Vatandaşına göre daha mı masraflı olacak ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 16 Temmuz 2017 at 13:36 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de çalışma izni yabancının kendisine verilir fakat müracaatları iş veren yapar, yani yabancılar çalışma izni alabilmek için ilk önce iş bulmalıdırlar. Genellikle Türk iş verenler çalışma izni maliyetini yabancı personele yansıtmazlar. Yabancı personel çalıştırmak Türk personel çalıştırmaktan biraz daha maliyetlidir, çalışma izinlerinin uzatılması sırasında istenilen vergi ve SGK borcu yoktur yazıları bazen iş verenleri zorlayabilmektedir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.