Yabancı doktor çalışma izni sayfamız  6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’na göre 05.01.2021 tarihinde güncellenmiştir. Uzmanlık ve ustalık gerektiren meslekler kapsamında yabancı doktorların maaşları asgari ücretin 3 katı 20,002.50 x 3 = 60.007,50 TL olmuştur. (Ücret 2024 yılı Ocak ayı için açıklanan asgari ücret tutarı üzerinden hesaplanmıştır.)

Yabancı Uyruklu Doktorlara Çalışma İzni Nasıl Alınır ?

Özel sağlık kuruluşlarının yabancı uyruklu doktor çalıştırması için öncelikli olarak T.C. Sağlık Bakanlığı Genel Müdürlüğü’nden ön izin belgesi alması gerekmektedir.

Önceki dönemlerde yabancılara yasak olan meslekler dahilinde bulunan doktorluk mesleği ülkemizde serbest hale getirilmiştir. Şirketler için istenilen evrakların haricinde ekstra olarak Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi, yabancı doktorun diplomasının YÖK denkliği ve Türkçe dil sınavından en az B geçer not aldığını gösterir belge ile yabancı doktor çalışma izni için başvuruda bulunulabilir.

Ön izin belgesi bağlı bulundukları il sağlık müdürlüğünden alınır.

Yabancı Doktor Ön İzin Belgesi İçin Gerekli Evraklar:

Yabancı doktor Türkiye’den mezun ise;

  • Mes’ul müdür dilekçesi (ön izin belgesinin talep edildiğini gösterir yazı),
  • Çalışma izni başvurusunda bulunan doktorun dilekçesi,
  • Doktor ve kuruluş arasında imzalanan hizmet sözleşmesi (sözleşme eki ile birlikte mesai saatleri ve ücretlerin belirtildiği sözleşme)
  • Yabancının diplomasının aslı ve fotokopisi (aslı gibidir mührü ile birlikte),
  • Pasaport aslı ve fotokopisi,
  • 2 adet fotoğraf,
  • Oturma izni kartının fotokopisi,
  • Yabancının ikametgahı

  Yabancı doktor Türkiye’den mezun değil ise aşağıda yer alan belgelerin de olması zorunludur;

  • İlgili merci tarafından diploma ve uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge,
  • Geldikleri ülkenin sağlık bakanlığı veya büyük elçiliğinden alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösterir belge,
  • Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı sağlık personeli arasında yapılan aylık ücret miktarının da belirtildiği belirli süreli iş sözleşmesi,
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında (B) veya üzeri seviyede başarılı olduğuna dair belge(1 yıl içinde de ibraz edilebilir)

Ön izin belgesi en geç 1 hafta süre ile hastaneye gönderilir ama bu süre değişebilir.

Transfer işlemlerinde sadece eski çalışma izni kartının fotokopisi yeterlidir.

Sağlıkta yabancı personelin çalıştırılması Sağlık Bakanlığı’nın yetkisinde olmasına ve yukarıda belirtilen yönetmeliğin çıkartılmasına karşın çalışma izni Çalışma Bakanlığı tarafından verilmektedir. Fakat, kanuna göre ise sadece Türkiye’deki eğitime denk tıp eğitimi alan ve bunu Sağlık Bakanlığı’nca onaylatan doktorlar çalışma izni alabilirler. Bu doğrultuda çalışma izni öncesinde çalışmak isteyen yabancı doktor ve hemşirelere Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin almaları şartı getirilmiştir. Ön izin belgesi, bu sağlık personelinin yeterliliğini gösteren ve Sağlık Bakanlığı’nın olumlu görüşü niteliğinde bir belgedir. Türkiye’de çalışacak yabancı sağlık personelinin bazı şartları taşıması gerekir.

Yönetmeliğe göre şu şartlan taşıyan yabancı sağlık personeline çalışma izni verilebilir:

  • Diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliği onaylanmış ve bakanlıkça tescillerinin yapılmış olması,
  • Mesleğini icra etmesine kanunen engel hali bulunması,
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Port folyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olması,
  • İlgili mevzuata göre Türkiye’de çalışma ve ikamet izni almış olması,
  • Hekimler için, zorunlu mesleki malî sorumluluk sigortası yaptırmış olması

Yabancı doktor istihdamına izin veren kanun değişikliği doktorlarla birlikte sadece hemşireleri kapsamaktadır. Ebelik, diş doktorluğu ve eczacılık mesleklerinde yabancı personel yasağı devam etmektedir. Doktorlar dışında önemli sayıda çalışma izni alan yardımcı sağlık çalışanları hemşire ve ebelerdir. Ebelik yabancılara yasak meslekler arasında olsa da bu kişiler genellikle ebe yardımcıları yada ebelik görevini yapan hemşirelerdir.

YABANCI UYRUKLU HEKİMLERİN TÜRKİYE’DE ÇALIŞABİLMELERİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR VE İZLENEN SÜREÇ HAKKINDA T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI TARAFINDAN HAZIRLANAN BİLGİ NOTU

1) Yabancı uyruklu hekimler Türkiye’de yalnızca özel hastaneler ve tıp merkezlerinde çalışabilmektedir.

2) Türkiye’de meslek icrası için:

  • Yabancı ülkedeki bir tıp fakültesinden mezun olanların öncelikle diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge alması gerekmektedir. Hekimlik diplomasının denkliğine ilişkin belge için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığına, uzmanlık belgelerinin denkliği için ise Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğüne başvurulması gerekir.
  • Başvuru tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede Türkçe bildiğine dair belge ibraz edilmesi gerekmektedir. Dil belgesi Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezlerinden (TÖMER) alınabilmektedir. Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olanlardan belge istenmemektedir.
  • Türkiye’de ilk defa meslek icra edeceklerin, geldikleri ülkenin yetkili makamlarından kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren belge alması gerekmektedir. Bu belge, başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye’deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan, başvuru tarihi itibarıyla beş yıldır Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden ve ülkelerindeki olağanüstü hal nedeniyle Türkiye’ye sığınmış olanlardan istenmemektedir.

3) Yukarıda belirtilen belgeleri/şartları sağlamış olanlar çalışmak için bir özel hastane veya tıp merkezine başvuru yapmalıdır. Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı hekim arasında hekime ödenecek aylık brüt ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesi düzenlenmelidir.

4) Yabancı hekimin çalışma başvurusu hekimi istihdam edecek özel sağlık kuruluşu tarafından, dilekçe ekinde hizmet sözleşmesi ve yukarıda belirtilen belgeler ile birlikte özel sağlık kuruluşunun bulunduğu ilin sağlık müdürlüğüne yapılır. Belgelerde eksiklik ve uygunsuzluk bulunmaması durumunda hekimin diploma ve/veya uzmanlık belgesinin bir örneği müdürlük tarafından Bakanlığımız Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Tescil, Denklik İşlemleri Daire Başkalığına tescil ve denklik işlemlerinin sorgulanması için gönderilir. Tescil, Denklik İşlemleri Daire Başkalığından gelen cevap üzerine ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından müdürlük onayı alınır ve yabancı hekimin özel sağlık kuruluşunda çalışabileceğine dair belge (ön izin belgesi) düzenlenir.

5) Valilik tarafından düzenlenen ön izin belgesi ile birlikte çalışma izni almak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca düzenlenecek çalışma izni belgesi ile de ikamet izni almak üzere Emniyet Makamlarına başvurulur.

6) İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilen çalışma izin yazısı ve Emniyet makamlarınca verilen ikamet izninin tasdikli birer örnekleri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Özel Sağlık Tesisleri Faaliyet Daire Başkanlığına gönderilir. Yabancı sağlık meslek mensubunun bilgileri Bakanlık bilgi sistemi ile Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine (SKYS) kaydedilir. SKYS kaydı yapılan Yabancı sağlık meslek mensubunun Personel çalışma belgesi ilgili İl Sağlık Müdürlüğü tarafından düzenlenir. Yabancı hekim personel çalışma belgesinin düzenlendiği tarihten itibaren ilgili özel sağlık kuruluşunda çalışmaya başlayabilir.

Sağlık turizmi konusunda da körfez ülkeleriyle iş birliğine gidebileceklerini dile getiren Gümüş, “Yeni yaptığımız şehir hastanelerinin bir kısmı uluslararası hasta hizmetleri için ayrılmıştır. Burada yabancı dil bilen hemşirelerimiz, hekimlerimiz görev alacaklardır. Körfez ülkelerinden gelebilecek hekimler ve hemşireler buralarda çalışabileceklerdir.” diye konuştu.

Yabancı doktorların çalışma izni için gerekli evraklar

  •  Yabancı doktorun İlgili merci tarafından diploma ve/veya uzmanlık belgelerinin denkliğinin kabul edildiğini gösterir belge
  • Üniversitelerin Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri tarafından yapılan Türkçe dil sınavında Avrupa Dil Portfolyosu kriterlerine göre (B) veya üzeri seviyede başarılı olduğuna dair belge. Bu belge;

Başvuru tarihinden itibaren en geç bir yıl içerisinde ibraz edilmek zorundadır. Bu süre sonunda belge ibraz edilmemiş ise müdürlükçe personel çalışma belgesi iptal edilir.

Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olanlardan istenmez.

  • Türkiye’de ilk defa meslek icra edeceklerin, geldikleri ülkenin yetkili makamlarından alınan ve kanunen mesleğini yapmaya engel halinin bulunmadığını gösteren belge. Bu belge;

Başvuru tarihinden önceki bir yıl içerisinde Türkiye’deki öğretim kurumlarından mezun olanlardan,

Başvuru tarihi itibarıyla beş yıldır Türkiye’de kesintisiz ikamet ettiğini belgeleyenlerden,

Ülkelerindeki olağanüstü hal nedeniyle Türkiye’ye sığınmış olanlardan,
istenmez.

  • Çalışacakları özel sağlık kuruluşu ile yabancı sağlık personeli arasında yapılan, yabancı sağlık personeline ödenecek aylık ücret miktarının da belirtildiği ve her sayfasında tarafların isim ve imzalarının bulunduğu hizmet sözleşmesi

YÖNETMELİK

Sağlık Bakanlığı’ndan:

YABANCI SAĞLIK MESLEK MENSUPLARININ TÜRKİYE’DE ÖZEL SAĞLIK KURULUŞLARINDA ÇALIŞMA USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 – 22/2/2012 tarihli ve 28212 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yabancı Sağlık Meslek Mensuplarının Türkiye’de Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi başlığıyla birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Suriye uyruklu sağlık meslek mensuplarının muafiyet durumu

GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Türkiye’de geçici koruma altına alınanlara hizmet vermek üzere, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından kurulan barınma merkezleri ile Sağlık Bakanlığınca koordine edilen ve Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca uygun görülen göçmen sağlığı merkezlerinde çalışmak isteyen Suriye uyruklu sağlık meslek mensupları mesleğini icraya yetkili olduğuna dair belge ibraz etmek kaydıyla 5 inci maddenin birinci fıkrasının (a) ve (b) bentlerindeki şartlardan muaf tutulur.”

MADDE 2 – Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3 – Bu Yönetmelik hükümlerini Sağlık Bakanı yürütür.

Yönetmeliğin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
22/2/2012 28212
Yönetmelikte Değişiklik Yapan Yönetmeliklerin Yayımlandığı Resmî Gazete’nin
Tarihi Sayısı
1- 16/7/2013 28709
2- 16/6/2016 29744

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Kaynak:

https://www.saglik.gov.tr/l

https://www.calismaizni.gov.tr/

6735 Sayılı Uluslararası İş gücü Kanunu

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

139 Comments

  1. Avatar
    Büşra 25 Ağustos 2017 at 21:02 - Reply

    Nasıl yani ya yabancı uyruklulara tus kontenjanı açık devlet hastanelerinde..

  2. Avatar
    Büşra 20 Ağustos 2017 at 19:50 - Reply

    Ben samsun tıp mezunuyum tusa girip devlet hastanesinde işe başlamayı düşünüorum. Otomatikmen bana çalışma izni vermezlermi. İlla özeldemi çalışmak lazım çalışma izni için

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Ağustos 2017 at 22:20 - Reply

      Devlet hastanelerinde çalışan doktorlar devlet memurudur, devlet memuru olarak sadece Türk vatandaşları çalışabilir, özel hastanelerde iş bulmak zorundasınız.

  3. Avatar
    Büşra 20 Ağustos 2017 at 19:48 - Reply

    Ben yabancı uyrukluğum burda tıp mezunu olduktn sonra Tus sınavına girerek devlet hastanesinde işe başlamyı düşünüorum. Devlet hastanesinde işe başlayınca çalışma izni otomatikmen verilmioyormu. İlla özel hastanede mi çalışmak lazım çalışma izni için

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 21 Ağustos 2017 at 22:17 - Reply

      Merhaba, devlet hastanelerinde yabancı doktorlar çok özel bir durum olmadığı sürece çalışamazlar, özel hastanede iş bulmanız gerekmektedir, çalışma izni başvurularını iş veren yapabilir, Turkuaz kart çıktığı zaman eğer alabilirseniz iş bulma durumunuz daha kolay olabilir.

  4. Avatar
    E. Karimova 26 Temmuz 2017 at 14:56 - Reply

    MERHABA!
    Yabançıyım. Türk soylu ülkeden Azerbaycandanım. Doktorum.Universite tıp fakultesinden mezunum, intörnatura, aspirantura(doktora) bitirdim. “Ph.dokgoru”akademik ünvana sahibim. 15-16 yıllık tecrübem var. Türkiyede pratisyen doktor veya sözleşmeli personel – akademisyen olarak çalışa bilirmiyim? Şu konularda ne gibi yardımçı ola bilirsiniz? Çalışma izni alma, denklik almada yardımçı olma gibi hizmetleriniz varmı?

    Ata Kurumsal Danışmanlık Şirketinin veb sitesinde okudum: “Ilgili merci tarafından diploma denkliyinin kabul edilmesine dair belge ” Belgeni başvurulan özel hastanemi verir? Bunun için YÖK den tanıtım belgesi, denklik belgesi almak lazımmı? Her hanki sınava girmek lazımmı?
    Şu sorularımı cevablandırırsanız sevinirim. İyi günler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 26 Temmuz 2017 at 15:16 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de çalışma izni alabilmeniz için ilk önce bir iş bulmanız gerekmektedir, çalışma izni başvuru işlemleri işverenler veya onların vekilleri ile yapılabilir, yabancılar yapamaz. Fakat mezun olduğunuz okulun Türkiye’de denklik kapsamında olup olmadığının başvurusunu yapabilirsiniz veya isterseniz 100$ + KDV ücretle sizin adınıza biz yapabiliriz. YÖK genellikle 45 gün içinde okulunuzun denkliğinin olup olmadığını bildirmektedir.

      Size önerimiz yeni yürürlüğe giren fakat başvuruları henüz başlamamış Turkuaz Kart a başvurmanız yönünde olacaktır, nitelikli yabancı statüsünden başvuru yapma hakkınız bulunmaktadır, Turkuaz kart sahibi olmanız durumunda süresiz çalışma ve oturma izni sahibi olursunuz, iş bulmanız durumunda prosedürel hiç bir işlemle uğraşmadan hemen çalışmaya başlayabilirsiniz.

  5. Avatar
    Derya 13 Temmuz 2017 at 14:37 - Reply

    Merhaba. Yabancı bir cerrahın Türkiye’de ameliyatlara katılması mümkün müdür? Çalışma ve oturma izni alarak Türkiye’de yaşamak yerine, belirli tarihlerde gelip kısa süre Türkiye’de kaldıktan ve ameliyatı gerçekleştirdikten sonra ülkesine dönmesi için ne tür bir izin gerekir? Teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Temmuz 2017 at 18:00 - Reply

      Merhaba, maalesef anlattığınız şekilde bir çalışma sistemi Türkiye Cumhuriyeti Kanunlarına göre mümkün değildir.

  6. Avatar
    Rasim 8 Temmuz 2017 at 21:05 - Reply

    Cok tesekkur ederim ilginiz icin bir kucuk sorum da var ben rusyada bitirdim ama unversdeyi kendim azeriyim yani turk soyluyum bu sorun icermez dimi

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Temmuz 2017 at 21:47 - Reply

      Merhaba, Türk soylu belgesi sahibi olmanız ve bitirdiğiniz üniversitenin YÖK tarafından denklik verilmiş olması gerekmektedir.

  7. Avatar
    Rasim 24 Haziran 2017 at 19:25 - Reply

    Merhaba ber diş hekimiyim ama Azerbaycanliyim yani turksoyluyum turkiyede evim var bundan dolayi oturma iznim var arti burdada baska unversdede okuyorum diş hekimligini rusyada bitirdim burda nasil calisa bilirim turk soylu belgesi ile yetkim oluyormu ve burda poliklik aca bilirmiyim en kisa zamanda cevablarinizi bekliyecem tesekkurler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Temmuz 2017 at 20:55 - Reply

      Merhaba, Türk soylu belgesi olan yabancılar, Türkiye’de yabancılara yasak olan meslek grubu içinde olan diş hekimliği görevini yapabilirler, iş yeri açabilirler.

  8. Avatar
    ABULIZIWUREGULI 19 Mayıs 2017 at 09:21 - Reply

    Yabancı hemşeriler Türkiye çalışma izini nasıl alırlar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 19 Mayıs 2017 at 14:08 - Reply

      Merhaba, öncelikle kendinize özel bir sağlık kuruluşunda iş bulmanız gerekmektedir, çalışma iznini siz alamazsınız, sizi çalıştıracak işveren alabilir.

  9. Ata Kurumsal
    Ata Kurumsal 16 Aralık 2016 at 13:41 - Reply

    Merhaba, Yabancılara verilen çalışma izinleri, yabancının çalışacağı işyerinin SGK numarasına tanımlanarak verilir. Yabancının çalışacağı adresin değişmesi durumunda çalışma izinlerinin transferi yapılması gerekmektedir.

  10. Avatar
    Nimet 12 Aralık 2016 at 15:47 - Reply

    Merhaba, hastanemizin başka bir SGK numarası üzerinde bulunan yabancı doktorlarımızı kendi SGK mıza almak istiyoruz, bunun için herhangi bir başvuru yapmamıza gerek var mı? Sadece adresleri değişik. Cevabınız için teşekkür ederim.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.