Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.
- Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
- Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
- Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
- Sabit bir gelire sahip olmak
Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.
Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.
Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.
Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.
Uzun Dönem İkamet İzni Asgari Gelir Miktarı
Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.
- Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası
Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)
- Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak
Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)
- Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak
Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)
- Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?
Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.
- Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?
Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.
- Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?
Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr
Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi
Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.
Uzun Dönem oturma İzni Koşulları
- Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
- Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
- Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
- Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
- Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.
Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :
Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır
- Zorunlu askerlik hizmeti,
- Seçme-seçilme hakkı,
- Kamu hizmetine girme hakkı,
- Araç ithal ederken vergi muafiyeti.
NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.
Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Kaynak: https://www.goc.gov.tr
150 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba ben kac yildi evliyim turk vatandasiyim.anem babam azeri benle kaliyorlar turistlik ikamet 5 senedi alib oturmislar.şimdi yine bas vurub ala bilirler
Merhaba, birinci derecen Türk vatandaşı akrabası olan yabancıların uzatma başvurularında sorun yaşamayacağını tahmin ediyoruz.
Merhaba. Benim eşim Türk vatandaşı biz 50 sene evli. 36 sene Türkiye yaşıyor ben Uzun Dönem İkamet İzni
istiyorum beni hep iki ya da üç sene veriyorum ben ne yapmam lazım teşekürler
Merhaba, daha önce süresiz ikamet iznine başvuru yaptıysanız ve olumsuz cevap aldıysanız maalesef ki uzun dönem ikamet izni alma kapıları kapanmıştır, bunun sebebini biz bilemeyiz ama daha önce başvurmadıysanız GÖÇ idaresi sisteminde uzun dönem başvuru yapabilirsiniz.
Selam ben 4 yıldır Türkiye de kısa dönem ikametle kalıyorum şimdi çalışma izni yapmak istiyorum sorum acaba çalışma izni alsam Gelecekte uzun dönem İkamet almam için risk var mı ? Teşekkür ederim
Merhaba, çalışma izni ve oturma izni toplam 8 yıl Türkiye’de kesintisiz ikamet edenler uzun dönem ikamet iznine başvuru hakkına sahip olurlar.
Merhabalar. Yabancı uyruklu bir arkadaşım yeni kanuna göre uzatma yapabilmesi için Türkiye’den arsa alması yeterlimidir. Yeterli ise tarla tapusu geçerlimidir.
Merhaba, ikamet izni uzatmak için arsa tapusu geçerli bir gerekçe değildir, arza tapusu ile uzatma yapılamaz.
merhaba.ben turk vatandaşıyım.turk ile evliyim.annem moldova vatandaşı.annemin tek çocuguyum.annem 2008 den beri yanımda kalıyor.bu tarihten itibaren anneme sürekli 1 yada 2 yıllık oturma izni alıyorduk.ıkı yılda bir memleketine gidip bir ayı geçirmemek süretiyle ziyaret ediyor.28 mart tarihinde annemin son yaptırdığımız 2 yıllık ikamet süresi bitecek.yenı kanunlara göre bu seferinde uzun süreli ikamet izni alabilir misiniz.
Merhaba, annesi, banası veya çocuğu Türk vatandaşı olan yabancıların ikamet izni uzatmalarında herhangi bir sorun yaşayacağını düşünmüyoruz.
Iyi günler, ikamet konusunda bilginize ihtiyacım var. Edirne’de ikamet ediyorken uzun dönem ikamete başvurdum, ikametgahım çıkmadan Türkiye’den ayrıldım. Ikametgahım onaylanıp kaldığım adrese gönderildi bilgisini aldım fakat bana ikametgahı alınca illa adres kaydı yapmanin zorunlu olduğu söylendi. ben o adresten ayrıldığım için ve başka adresim olmadığı için ikametgahımi elime alamadığımdan iptal edilmiş. Şuan Bursa’daki kendi evime taşınmayı düşünüyorum sorum şu;
1) Edirne’deki iptal olan ikametgahımı yeni ikamet başvurusu yapmadan bir dilekçe ile geri alabilir miyim?
2) Eğer yeni ikamet başvurusu yaparsam türk asıllı olduğuma dair yeni etabli belgesi gerekir mi?
3) Bana vergi dairesine ödenen harcın bir defaya mahsus olduğu söylenmişti ilk başvurumda o harcı ödedim vergi dairesine ödemiş olduğum harcı yeni başvuru yaparsam yeniden ödemem gerekiyor mu?
Merhaba,
1- İkametiniz iptal ediliği için hiç bir şekilde geri alamazsınız.
2- Türk soylu belgesini sunmanız daha kolay ikamet almanıza sebep olacaktır.
3- Oturma izniniz iptal edildiği için yeniden harç ücreti ödemek zorundasınız.
Merhaba ben 5 yıldır Türkiye’de (öğrenci ikamet izniyle) bulunuyor ve Tıp fakültesi okuyorum.
Türk vatandaşlığına geçmek istiyorum ama şartlardan Türkiye’de 5 yıl boyunca ikamet etme şartı var.Bu durumda 5 yılım dolmuş olur mu ? Dolmadıysa ne yapabilirim ?
Merhaba, Öğrenci ikamet izni ile Türkiye’de kalışlar tek başına ikamet teşkil etmez, eğitiminizin ardından hemen çalışma izni alıp işe başlarsanız o zaman ikametten sayılırlar. öğrenci ve çalışma izni süreniz 5 seneyi doldurduğunda vatandaşlık için başvuruda bulunabilirsiniz.
Merhaba benim de bir sorum olacak size, yabancı uyrukluyum uzun dönem ikamet başvurusu yaptığım dönemlerde Türkiye’de yaşıyordum. Ikamet için başvuru yaptıktan bir yıl sonra çıktı. Ama ikametim daha çıkmadan Türkiye’den ayrılmak zorunda kaldım ve kaldığım evde şuanda başkaları kalıyor ve şuanda adres kaydı yapabileceğim bir adresim yok. Ikametim bu durumda ne oluyor?
Merhaba, ikametiniz hala geçerlidir, fakat Türkiye’ye dönmeye karar verdiğinizde yeni adresinizi GÖÇ idaresine bildirmeniz gerekmektedir.
Merhabalar ben 2014-2015-2016-2017 Turistik vizeyle istanbulda ikamet ettim 2017-2018 Bir yıl çalışma izinde kaldım.2018-2019 aile vize aldım eşim türkmenistan vatandaşı çalışma izni sayesinde aldım. Tekrar aile ikamet izni alınca 2 yıl verirler eşimden dolayı 2021 kadar hesapladım tam sekiz sene olacak .Sorum şu ki bu benim bir yıl araya çalışma iznim girdi o yıl hesaplanırmı kesintisiz 8 yıl olunca
Merhaba, evet kesintisiz süreden sayılır.
Merhabalar, TC vatandasiyim, evliyim, ben ve esim calisiyoruz. annem burda 9 sene yasiyor uzun donem basvuru icin hazirlaniyorduk ki gelir beyan etmesi gerektigini soylediler. Kendi geliri olacak sekilde. Acaba bizim esimlebolan gelirler turstikte basvurdugumuz gibi Taahutnameyi noyerden yazsak gecerli olmuyor mu?
Merhaba, maalesef yabancıya ait kira veya faiz vb. geliri olması gerekmektedir.