Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.
- Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
- Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
- Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
- Sabit bir gelire sahip olmak
Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.
Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.
Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.
Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.
Uzun Dönem İkamet İzni Asgari Gelir Miktarı
Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.
- Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası
Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)
- Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak
Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)
- Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak
Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)
- Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?
Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.
- Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?
Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.
- Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?
Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr
Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi
Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.
Uzun Dönem oturma İzni Koşulları
- Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
- Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
- Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
- Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
- Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.
Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :
Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır
- Zorunlu askerlik hizmeti,
- Seçme-seçilme hakkı,
- Kamu hizmetine girme hakkı,
- Araç ithal ederken vergi muafiyeti.
NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.
Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Kaynak: https://www.goc.gov.tr
150 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba Azerbaycanlıyım Türkiye’de oturma izni almak istiyorum sigortalı çalışarak belli bi süre bu hakka sahip olabilir miyim
Merhaba, Türkiye’den ev kiralar veya satın alırsanız oturma izni alabilirsiniz. Sigortalı çalışmak için iş bulmanız ve işveren tarafından çalışma izninizin alınması gerekiyor, çalışma izni aynı zaman da oturma izni yerine geçmektedir.
merhaba 63 tl nerede ödememiz lazım ve randevudan öncemi sonramı ve başka ödemeler varmı
Yani benm böyle bi seceneğim varmi türk vatandaslgi yada snrsz clsma gbi
Merhaba, Türkiye de sekiz sene kesintisiz ikamet izni ile durursanız süresiz oturma izni sahibi olabilirsiniz, aynı şekilde Türkiye de 8 sene kesintisiz çalışma izni ile duran yabacılar bağımsız ve süresi çalışma izni sahibi olabilirler.
Merhabalar ben 7 senede aralıksız aynı yerde calsyorm benm snrsz oturma izni ve Türk vatandasgi gibi beyler alabilme gibi sansm varmi
Merhaba, 5 sene kesintisiz çalışma izni ile Türkiye de çalışan yabancıların Türk vatandaşlığına başvurma hakları vardır, isterseniz Türk vatandaşlığı başvurusu için bizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz, ücretimiz 2000 TL + KDV dir.
Selam…
Uzun dönem ikamet iznini türkiye dışından alabilir mi? Olsa da şartları nedir ? Başvurusu konsuluslukta yapılır mı?
İyi günler
Merhaba, uzun dönem ikamet izni yurt dışından alınamaz. Türkiye de olmanız ve göç idaresine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Merhaba. Uzun dönem oturma izine sahibim, oğlum türkiyede doğdu , ama vatandaş değil, aile oturma izine sahip, ve şuan oğlum 9 yaşinda, sürekli türkiyede , oda uzun dönem alabilirmi, yada en fazla kaç yıllık oturma alabilir
Merhaba, oğlunuz 18 yaşından gün alınca uzun dönem ikamet izni alabilir.
İYİ GÜNLER.EŞİM TÜRK SOYLU YABANCI UYRUKLU (yunan).çalışma izni ile özel bir kurumda çalışmakta.uzun dönem ikamet aldığı takdirde yine aynı şartlarda özel kurumlarda çalışma hakkına sahip olabilecekmi
Merhaba, Türk soylu yabancılar için verilen uzun dönem ikamet izni aynı zamanda süresiz çalışma izni yerine de geçtiği için, çalışma hayatında hiç bir sorun yaşamayacaktır. Ayrıca prosedürlere boğulmadan istediği işverenin yanında da çalışabilecektir.
Selamun Aleyküm Ahıska türklerine yeni kanunla uzun dönem ikametgah izni veriliyor bunun için bizlerden adli sicil kaydı isteniyor adli sicil kaydı almak için Türkiyede 5 sene ikamet etmemiz gerekiyor biz 5 senedir ikamet ediyorz ancak annem le babamın 5 ci kez ikametgah izni aldılar bana gelince sürem olduğu için ben yeniliyemedim ben yeni tasarıya denk geldim şuan adli sicil kaydı alabilirmiyim Turkiyeden cevaplarsanız sevinirim.
Merhaba, Evet istediğiniz Adliye sarayından, baba ve anne adınızı gösterir bir belge ile Sabıka kaydınızı alabilirsiniz.
bu işlemlerin hepsini size vekalet verdiğimde siz benim adıma gerçekleştirebiliyorsanız.
uygunsanız cumartesi günü sizi ziyaret ederek hem süreç hemde ücret konusunda görüşmek isterim.
Merhaba, tabi ki bu işlemleri sizin adınıza yapabiliriz, bizi istediğiniz zaman ziyaret edebilirsiniz, İstanbul ofisimiz İstiklal caddesinden Odakule iş merkezinin arkasında, Ankara da ise Kızılay da yargıtay binasının karşısındadır.
merhaba,
ben 1988 yılından beri oturma izni ile türkiyedeyim. 2010 yılından beri de insani ikamet izni kullanıyorum.
vatandaşlık başvurusu yapmak istiyorum ama uzun süreli ikamet istiyorlar. şuan elimdeki insani ikamet iznini uzun süreli ikamet iznine çevirip vatandaşlık başvurusu yapabilirmiyim.
Merhaba, İnsani ikamet izninizi oturma iznine çevirebilirsiniz, 1 yıllık ikamet izni almanız durumunda geçmiş ikamet süreleriniz hesaba katılır ve vatandaşlık başvurunuzu yapabilirsiniz, dilerseniz bu konuda bizden danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.