Geçerli bir ikamet izni ile Türkiye’de kesintisiz ve yasal olarak en az sekiz yıl kalmış olan yabancılar Uzun dönem ikamet iznine hak kazanabilirler. Fakat ülkemizde mülteci, şartlı mülteci statüsünde bulunanlar ile, insani ikamet izni sahipleri ve geçici koruma altında bulunan yabancılar uzun dönem ikamet iznine başvuruda bulunamazlar. Ek olarak uzun dönem ikamet izni başvurusunda bulunabilmek için aşağıda belirtilen koşulların karşılanması gerekmektedir.
- Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmak
- Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli gelir kaynağına sahip olmak
- Geçerli sağlık sigortasına sahip olmak
- Kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından tehdit oluşturmamak
- Sabit bir gelire sahip olmak
Yabancının Türkiye dışında eğitim, sağlık veya zorunlu kamu hizmeti gibi sebepler haricinde bir yıldan uzun süreli bulunması halinde ise ikamet izni iptal edilebilir.
Gelirin kazanılma süreci ve kazanılma şekli ispat edilebilir olmalıdır.
Örneğin : Başka bir ülkeden gelen emekli aylığı ve ya Türkiye’de işletme sahibi olmak – Gelirinizi geçmiş yıllara ait vergi kayıtları vs. ile göstermeniz mümkündür.
Eğer yabancı, Türkiye’de ikamet izni ve sabit bir geliri bulunan bir yabancıya bağımlıysa, bunun da kabul edilmesi mümkündür. Örneğin : Bir eşin gelire sahip olması, diğer eşin daimi ikamet izni için başvurmasını sağlar.
Uzun Dönem İkamet İzni Asgari Gelir Miktarı
Gelir aylık olarak en az 500 USD olmalıdır.
- Tam Kapsamlı Sağlık Sigortası
Tam kapsamlı bir sağlık sigortası gerekmektedir. (Kısa dönem ile aynı kriterlere sahiptir)
- Son 3 yıl içerisinde hiçbir suça karışmamış olmak
Bu durum Türk Mahkemelerin alınacak belge ile kanıtlanmalıdır. (Adli sicil kaydı)
- Türkiye’de 8 yıl süreyle bulunmak
Başvuru sürecinin asıl kısmı, başvuru sahibinin düzenli geliri bulunduğunun ve 8 yıl süreyle Türkiye’de kaldığının kanıtlanmasıdır. (Şartlar için aşağıyı okuyunuz)
- Uzun Dönem ikamet izni Başvuruları ne kadar sürmektedir ?
Başvurular 90 güne kadar sürmektedir. Belgelerin hazır olması ve yerel emniyete teslim edilmesiyle birlikte 90 günlük süreç başlamış olur.
- Uzun Dönem ikamet izni yabancıya Türkiye’de çalışma hakkı veriyor mu ?
Hayır, çalışma hakkı vermemektedir.
- Genel prosedür nasıl uygulanmaktadır ?
Başvurular online olarak ve doğrudan Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne yapılmaktadır- e-ikamet.goc.gov.tr
Uzun Dönem İkamet İzninin Kesilmesi
Eğer bir yıl içinde 6 aydan fazla ya da zorunlu kamu hizmetleri, eğitim veya sağlık sebepleri dışında son 5 yıl içinde toplam 1 yıl Türkiye dışında bulunduysanız ikametin kesintisine sebebiyet vermektedir. İkametin kesildiği durumlarda, önceki ikamet süreleri bir ikamet izni başvurusuna yönelik sayılmaz ya da başka bir ikamet iznine çevrilmez.
Uzun Dönem oturma İzni Koşulları
- Türkiye’de en az 8 yıl kesintisiz olarak ikamet etmiş olmak
- Son 3 yıl içinde devlet tarafından sağlanan hiçbir tür sosyal destekten faydalanmamış olmak
- Yaşamını sürdürecek yeterli ve uygun kaynaklara sahip olmak
- Geçerli bir sağlık sigortası sahibi olmak
- Kamu düzeni ve güvenliğine tehdit teşkil etmemek.
Başvuruları başarıyla sonuçlanarak daimi ikamet izni alan kişiler aşağıdaki özel uygulamalar dışında aynı Türk vatandaşı gibi haklara sahip olur :
Uzun Dönem ikamet izni sahipleri şunlardan muaftır
- Zorunlu askerlik hizmeti,
- Seçme-seçilme hakkı,
- Kamu hizmetine girme hakkı,
- Araç ithal ederken vergi muafiyeti.
NOT : Sağlık ve eğitim durumlarınız dışında Türkiye dışında kesintisiz olarak 12 aydan fazla süre geçirirseniz, daimi ikamet izniniz iptal edilebilir.
Uzun Dönem İkamet İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Kaynak: https://www.goc.gov.tr
150 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
MERHABA KOLAY GELSİN . AKTİF ÇALIŞMA İZNİM VAR .BİTMESİNE DAHA 1,5 YIL VAR.UZUN DÖNEM İKAMET İZNİNE BAŞVURABİLİR MİYİM(ÇALIŞMA İZNİ İPTAL ETMEDEN).
Merhaba, maalesef hayır alamazsınız. Uzun dönem ikamet izni 8 sene Türkiye’de kesintisiz ikamet izni almış yabancılara verilmektedir.
10 senedir evliyim, eşim türk, çalışmıyorum, yeterli gelirimiz var, tc vatandaşı çocuğumuz var, sadece yazları yurtdışına çıkıyorum, pasaportumun 1.5 sene sonra süresi doluyor, uzun dönem için başvurabilir miyim? Birde uzun dönem kaç sene olabiliyor? Teşekkürler.
Merhaba, uzun dönem ikamet izni için pasaport sürenizin en az 5 yıl olması gerekmektedir. uzun dönem ikamet izinleri 99 yıllığına verilmektedir.
8 yıl 2 ay oldu turkıyedeyem …şartları sağlıyorum uzun dönem için …gün sayımı nerde yaptır a bilirim…istanbul da ikamet ediyorum ..hangi evraklar lazım gün sayımı için…
Ben Filistin uyrukluyum.. 10.01.2011 tarihinden Türkiye’de kesintisiz öğrenci olarak ikamet etmekteyim lisans eğitimimi bitirip lisansüstü eğitimimi sürdürmekteyim , yurtdışında çalismakta olduğum firmanın bana yeterli maaş göndermekte bu durumda uzun dönem ikamet iznini veya vatandaşlığı kazanmam mümkün mü ?
Merhaba, çalıştığınız firma Türkiye’de olsaydı ve çalışma izniniz olsaydı mümkündü ama yurt dışı gelirinizle vatandaşlık veya uzun dönem ikamet izni almanız mümkün değildir.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Yurt dışında çalıştığım fırma bana türkiyedeki ortakları aracılığıyla türk bankaları hesaplarından maaşımı aktarıyor.
Türkiye’deki banka hesap ekstresi ile bunu ispatlayabilirim
Merhaba Ata Kurumsal Danışmanlık .Her konuda verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.Benim bir sorum olacaktı cevaplarsanız sevinirim.8 senedir kesintisiz olarak Türkiye’de ikamet ediyorum.Şuan yüksek lisans öğrencisiyim. Fakat erkek olduğum için çalışma izni yapacak iş bulamıyorum .Düzenli gelir şartını sağlayamadığım için uzun dönem ikamet iznine başvuru yapamıyorum.Düzenli gelir olarak türk vatandaşının taahhütname vermesi yeterli olur mu ? Veya bu şartı tamamlamamın başka yolu var mı acaba
Merhaba, maalesef ki çalışma izni almadan hiç bir şekilde kabul olmamaktadır.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
Merabalar güzel bilgilendiriyorsunuz maşallah.
Biz Kırgız vatandaşıyız kesitiksiz 2016 dan 2020.16 nisan benimki.
2018den 2020.16 nisan kızıma almıştık oturma izin.
6sınıf okuyor burda kızım ikimizin ikamet izimiz 16nisan bitecek uzata bilirmiyiz?
Teşekkürler
Merhabalar .Kolay gelsin. 3 tane sorum oalcaktı size .Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler…
1.Ben 2019’da 27 eylülde Ahıksa türkü olarak uzun dönem başvurusu yaptım. Fakat e-ikamet sitesinden kontrol ettiğimde değerlendirme aşamasında gözüküyor. Hiç bir değişiklik yok.Araştırma aşamasına bile geçmemiş. Göç idaresi ile iletişime geçtiğimde “bir haber gelirse biz sizi ararız, bekleyin” diyorlar sadece. Bu durum normal mi, bu kadar uzanması? Ve göç idaresi dışında nereye iletişime geçersem detaylı şekilde bilgi alabilirim. Belgeler ankara gidiyor diye biliyorum orada hangi kurumla iletişime geçebilirim bilgi almak için?
2.Şu an ben azerbaycandayım. Pasaportumun süresi haziranda dolacak. Gelmeden yenilemek istiyorum.Fakat başvuruyu eski pasaportumla yapmış olacağım bu durumda. Pasaportumu yeniersem sorun yaşar mıyım acaba?
3.Eğer olur da yaptığım başvuruda sorun çıkarsa ve ya iptal olursa yeniden başvurma hakkım var ,mı ahıska türkü olarak ,uzun döneme? Çünkü ben kanun geçici diye biliyorum. Ve başvuru şartı olrak 2017 den önce türkiyeye giriş yapma şartı aranıyor.Yeni pasaportla giriş yaparsam bu konuda sorun olur mu. 4 sene türkiyede üniveriste okudum bu şekilde kanıtlayabilir miyim önceden giriş yaptığımı.Yoksa illa pasaportda damga mı olması gerek?