6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca altı çeşit İkamet İzin çeşidi bulunmaktadır.

Tüm değişik kategorilerdeki ikamet izni çeşitlerinin değişik başvuru şart ve koşulları ile değişik gerekliliklerinin olduğunu lütfen unutmayınız. İkamet izni başvuruları eksik belge ve beyanlar doğrultusunda reddedileceği gibi, bazı ikamet izni çeşitlerine başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin uygun vize ile ülkeye giriş yapmış olması şartı aranmaktadır. Sayfamızda yer alan bilgilerin tamamı bilgilendirme amaçlıdır. Her ne kadar güncellikleri ve doğrululukları açısından azami özen gösterilmiş olsa dahi, bu konuda herhangi bir garanti verilmemiştir. Konu ile ilgili en güncel bilgiyi size en yakın İl Göç İdaresi Müdürlüğünden veya goc.gov.tr internet sitesinden edinebilirsiniz.

 Tüm İkamet İzni başvuruları için aşağıda yer alan belgelerin sağlanması gerekmektedir.

  • Fotoğraf son 6 ay içinde çekilmiş (önden, yüzü açık, yabancıyı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde), fonu beyaz ve biyometrik olmalıdır.
  • Pasaportun Latin harfleri ile yazılı olmadığı durumlarda yeminli mütercim veya resmi makamlarca onaylı çevirisi de başvuruya eklenir.
  • Pasaportta isim ve soy isim ayrımı yapılmamışsa, kendi ülke temsilciliklerinizden alacağınız açık kimlik bilgilerinizi gösterir belgeyi idareye sunmanız gerekmektedir.
  • Yabancı çocuk için doğum belgesi istenebilir.
  • Talep edilen ikamet izni süresince iaşe, ibate veya sağlığa ilişkin giderleriniz kamu kurumlarınca karşılanıyorsa bunları gösteren belgeleri idareye bildiriniz.
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütnamenin idareye sunulması gerekmektedir.

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

170 Comments

  1. Avatar
    seyfi 5 Şubat 2020 at 16:29 - Reply

    Slm ben türkiye de doğdum çocukken ve Ukrayna ya ailemle taşındık ailem kaza sonucu orada vefat etti beni de yetiştirme yurduna verdiler ve orada büyüdüm şimdi Ukrayna vatandaşıyım Türkiye ye dönmek istiyorum oturma izni almak veya Türk vatandaşı olmak istiyorum nasıl bir yol izlemem gerekli teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Şubat 2020 at 22:18 - Reply

      Merhaba, aileniz Türk vatandaşı ise ve Türkiye’de doğduysanız ve bunu ispatlayabilirseniz Türk vatandaşı olabilirsiniz, işlemlerinizi yaşadığınız ülkenin Türk konsolosluğundan yapabilirsiniz.

  2. Avatar
    Bahar 24 Ocak 2020 at 21:43 - Reply

    Merhaba afkanistan vatandaşiyim turkmen yuruklu aile da 3 bayaniz babam vefatetti ve erkek kardaşim yok 3 senedan beri ayni adres da ikamet uzattık oğrenci kız kardaşim var 62 yaşinda annem ben aile geçindiriyorum oğrenci kayedım var aama okiyamadem maddi sıkıntılardan dolayi çalişiyorum kısa donem ikametmiz var çalişme izin çikarta bilen iş bulsam çikartabiloyourler mi çalişme zinimi ? bizim doğum belgelarimize turkmen yaziyour hem aile da erkek yok kimsemiz yok afkanistan da evimiz yok babamin şehitlik belgesi da var ikametimizi uzatırlarmi acaba yoksa başka ne yapabilirim turk soylu olmak için ne yapmam lazım lütfen yardimci olun ….

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Ocak 2020 at 16:49 - Reply

      Merhaba, bahsettiğiniz konuların hiç birisi ikamet izninizi uzatmak için yeterli sebep değildir maalesef, bize anlatıklarınızı GÖÇ idaresinde ki memurlara da anlatmanızı öneririz. İş bulmanız durumunda çalışma izni alabilirsiniz elbette, bu durumda annenize ikamet izni almanızda herhangi bir engel kalmaz.

  3. Avatar
    Nihat 20 Ocak 2020 at 00:39 - Reply

    Türk vatandaşı olarak Almanya da doğdum ve büyüdüm. Almanya’da yaşıyorum ve Alman vatandaşı oldum. Şimdi Türkiye’ye yerleşmek istiyorum. Çifte vatandaş değilim. Oturum ile sorunlar aynı Almanlara gibi mi yada önceden Türk olduğum için farklı mı olabilir.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ocak 2020 at 13:39 - Reply

      Merhaba, şu an Türk vatandaşı değilseniz yeniden Türk vatandaşlığına başvurabilir, Türk vatandaşı olmadan Türkiye’de kalmak istiyorsanız oturma izni alabilirsiniz.

  4. Avatar
    murat ikiz 19 Ocak 2020 at 16:39 - Reply

    merhaba
    kısa süreli ikamet izni alan birinin Türkiye’ye girişinde vize sorulur mu ?
    ikamet iznini alıp Türkiye’ye giriş yapacak. sorun olur mu ?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Ocak 2020 at 13:36 - Reply

      Merhaba, hayır oturma izni olan yabancılardan vize sorulmaz.

  5. Avatar
    Beril 9 Ocak 2020 at 21:07 - Reply

    Merhaba. Bir yakınımın martta oturma izni bitiyor. Çalışmıyor sigortası yok. Tekrar oturma izni nasıl alabilir? 2 ay içerisinde alabilir mi?

  6. Avatar
    Emin85 7 Ocak 2020 at 22:56 - Reply

    Merhaba ben Azerbaycan vatandasiyim istanbulda yasiyorum nisan ayi benimle esimin oturma izninin zamani bitiyor subat ayi insallah cocugum dogulacaq ben bunu gerekce gosterib oturma iznini uzata bilirmiyim.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ocak 2020 at 21:29 - Reply

      Merhaba, hayır maalesef gerekçe olarak sunamazsınız.

  7. Avatar
    Erhan Ozturk 3 Ocak 2020 at 00:21 - Reply

    Merhabalar,
    Ukrayna vatandasi olan esim, evlendikten sonra TC vatandasligi aldi.
    Daha sonra annesini (su anda 65 yasinda) Turkiyeye getirdi ve annesine duzenli ikamet alindi.
    Gecen sene esimle bosandik, kendisi hala TC vatandasi.
    Annesi icin aldigi ikametgahin suresi, Mayis.2020de sona eriyor.
    Bu tarihten sonra ikametini uzatmak icin ne yapilmasi gereklidir?
    Yardimlariniz icin pesinen tskler.
    Saygilarimla

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Ocak 2020 at 17:31 - Reply

      Sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında olduğu için maalesef cevap veremiyoruz.

  8. Avatar
    nadir 28 Aralık 2019 at 11:09 - Reply

    merhaba

    Biz (kizim,esim ve ben) iranliyiz.
    turkiyede yasamak amacimizdir.
    param azdir amma is potansyelim yuksektir. muhendisim .
    en kolay surec, bizim icin turkiye ikamet iznini bulmak nedir?
    saygilar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ocak 2020 at 20:09 - Reply

      Merhaba, Türkiye’de bir ev kiralamak veya satın almak suretiyle kolaylıkla ikamet izni alabilirsiniz, ev kiralarsanız sadece bir senelik alabilirsiniz, ev satın alırsanız istediğiniz sürece Türkiye’de yaşayabilirsiniz.

  9. Avatar
    Rehim 22 Aralık 2019 at 19:39 - Reply

    Merhaba. Ben azerbaycanliyim. En kisa sureli ikamet izni ne kadar? 22yawindayim. Ve vize almak icin ne kadar ucret odemeliyim toplamda? En kisa ikamet izni ne kadar onuda belirtirsiniz lutfen

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 25 Aralık 2019 at 16:22 - Reply

      Merhaba, GÖÇ idaresi başvuru sisteminde en kısa süreli başvuru bir yıldır, fakat bazı durumlarda GÖÇ idaresi 3-6 aylık oturma izni verebilmektedir, oturma izni için yasal bir adrese ihtiyacınız vardır, bunun içinde Türkiye’de bir ev kiralamalı veya satın almalısınız. Adres probleminizi çözdükten sonra 442,00 tl harç ücreti 88.50 TL kart ücreti ödemeniz olacaktır, başvuruda bir danışman ile çalışma isterseniz 900 – 1500 TL arasında masrafınız olabilir.

  10. Sefer 16 Aralık 2019 at 15:18 - Reply

    Azeri vatandasiyim. 2020de ilk kez oturum izni alacagim. Bir sorun olurmu?
    Birde şunu söylemek istiyorum 2019 da oturum iznine bas vurup randevusu 2020de olanlarda bir sorun yasanacakmi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Aralık 2019 at 12:18 - Reply

      Merhaba, maalesef ki şu an bu sorularınızın cevabını bilmiyoruz.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.