Türkiye’ye tıbbi tedavi amacıyla gelen yabancılar nasıl ikamet izni alabilir ?
Pek çok yabancı uzun veya kısa sürelerle sağlık bakım hizmetlerinden yararlanmak ve tedavi olmak için Türkiye’ye gelmektedir. Önceleri, yabancılar Türkiye’ye kendilerine en fazla 3 ay süreyle burada kalmalarını sağlayan e-vize ile veya vizesiz olarak geliyorlardı.
Daha uzun sürelerle Türkiye’de yasal olarak kalabilmek için, vizenin tıbbi bakım için yeterli olmadığı durumlarda, hastaların tedavi amaçlı kısa dönem ikamet iznine başvuru hakkı bulunmaktadır. Bu durumda, yabancı hala geçerli bir vizeye sahipken online göç sisteminde form doldurarak ve Göç İdaresi’nden bir randevu tarihi alarak ikamet izni için başvurmalıdır. Vizenin geçerlilik süresi içinde bir randevu tarihi alarak, yabancı vize süresi dolmuş olsa bile Türkiye’de yasal olarak randevu tarihine kadar kalabilir. Lütfen, İstanbul, Antalya ve İzmir gibi turistik bölgelerde randevu tarihinin 1-2 ay içinde verildiğini unutmayın.
Randevu tarihi aldıktan sonra, hasta randevu tarihinde teslim etmek üzere aşağıdaki listede yer alan evrakları hazırlamalıdır;
- https://e-ikamet.goc.gov.tr/ adresinden online olarak doldurulan başvuru formu
- Pasaport kopyası
- E-vize yada giriş damgasının kopyası (serbest vize sahibi vatandaşlar için)
- 4 biyometrik fotoğraf
- Geçerli bir sağlık sigortası
- Yerel ikamet adresini kanıtlayan:
a) Hastanın ev kiralaması durumunda noter onaylı kira sözleşmesi
b) Eğer yabancı hastanede kalıyorsa hastane tarafından verilen imzalı ve damgalı destekleyici doküman
c) Eğer hasta üçüncü bir kişinin (Türk vatandaşı) evinde ikamet ediyorsa noter onaylı taahhütname (eğer ev sahibi evliyse, taahhütnamede eş onayı bulunmalıdır)
- Başhekim ve hekim tarafından imzalanan tedavi süresini gösteren mühürlenmiş/damgalanmış evrak.
- Yurt dışı veya yerel bir banka hesabına ait banka hesabının özeti
- İkamet izni harcının makbuzu (bu harç yabancının ülkesine göre değişiklik göstermektedir)
Dahası, hasta bakıcıları da aynı şekilde bu süre için ikamet izni alabilirler. Hastanın çocuk olması durumunda, çocuğa (hastaya) bakmak için tedavi süreci boyunca turistik ikamet izni alabilirler. Bununla beraber göç idaresi memurları Türkçe tercümeli noter onaylı bir apostilli doğum belgesi talep edecektir.
Eğer başvuranın ülkesi 8/9 Apostil Anlaşması arasında yer almıyorsa, doğum belgesi o devletin Türkiye’deki konsolosluğu tarafından yasallaştırılmış ve Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olmalıdır.
Küçük çocuğa bakacak kişi Türkiye’de sadece bir ebeveyn olarak kalacaksa, diğer ebeveyn, apostilli bir ebeveyn onayı beyanını sağlamalı ve noter onaylı Türkçe çevirisine sahip olmalıdır.
Eğer bakıcı eşlerden biriyse, evlilik belgesi diğer belgelerle birlikte kanıt olarak Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne gönderilmelidir. Bu evlilik belgesinin Türk makamlarından başka bir yerden alınması halinde apostil yapılması ve noter tasdikli Türkçe çevirisinin bulunması gerektiğini lütfen unutmayın. Eğer başvuranın ülkesi 8/9 Apostil Anlaşması arasında yer almıyorsa, evlilik belgesi, o devletin Türkiye’deki konsolosluğu tarafından yasallaştırılmış ve Dışişleri Bakanlığı tarafından onaylanmış olmalıdır.
Tedavi amaçlı kısa dönem ikamet izni hakkında bir sorunuz ya da desteğe ihtiyacınız varsa danışmanlık hizmetlerimize göz atın: Oturma İzni Danışmanlık
34 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba ben ç 114 adlı işlemden bir yile vize ihlalinden bir yıla sinir dişi edilmiştim gelmeden önce hastanede tedavi görüyordum ve dişlerim implant yaptırıyordum diş ve çene hastalıklarında çenemde sorun var oldu için bizim memleket da yapamıyorlar sinir dişi oldum için tedavim tamamlanmadan kaldı şimdi tedavi amaçla vize başvuru su yaparsam tehdit kodum kalkıyormu Türkiye giriş yağabiliyor muyum tekrardan siz bu konuda yardamcı ola bilirimisiniz önceden cevap için teşekkür ederim
Merhaba, Ç 114 tahdit kodu mahkeme kararı ile kaldırılması gerekmektedir. Yapacağınız herhangi bür başvuru %99 reddedilecektir.
Merhaba ben Özbekistanliyim.Ben Tedavi ikamet izni alabilirmiyim.67 gün oldu.Istanbula galdigime
Merhaba, tedavi olduğunuz hastane size tedavinizin sürecini belirten bir rapor verirse evet tedavi amaçlı ikamet izni alabilirsiniz.
Merhaba. Annem kanser oldu himiya terapiya alyo doktor raporlary var biz Türkiyede tedavi almak orda dowam etmek istiyorum ne yapmam gerekyo annem yaninda olmak jem ona destek olarak gitmek istiyorum amma bende deport problem oldugu icin ne yapmam gerekyoo bu konumunda yardamcı olursanız çok sevenerim ilgineniz icin çok Tešekkür ederim 🙏👍🙏🙏🙏🙏
Merhaba, maalesef sizin deport kararınınız olduğunuz için annenize bakmak adına tedavi amaçlı ikamet izni alma ihtimaliniz maalesef ki çok düşük.
Merhaba,skolyoz hastalığım var ve türkiyede tedavi olmayı düşünüyorum bunun için tedavi amaçlı ikamet iznine başvuru yapabilirmiyim?
Merhaba, tedavi amaçlı ikamet izni almanız için öncelikle tedavinizin başlaması ve buna dair bir rapor almanız gerekmektedir. Örneğin tedavinizin bir yıl süreceğini belirten bir sağlık kurumundan alınmış raporunuz varsa bir yıllık tedavi amaçlı ikamet izni alabilirsiniz.
Bir yıllık Turistik otururum mum var ,kanser hastasiyim operasyon gecirdim burada 1 ay sonra oturum surem bitiyor bu savaştan dolayı ikemetgahlar uzatilmayacagini duydum, tedavi sürecinden dolayı otururum uzatılır mi ve ne kadar uzar ,bir yıl olurmu tekrar..tsk
Merhaba, tedavi olduğunuz hastanenin size vereceği rapora göre ikamet izninizi uzatabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
diş teli takılmasına ve bunun bir yıl boyunca belirli aralıklarda diş hekimi tarafından kontrol edilmesine istinaden tedavi amaçlı kısa dönem oturma izni alınabilir mi?
MErhaba, tedavi amaçlı ikamet izinleri daha ağır hastalar için verilen bir ikamet izni türüdür.
Ben turistik amacli ikamet izinle turkiyede kaliyordum . Yakinda saglik kontrolundan gecerken hipatit b hastasi oldugumi orendim . Doktor surekli takipte olmami 6ay sonra bir daha kan tehlil sonuclarima bakip gerekirse karaciger biyopsisi uygulanajagini soyledi . Bu durumda turkiyede doktorin takibi icin kalabilirmiyim . Yani tedavi amacli oturum uzatilirmi ? Tesekkurler
Merhaba, evet doktorunuz tedavinizle ilgili rapor düzenlerse tedavi amaçlı ikamet iznine geçiş başvurusu yapabilirsiniz.
Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review