Türkiye’de kurulmuş özel bir şirketin yabancı ortağının çalışma izni alması gerekmektedir. Yabancı şirket ortağının çalışma izni gereksinimi, şirket yapısına bağımlı değildir. Türk mevzuatında yer alan anonim, limited veya başka bir tür şirket değilse, bu kişilerin şirketin bir parçası olabilmeleri için çalışma izni almaları gereklidir. Bununla birlikte, yabancı sermayeli şirketler ve doğrudan yabancı şirket sınıfındaki şirketler için çalışma izni başvurusu süreçleri farklılık göstermektedir.

Şirket ortağı yabancıların çalışma izni alma şartları

Yabancı sermayeli şirketler için çalışma izni uygulamaları 4875 numaralı Doğrudan Yabancı Yatırım Kanunu kapsamında değil, 4817 numaralı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nda düzenlenmiştir.

Yönetimde ve çalışma amaçları yetkisi olmadan sadece sermaye ortağı olan kişiler , 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzni Kanunu’nun da amacı “iş” olarak belirleyemez. Bununla beraber, şirketin operasyonlarında aktif olarak rol alan iş ortaklarının çalışma izni almaları gereklidir. Bir yabancı iş ortağı olarak çalışma izni yapabilmek için, işverenler tarafından sağlanması gereken uygunluk kriterlerine ek olarak, yabancı iş ortağının sermaye hissesi toplam sermayenin %20’sinden az olamaz ve en az 40.000 TL olmalıdır.

Yabancı iş ortağı çalışma izni başvurularında, yabancı çalışan kota sistemi son altı ay içinde bir yıllık çalışma izni sağlanmışsa gereklidir. Bu sebeple, yabancı iş ortaklarının iş yerinde 5 Türk tam zamanlı çalışan kriterini ilk başvuruda sağlamaları gerekmektedir.

Yeni kanuna göre anonim şirketlerin Türkiye’de ikamet etmeyen yönetim kurulu üyelerine ve limited şirketlerin şirket yetkilisi olmayan diğer yabancı ortaklarına çalışma izni alma zorunluluğu kaldırılmıştır. 

Yabancılar ülkemizde %100 hisse sahibi olarak şirket kurabilir, devralabilir veya %40 hisseden az olmamak şartı ile (çalışma izni için) şirketlere ortak olabilirler.

Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin TL ödenmiş sermayesi ve 5 sigortalı Türk vatandaşı çalışanının olması gerekmektedir.

Şirket kurulumun tarihinin 6 aydan fazla olması durumunda ise kurulmuş ve yabancı ortağı olan şirketin çalışma izni alabilmesi için ödenmiş sermayesinin en az 100 bin TL olması gerekmektedir ve 5 sigortalı Türk personel çalıştırması gereklidir. Ödenmiş sermayenin 100 bin TL olmaması durumunda ise geçmiş dönem cirolarının 800 bin TL ve üzeri olması gerekmektedir.

Şirket müdürü yabancı uyruklu ise o kişinin çalışma izni alması zorunludur.

Yabancı ortağın, Türkiye’de geçerli bir ikamet tezkeresi bulunması durumunda yurt içinden, ikamet tezkeresi olmaması durumunda ise vatandaşı olduğu ülkenin Türk büyükelçiliği aracılığıyla çalışma izni müracaatı yapılır.

Suriye vatandaşları, Suudi Arabistan, Lübnan ve Kuveyt’teki Türk büyükelçilikleri vasıtasıyla yurt dışı çalışma izni başvurusu için gerekli olan referans numaralarını alabilirler.

En çok dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de, birinci senenin sonunda yapılan çalışma izni uzatma başvurularında şirketin, SGK, vergi, BAĞKUR borcu bulunmaması veya yapılandırılmış olması gerekmektedir.

Yabancı ortaklı şirketlerin ödenmiş sermayeleri 100 bin TL’nin altına olamaz, yeni açılmış yabancı ortaklı şirketlerde ilk altı ay 5 sigortalı Türk çalışan şartı aranmamaktadır. Kuruluş tarihi altı ayı geçmiş yabancı ortaklı şirketlerde, yabancı ortağın çalışma izni alabilmesi için 5 sigortalı Türk personelin çalışması gerekmektedir, bu kriter istisna uygulamasına tabii değildir. Yabancı şirket ortağının, şirketin ödenmiş sermayesinin 100 bin TL olması durumda en %40 hisse sahibi olması gerekmektedir, ödenmiş sermaye 200 bin TL ve üzerinde olması durumunda ise %20 hisse sahibi olması yeterlidir, %20 den az hisse sahibi olan yabancı ortaklar çalışma izni alamazlar.

Yurt içi başvurularında istenilen bilgi ve belgeler

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış Faaliyet Belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancı ortaktan İstenen Belgeler;

  • İkamet tezkeresi(En az 6 aylık),
  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

Yabancı ortaktan istenilen bilgiler ;

  • İşyeri SGK numarası,
  • Yabancının telefon numarası,
  • Yabancının medeni hali,
  • Yabancının yurtdışı ikamet adresi,
  • Yabancının yurtiçi ikamet adresi

Yurt dışı başvurusunda istenilen bilgi ve belgeler

Konsolosluk başvurusu;

  • Konsolosluk başvuru dilekçesi,
  • Belirli Süreli İş Sözleşmesi,
  • Sabıka kağıdı,
  • Doğum belgesi,
  • Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vergi levhası,
  • İmza sirküleri

Bakanlık Başvurusu

  • Başvuru dilekçesi,
  • Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi,
  • Son yıla ait vergi dairesi veya yeminli mali müşavir onaylı bilanço,
  • Kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi,
  • Vekâletname

Yabancıdan İstenen Belgeler;

  • Kimlik bilgilerini gösteren pasaport sureti,
  • Noter onaylı ve Türkçe tercümeli diploma veya mezuniyet belgesi,
  • 1 adet fotoğraf

İlk başvuruda çalışma izinleri bir senelik olarak verilmektedir, birinci senenin dolmasına iki ay kala uzatma başvurusu yapılması gerekmektedir. Uzatma başvurularında şirketin, vergi, SGK, BAĞKUR borçlarının bulunmaması ve prim ödemelerin tam olarak gösterilmiş olması gerekmektedir.

Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

110 Comments

  1. Avatar
    Volkan 25 Ocak 2023 at 14:24 - Reply

    Merhabalar,
    2022 Eylül ayında AŞ bir firma kurduk. Firmanın ortaklarından biri yabancı uyruklu ve hise payı %90. Kendisine çalışma izni alabilirmiyiz.
    İkamet başvurusu yapmadık. henüz hiçbir başvuru yapılmadı.
    iyi günler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Şubat 2023 at 19:05 - Reply

      Merhaba, şirketin sermayesi 100 Bin TL ve üzerinde ise ve şirket Türkiye’de aktif olarak çalışacaksa ilgili yabancıya çalışma izni alınabilir.

  2. Avatar
    uygarselim 31 Ekim 2022 at 10:14 - Reply

    Merhaba.Çalışma izniyle bir şirkette 4 yıldır çalışmaktayım.Şahıs firması ve ya limited şirket kursam mevcut çalışma iznim iptal olur mu?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 31 Ekim 2022 at 17:33 - Reply

      Merhaba, kuracağınız şirket pasif olarak bekleyecekce yani fatura kesmeyecekse mevcut çalışma izninize olumsuz bir etkisi olmaz fakat şirket faal olarak çalışması gerekiyorsa açtığınız şirket üzerinden çalışma izni almanız gerekmektedir.

  3. Avatar
    Ali 2 Ekim 2022 at 15:33 - Reply

    Merhaba sayın hocalarım
    Diş polikiligimde 6turk vatandaş diş hekumi sigirtali olarak çaliştiriyom
    Şirketin ödenmiş sermayesi 100bin tl uzeridedir.
    Bir yabanci uyruklu diş hekimi (turkiye universitesinden mezun) oturum iznide var(8 ay suresi bitmesi için zaman var)çalişma izni alabilirmiyim bu yabanciya

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 5 Ekim 2022 at 13:30 - Reply

      Merhaba, maalesef ki diş hekimliği yabancılara yasak meslekler arasında olduğu için çalışma izni alamazsınız, şirket ortağı olarak çalışma izni alacaksanız diş hekimliği yapmayacağına dair tahahhütname vererek çalışma iznine başvuru yapabilirsiniz.

  4. Avatar
    Serkan koç 28 Eylül 2022 at 00:15 - Reply

    yeni limit şirket kurduk 500000 tl sermayeli şirketin yetkilisi yabancı ortak yabancı çalışma izni için ne zamana kadar başvurmuş gereklidir

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 29 Eylül 2022 at 11:28 - Reply

      Merhaba, şirket yetkilisi yabancı ortak ise ticari faaliyetlerin aksamaması için hemen başvuru yapılması gerekmektedir, ilk 6 içinde yapılan başvurularda 5 sigortalı Türk personel şartı aranmaz. Şirketin Türk ortağı var ise ve imza yetkilisi ise yabancı Türkiye’de ikamet etmeyecekse çalışma izni almak zorunlu değildir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  5. Avatar
    şahane 15 Ekim 2021 at 12:41 - Reply

    MERHABA.ÇALIŞMA İZNİ SÜREM BİTTİKTEN SONRA BAŞVURU YAPMADIĞIM İÇİN TEKRAR BAŞVURU YAPAMIYORUM.OTURMA İZNİ ALMAM GEREKLİ FAKAT ONU DA TURİSTİK ALACAĞIM İÇİN ALMAK İSTEMİYORUM.BENİM TÜRKİYEDE AKTİF ÇALIŞAN ŞİRKET ORTAKLIĞIM MEVCUT.BUNUN ÜZERİNDEN OTURMA İZNİ BAŞVURUSU YAPABİLİRMİİÖM YA DA ÇALIŞMA İZNİ BAŞVURUSU

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 23 Ekim 2021 at 16:19 - Reply

      Merhaba, süresi içinde yapılmayan uzatma başvuruları tekrar ilk başvuuru olmak zorunda ve bunun içinde geçerli bir ikamet izni almanız gerekmektedir. maalesef ki başka bir alternatif bulunmamaktadır.

  6. Avatar
    Alişer 11 Mayıs 2021 at 13:25 - Reply

    Merhaba. Ben geçen sene getir şirketinde depocu olarak çalişma izni için başvuru yaptım. Ancak red geldi. Tekrardan başvuru yaparsam alabilirmiyim yada bu konuda önerebileceğiniz bişe varmıdır. Teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Mayıs 2021 at 01:06 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşının yapabileceği işlerde maalesef ki yabancılara çalışma izni çalışma bakanlığı tarafından uygun görülmemektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  7. Avatar
    Bayramhan 6 Mart 2021 at 15:35 - Reply

    Yabanciyim nasıl çalışa bilirim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 7 Mart 2021 at 22:57 - Reply

      Merhaba, çalışma izni almak için iş bulmanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  8. Avatar
    murat 16 Şubat 2021 at 16:57 - Reply

    mrb somali vatandaşı sahış mukellefiyeti var buna istinden çalışma izni alabliyor mu

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Şubat 2021 at 20:11 - Reply

      Merhaba, şahıs firmasını 100 Bin TL ödenmiş sermayeli şirkete çevirip 5 tane sigortalı Türk personel istihdam etmeden maalesef ki çalışma izni alamazsınız.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  9. Avatar
    Merdan 31 Aralık 2020 at 17:42 - Reply

    Merhabalar 200.000 TL ödenmiş sermayeli 12.11.2020 tarihinde kurulan Limited şirket sahibiyim. Yukarıda belirttiğiniz kriterlerde “Şirket yeni kurulmuş ise 100 bin tl ödenmiş sermayesi olması yeterlidir, ilk altı ay içinde 5 Türk vatandaşı çalıştırılması zorunlu değildir.” yazıyor. Ben Çalışma izni başvurusunda bulunabiliyor muyum?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 3 Ocak 2021 at 16:11 - Reply

      Merhabalar, öncelikle sermaye kriterini karşılıyorsunuz fakat Bakanlık uygulamada 5 SGK’lı Türk persaonel çalıştırma zorunluluğu için verilen 6 aylık süreyi kaldırmıştır. Çalışma izni başvurusunda bulunmak istiyorsanız minimum 5 SGK’lı Türk personel bulundurmanızı öneririz.
      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

  10. Avatar
    mehmet 11 Eylül 2020 at 12:25 - Reply

    Merhaba, bir firmada çalışıyorum ve çalışma iznim var. Tek ortaklı bir Limited şirket kurarsam ve yetkili müdür olursam mevcut çalışma iznim etkilenir mi ya da 2 ortaklı kurup sadece ortak olsam çalışma iznim etkilenir mi?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Eylül 2020 at 15:29 - Reply

      Merhaba, mevcut çalışma izniniz etkilenmez, fakat kurduğunuz şirketin yetkisi siz olacaksanız o şirket üzerinden çalışma izni almanız gerekmektedir.

      Sitemiz içeriklerinden ve sorularınıza verdiğimiz cevaplardan memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.