Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.
Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.
Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.
İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci
Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Dört (4) adet fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
- Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
- Öğrenci Belgesi
- Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
- Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)
İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/
Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
İlham aldığımız kaynaklar: https://www.ailevecalisma.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/
232 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
yabancı öğrenci oturma izni kimlik kartımı kaybettim. Ne kadar ücret ödemem gerek ve nereye başvuruda bulunmam gerek?
Merhaba,
İkamet ettiğiniz yerdeki Emniyet Müdürlüğüne gitmeniz gerekmektedir. Oradan kayıp eşya tutanağı alıp, İl Göç İdaresi Müdürlüğünde yeni kart için başvuruda bulunmanız gerekmektedir. İkamet izin kart ücreti tam, harcı ise yarım harç olarak alınmaktadır.
Düşünceleriniz bizim için önemli. Bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz? lütfen memnuniyetiniz oranında yıldız verip yorum yapın.Tıklayınız
Merhaba. Oglum 6 yasinda ,Azerbaycan vatandasiyiz ,oturma iznimiz yok. Oglumu ilk okula vermek istiyorum, ne yapmamiz lazim bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba,
Yabancı çocuğu okula kaydetmek için, çoğu okulda oturma izni şartı vardır fakat detaylı şartlar için doğrudan okullarla görüşmenizi öneriyoruz.
Düşünceleriniz bizim için önemli. Bizden aldığınız hizmetten memnun musunuz? lütfen memnuniyetiniz oranında yıldız verip yorum yapın.Tıklayınız
Merhaba, ben yabancı kimlik kartımı kaybettim. Ceza ucreti ne kadar ve ne yapmalıyım
Merhaba, cezası yok, GÖÇ idaresine kart başvurusu yapmanız gerekmektedir, sadece kart ücreti ödeyeceksiniz.
Merhaba ben İranlı bir lisans öğrencisiyim oturma iznimin bitmesinin üstünden 3 ay geçti ama ben aynı zamanda pasaportumu yenilemem gerektiği için konsoloslukta çıkan sorunlar nedeniyle bir türlü pasaportu yenilenemedi ve bu yüzden oturma iznini guncelleyemiyorum. Nekadar bi ceza söz konusu olur benim için açaba?
Merhaba,
Resmi ceza tutarlarına göre, 3 aylık vize ihlali cezası 70 USD civarında olmalı. Fakat havalimanındaki vize ihlal ofisinde ceza hesaplanırken ihlal edilen süre, uyruk ve yaş durumu dikkate alınmaktadır. Bu yüzden ödeyeceğiniz ceza resmi tutarlardan daha yüksek veya daha düşük de olabilir.
Merhaba fas vatandasiyim vergi ucreti ne kadar odemem lazim tek girislik vize odeniyormu bide 30 tl harc cikyo bide 110 tl kart bedeli bu tek girishlik vize parasini odemem gerekiyormu
Merhaba, evet GÖÇ idaresi size neyi ödemeniz gerektiğini söylüyorsa onu ödemek zorundasınız.
Merhaba. Ben 4 yıl Türkiyede bir üniversitede okudum ve bir dönem uzatıp şubatta mezun oldum. ancak ikamet yenilediğim için 2020 Aralık ayında bitecek. Ben daha üniversite ile ilişkimi kesmedim eğer ilişkimi kessem ikametgah iptal mı olacak yoksa aralığa kadar Türkiyede kalabilecek miyim? Veya üniversite ile ilişkimi kesmeden kalırsam ne olacak? Bide açık öğretim öğrencisiyim. Daha 1 sınıf.
Merhaba, ikamet izninizin son gününe kadar Türkiye’de kalabilirsiniz, uzatmanız gerekiyorsa okulunuzdan aldığınız eğitiminizin devam ettiğine dair yazı ile uzatma yapabilirsiniz.
Merhaba,
Ben geçmiste Ankara’da oturmus olan bir lise ogrencisiyim. Gelecek sene Turkiye’ye – Ankara’daki LCDG ( fransiz) lisesinde egitimimi bitirmek amaciyla – geri donmek istiyorum. Ustelik annem de benimle gelmeyi planliyor. Bir yil boyunca bir tane ogrenci ikamet izni ve bir tane aile ikamet izni almak için prosedür nedir ve maliyeti nedir acaba?
Merhaba, aileniz Türkiye’de ev kiralarsa bir sefere mahsus olmak üzere bir senelik oturma izni alabilirsiniz, GÖÇ idaresinin web sitesi üzerinden online olarak anneniz için kısa dönem ikamet izni sizin içinde öğrenci ikamet iznine ayrı ayrı başvurmanız gerekmektedir, onaylanan başvuruların sayfamızda belirttiğimiz harç ve kart ücretlerini ödemeniz olacaktır.
Merhaba yüksek lisans öğrencisiyim ikametim 1.10.2020 tarihinde bitecek yurt dışına çıkmak istiyorum aynı zamanda ikametimi de uzatmak istiyorum ama 2 ay kala anca uzatabileceğim için ve burada olmayacağım için uzatamayacağım, ikametimin bitmesine 1 hafta kala yada 4 gün kala Türkiye’ye geldiğim zaman diyelim 20.09.2020 tarihinde Türkiye’ye giriş yapabilecek miyim yoksa nasıl olur ?
Merhaba, ikametiniz bitmeden Türkiye’ye gelebilir ve o zaman başvurunuzu yapabilirsiniz.
Merhaba,ben antalyada oturuyorum,açıköğretim öğrencisiyim.önceleri turistik vize alıyordum,şimdi açıköğretim öğrencisi olarak oturum ala biliyor muyum?küçük bebeyim var ,senede 4 defa da sınavlar oluyor,hep gidip gelemiyorum.antalyada kirada oturuyorum oturum ala bilecek miyim?
Merhaba, maalesef hayır, yeni kanuna göre kendi ülkeniz de en az bir sene kalmadan Türkiye de oturma izni alamaz uzatamazsınız.
Mrb.benim şuan turistlik ikametim var.oğrenci ikametini maliyeti nekadar?ve önce universiteye kayit yapib sonra mi başvuru yapicaz?
Merhaba, evet önce üniversite kaydınızı yapmanız gerekmektedir, ardından öğrenci ikamet iznine geçiş başvurusu yapmanız gerekiyor.