Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.
Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.
Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.
İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci
Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Dört (4) adet fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
- Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
- Öğrenci Belgesi
- Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
- Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)
İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/
Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
İlham aldığımız kaynaklar: https://www.ailevecalisma.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/
232 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba,açıköğetimde okuyanlar öğrenciler oturum izni alabiliyorlar mi?
Merhaba, devam zorunluğu olmayan okullarda okuyan yabancılara oturma izni verilmemektedir.
Benim nişanlım öğrenci vizesiyle geldi. 1sy başvuramadı ve marta kadar pasaportta süresi yazıyor ama başvurmadığı için okula kaçak diolar bu nezmana kadar burda kalabilir
Merhaba, yabancı hangi ülkenin vatandaşı ve Türkiye^ye ne zaman giriş yaptı?
Merhaba calışma izinden sonra turistik vize almak mumkunmi
Merhaba, hayır çalışma izni aynı zamanda oturma izni yerine geçtiği için GÖÇ idaresi vermemektedir.
Merhab,
Ben Erciyes üniversitesinde yüksek lisans okuyorum tez dönemindeyim. Öğrenci ikamet iznim vardı. Ben yurt dışına çıktım ve benim ikametim 26-10-2019 bitmiş ve ben hala yurt dışındayım. Ben Gürcistan vatandaşıyım ve Türkiye vizesiz girebilirim. Şimdi benim sorum bu en geç ne zaman ikamet başvuru yapmalıyım? Ve uzatma başvuru şimdiye kadar yapmadığım için ceza ödemeliyim mi?
Merhaba, uzatma yapmadığınız için ceza ödemezsiniz, Türkiye ye geldiğiniz de 90 gün içinde oturma iznine müracaat etmeniz gerekmektedir.
Örneğin Istanbul Universitesi’nde online Uzaktan lisans eğitimi yapmak da o zaman vize almak için yeterli olmuyor degil mi? Devam zorunlulugu gibi bir durum yok çünkü . Tesekkurler
Merhaba. Nişanlımın öğrenci ikamet izninin dolmasına 4 ay var. Fakat mezuniyettten itibaren 10 gün içinde bildirimde bulunmak gerekiyormuş. 4 gün geç bildirimde bulundu. Yeni kısa dönem ikamet için başvurdu dün başvurusu için red cevabı geldi. İkametgah süresinin son gününe kadar kalma hakkı var mıdır eğer yoksa yeni ikamet almak için ne yapabiliriz acaba. Teşekkür ederim.
Merhaba, ikamet izni uzatmak için iznin bitmesine en az iki ay kala başvuru yapmak gerekmektedir, size ret gelmesinin sebebi 4 ay önceden başvuru yaptığınız için, ikametinizin son gününe kadar Türkiye’de ikamet edebilir, bitmesine 2 ay kala uzatabilirsiniz.
Merhabalar
Ben 2016 yılında Ankara’da gazi üniversitesinde 4 senelik bir bölüm okuyordum 2018 yılında İstanbul’da bir üni kazandım ve oraya yerleştim 2020/10 tarihinde ikametim bitecek ancak ikamet ili olarak Ankara yazmakta ikametim yenilerken bir sorun yaşar mıyım? İkametim değiştiğini nereye bildirmem gerekiyor acaba?
Merhaba, ikamet adresiniz değiştiği zaman bir dilekçe ile GÖÇ idaresine bildirmeniz gerekmektedir.
Hello, does a student ikamet requires payment of tax??
Hello, Yes, students are not exempted from residence permit fees. Amount of fee depends on your nationality.
Merhaba. Bu sene üniversiteyi kazanıp, öğrenci ikametini almıştım ama üniversiteyi beğenmediğim için terkediyorum. İkamet de kayboluyor mu yoksa verildiği süreye kadar geçerli mi? Öğrenci ikamet bittikten sonra ne yapmalıyım, ilk kes Turkiyedeyim
Merhaba, ikametiniz son gününe kadar geçerliliğini korur, bittikten sonra yeni bir okula kayıt yaptırırsanız ikametinizi uzatabilirsiniz.
Merhaba benim önceden turistik ikamet izinim vardı şimdi öğrenci oldum öğrenci ikametine nasıl geçiş yapabilirim
Merhaba, mevcut ikametinizden öğrenci ikametine geçiş yapmanız gerekmektedir.
Türkçe dil kursu alarak öğrenim vizesi almak istiyoruz.. kurstan belge getirmemiz halinde vizemizi uzatmamız ne kadara maal olur?
Merhaba, mevcut ikamet izninizi uzatmak için bu yöntemi deneyecekseniz şu an için olumlu olumsuz bir yorum yapamıyoruz.
pardon ogrenci ikamet kisa donem ikameten farkliysa neden
fiyatari ayni
Merhaba, GÖÇ idaresi böyle uygun görmüş.