Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.
Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.
Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.
İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci
Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler
- İkamet İzni Başvuru Formu
- Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
- Dört (4) adet fotoğraf
- Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
- Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
- Öğrenci Belgesi
- Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
- Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)
İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/
Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım
İlham aldığımız kaynaklar: https://www.ailevecalisma.gov.tr/uigm/sikca-sorulan-sorular/
232 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
MERHABA HANGİ SİGORTA TÜRÜNÜ SEÇMELİYİM YANİ EN UCUZU HANGİSİ
Merhaba, bir kaç firmadan fiyat alarak tercih yapmanızı öneririz.
Merhaba, 3 gün önce Ankara’da Randevum bitti ve 3 hafta kartın bekleyen dedi. Müracaat belge nasıl alabilirim?, ve ne zaman?
Merhaba, ikamet izni kartının gelmesi bazı durumlarda 60 günü bulmaktadır.
Merhaba, 18 yasindan kucuk olan cocuklar yaninda bir yetiskin ve vekalet belgesi ile o’grenci degilde kisa donem ikamet izni icin basvuru yapabilirlermi?
Tesekkurler
Merhaba, 18 yaşından küçük yabancı çocuklar hiç bir şekilde aileleri ile beraber değillerse kısa dönem ikamet izni alamazlar.
Özbekistan vatandaşı olan biri Türkiye de yaşamak istiyor.Çocuklarını da Türkiye deki okullarda okutmak istiyorlar.Çocuklar İlkokul ve ortaokul çağındalar nasıl bir yol izlemeleri gerekir.
Merhaba, Umuma Mahsus Pasaport hamili Özbekistan vatandaşları, her 180 gün içinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Bahsi geçen kişi öncelikle Türkiye’ye gelmeli, vize muafiyet süresi içerisinde turist ikametgahına başvuru yapmalıdır. Bu süreçte kendisine profesyonel olarak destek olmamızı ve danışmanlık vermemizi isterseniz 444 7 284 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.
Merhabalar. Benim kısa dönem oturma iznim var ve o bitmek üzere. Ama bu sene üniversiteye kayıt zaten yaptım.
1. Öğrenci oturma iznine başvurken uzatma olarak mı yazacağım yoksa ilk başvuru mu?
2 . Öğrenci ikametiyle çalışabilir miyim?
3. Adres kayıt ile ilgili hangi evraklar göstermem gerekiyor? Kira sözleşmesini göstermeli miyim?
4. Özel sigorta yapabilir miyim yoksa GSS mi almak zorundaym?
Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamına girdiği için maalesef cevap veremiyoruz, detaylı bilgi için buraya göz atmanızı öneririz; https://www.atakurumsal.com/danismanlik-hizmetlerimiz-kapsamina-giren-sorulariniza-nasil-yanit-alabilirsiniz/
Merhaba, anne/babanın vereceği muvafakatname hangi konuda olmalı?
Merhaba, 18 yaşından küçük yabancı öğrencilerin aileleri Türkiye’de okuyacak çocukları için, Türkiye’de eğitim amaçlı ikamet izni almasına muvafakat ediyorum şeklinde olmalıdır.
Merhaba ben azerbaycan vatandasiyim anne ve babam sadece bana muvafakatname verdi tum sorumluluklar kendime ait yani baska Turkiyede bir kisiye muvafakat vermedi bu sorun cikarir mi ?
Merhaba, hayır sorun çıkartmaz.
Benim oturma iznim 20Eylülde bitiyor.20 Eylülden öncemi gelmem lazım
Merhaba, evet 20 Eylül’den önce uzatma başvurunuzu yapmanız gerekmektedir.
merhabalar 5 senelık oturma ıznım 16 eylulde bıttı unıversıtem devam edıyor bır ceza alırmıyım?sımdı uzatma mı basvurmam gerekır yoksa sıfırdan ogrencı oturma ıznı mı?
Merhaba,
Uzatma başvuruları ikamet izni bitiş tarihinden 60 gün içinde ve her durumda bitiş tarihinden önce yapılmalıdır. Bu durumda siz Türkiye’de yasal olarak bulunmadığınız için, uzatma veya sıfırdan oturma iznine başvurusunda bulunmanız mümkün olmayacaktır.
Merhaba. Yabancı bir arkadaşım Türkiye ye gelip Türkçe öğrenmek istiyor. Ben evimde onu misafir edeceğim. İsmek yabancılar için Türkçe kursalrına yazılırsa oturma izni alabilirmi?
Merhaba, evet kurs süresi kadar oturma izni alabilirsiniz.
Merhaba,Ben tus kazandim,oturum izni alirken 4senelik ne kadar para odemem gerekiyor.onceden tesekkur
Merhaba, GÖÇ idaresinin belirlediği 4 senelik harç ücreti ve kart ücreti ödemeniz olacaktır, GÖÇ idaresi bu ücretlemeyi kendisi hesapladığı için maalesef ki tam rakam veremiyoruz.
Merhaba, ben yuksek lisans oturum aldim okuyorum , ama kardeşim burada diyil ama isterdik ki benimle kalsin 22 yaşda, peki o nasil oturum ala bilir ne yapmamiz gerekiyor? Önceden teşekkür ederim
Merhaba, kardeşiniz Türkiye’de bir ev kiralarsa onun üzerinde ikamet iznine başvuru yapılabilir, fakat bazı durumlarda GÖÇ idaresi 6000 dolarlık banka hesabı isteyebilir.