Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.

Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.

Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.

İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci

Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
  • Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
  • Öğrenci Belgesi
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
  • Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)

İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/

Öğrenci ikamet izni

Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

232 Comments

  1. Avatar
    Ceyhun 2 Kasım 2018 at 12:50 - Reply

    Merhabalar,ben lisans eğitimi için Azerbaycandan ülkenize geleceğim. İkamet izni almak için banka hesabımda belirli bir ücret olması zorunlu mu? (Geçimimi sağlayacıma dair yani)

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Kasım 2018 at 14:28 - Reply

      Merhaba, yabancı öğrenciler için banka hesabı şartı istenilmemektedir.

  2. Avatar
    zehra 12 Ekim 2018 at 11:04 - Reply

    Merhabalar,
    Ben Türk vatandaşıyım fakat yabancı öğrenci olarak Türkiyede öğrenim göreceğim son 5 yıldır yurtdışında okudum ne tğr bir ikamet başvurusu yapmalıyım?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Ekim 2018 at 12:57 - Reply

      Merhaba, Türk vatandaşı olduğunuz için ikamet izni alamazsınız.

  3. Avatar
    ramazan 15 Eylül 2018 at 15:14 - Reply

    merhaba kısa donem oturma izni basvurusu yapmak istıyorum dun internetten yarım kaldı bugun tekrar ilk adımdan yapmak istedım lakıin olumuyor eşleşen kayıt var dıyo öbur taraftan devam edıyorum fakat kayıt yok diyo ne yapamalıyım yrdımcı olur musunuz

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 17 Eylül 2018 at 15:40 - Reply

      Merhaba, sorunuzu tam anlayamadık, fakat İstanbul veya Ankara ofisimize gelerek saati 100 TL karşılığında sorunuza çare bulabilirsiniz.

  4. Avatar
    Cavid 24 Ağustos 2018 at 00:00 - Reply

    Merhaba, benim öğrenci ikamet iznimin süresi geçmiş, lakin yakın zamanda mezuniyyet belgemi alacağım için ikamet iznimi uzatmadan cezamı ödeyip çıkmak istiyorum. Ödeyeceyim cezayı nereden takip edebilirim? Önceden teşekkürler.

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Ağustos 2018 at 19:26 - Reply

      Merhaba, maalesef ki takip edebileceğiniz bir yer yok ama bize geçen süreyi yazabilirseniz ortalama bir rakam size iletebiliriz.

  5. Avatar
    Yakup 12 Ağustos 2018 at 20:29 - Reply

    Merhabalar,iyi akşamlar,iki durumu kapsayan aynı özellikte iki sorum olacaktı.Biz Türkmenistan vatandaşıyız. Türkieyeye girip zamanında ikametini almayan bir arkadaşımız var ve dolaysıyla şuan kaçak durumunda,yaklaşık 4-5 aylık falan,V84 ile yani şartlı giriş ile kendi rızası içerisinde ülkeyi terk edip,sınır kapısında kaçak kaldığı süredeki cezayı ödeyip tekrar içeri girdiğinde 10 gün süre tanıyorlar ikamet iznine başvurulması için. Türkiyeye tekrar şartlı giriş ile girdiği takdirde, Türkiyedeki kurumlarından birinden öğrenim meşruhatlı vizede başvurup bu vizenin sahibi olabilirmi? Arkadaşımız Türkiyede üniversite kazandı ve öğrenim görmek istiyor,üniversitelerde bunun için öğrenim meşruhatlı vize istiyorlar,Türkmenistana gitmeden Türkiye sınırları içerisinde bu vizeye nasıl ve hangi kurumdan başvuruda bulunup sahip olabiliriz? Arkadaşımın kazandığı üniversite sitesinde ,kayıt için gerekli evraklarda şöyle yazı geçiyor: “Türkiye dışından gelenlerin ülkelerindeki T.C. Büyükelçiliğinden veya en yakın Türk dış temsilciliklerinden; Türkiye’de bulunan adayların ise İl Emniyet Müdürlüklerinden alacakları “Öğrenim Meşruhatlı Vize”.Burda dedikleri gibi İl Emniyet Müdürlüklerinden öğrenim vizesi başvurusunda bulunabilirmiyiz? şartlı giriş yapıp kaçak durumundan kurtulduktan sonra.

    İkinci bir sorum ise yine aynı konuda, Türkiyeye direkt olarak giriş yapıldığında Türkiye 30 günlük süre tanıyor giren yabancılar için ikametgah almalarına,bu süre içerisinde yine bunlar da öğrenim meşruhatlı vizeye başvurabilirlermi?

    Çok teşekkürler…

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Ağustos 2018 at 15:39 - Reply

      Merhaba, İstanbul veya Ankara ofislerimizi ziyaret ederek saati 100 TL karşılığında bütün sorularınıza cevaplar alabilirsiniz. Kopyalayıp yapıştırdığınız bilgiler eski bilgilerdir, eğer maddi durumunuz müsait değilse GÖÇ idaresinden detaylı olarak da bilgi alabilirsiniz.

  6. Avatar
    Muhammed 12 Ağustos 2018 at 17:42 - Reply

    Merhaba,

    15 Ağustosta 10 günlük şartlı kalış süresi dolan öğrenci, 13 Ağustos pazartesi günü üniversite kaydı yaptırıp daha sonra da ikamet iznine başvurunca ülkede kalmaya devam edebilir mi hiç çıkış yapmadan?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Ağustos 2018 at 15:03 - Reply

      Merhaba, biz giriş çıkış yapması gerektiğini biliyoruz fakat bir okuyucumuz kendisi için giriş çıkış yapmadan aldığını beyan etti aşağıdaki yorumlarda, konu hakkında herhangi bir işlem yapmadığımız için bu sorunuza maalesef cevap veremiyoruz, sizden ricamız siz bu süreci yaşayacaksınız diğer yabancılara da yardımı dokunması için sonucu bizimle paylaşırsanız seviniriz.

  7. Avatar
    Serdar 9 Ağustos 2018 at 17:53 - Reply

    Merhaba. Benim arkadaş türkmenistandan Türkiye geliyor ve Türkiye de 1 senelik kalmak istiyor. Acaba ne yaparsak iyi olur, dil kursu falan varmıdır kayıt olabileceğimiz? nasıl 1 senelik ikamet alabiliriz, bir yolu varmıdır?Yardımcı olursanız sevinirim cevabınızı bekliyorum, Saygılar

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 13 Ağustos 2018 at 15:54 - Reply

      Merhaba, İstanbul’dan artık oturma izni verilmediğini sanırım biliyorsunuz evet dil kursu kaydı geçici sürede olsa oturma izni almanızı sağlayabilir. TÖMER e kayıt olabilirsiniz.

  8. Avatar
    Shemshat 7 Ağustos 2018 at 19:11 - Reply

    İyi günler Ben Türkmenistan uyrukluyum Geçen sene İstanbul üniversiteden mezun oldum ve bir sene ara verdim şimdi yüksek lisans kazandim suan İstanbuldayim ve öğrenci vizesi almam gerekiyor mu almam gerekiyorsa nerden almam lazım

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 8 Ağustos 2018 at 14:00 - Reply

      Merhaba, ikamet izinleri GÖÇ idaresi tarafından verilmektedir, dilerseniz yabancı öğrenciler için ikamet izni danışmanlık ve başvuru ücretimiz 450 TL dir, İstanbul ofisimize uğrayarak başvurunuzu yaptırabilirsiniz.

  9. Avatar
    Shemshat Kerimova 1 Ağustos 2018 at 13:05 - Reply

    İyi günler, şöyle bir sorum olacaktı: geçen sene Istanbul Üniversitesinde mezun oldum, bu sene yüksek lisans kazandım, Türkmenistan uyrukluyum, bize 1 ay vizesiz Türkiye’de kalmaya izin veriliyor, ben şimdi direk Türkiye’ye gidersem ordan Öğrenci vizesi alabilirmiyim??? Çünkü şuan Ukrayna’dam eşimle ve burdan alamıyoruz, yeteri kadar vaktimiz yok 05.08inde Türkiye’ye uçağımız var. Bide ikinci sorum, ben oturma izni başvurusu yaptığımda eşime de veriliyor mu benim ailem olduğu için???

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 2 Ağustos 2018 at 20:36 - Reply

      Merhaba, evet Türkiye’de öğrenci ikametiniz için başvurabilirsiniz fakat yabancı öğrencilerin ailelerine maalesef ki oturma izni verilmemektedir.

  10. Avatar
    Mert 11 Temmuz 2018 at 22:28 - Reply

    Merhaba, okul uzatma durumunda verilen ikamet türü ne oluyor? Bununla ilgili bir düzenleme var mıdır?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 12 Temmuz 2018 at 13:44 - Reply

      Merhaba, okulunuzun uzaması durumunda öğrenci ikamet izninizi uzatmanız gerekmektedir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.