Yabancı asgari ücret 2024 yılı ile aylık brüt 20.002,50 TL, aylık net 17.002,12 TL olarak belirlenmiştir.
Türkiye’de yabancı çalıştırmak isteyen işverenlerin yabancılara ödeyecekleri taban ücretler görevlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Yabancı çalışanlar için asgari ücretlerin hesaplanması
Buna göre, başvuru tarihinden sonraki asgari ücret tutarı dikkate alınarak yabancıya ödenmesi gereken miktarlar en az;
- Ev Hizmetlerinde çalışacak yabancılar için brüt asgari ücret: 20.002,50 TL
- Turizm-Animasyon organizasyon firmalarında akrobat ve benzeri unvanlarda çalışacak yabancılar ile masör, masöz ve SPA terapisti gibi işlerde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 2 katı 20.002,50 x 2 = 40.005,00 TL
- Satış elemanı, pazarlama, İhracat görevlisi gibi eleman statüsünde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı 20.002,50 x 1,5 = 30.003,75 TL
- Uzmanlık ve ustalık gerektiren işlerde çalışacaklar, öğretmenler, doktorlar asgari ücretin 3 katı 20.002,50 x 3 = 60.007,50 TL
- Birim veya şube müdürleri ile mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 4 katı, 20.002,50 x 4 = 80.010,00 TL
- Üst düzey yöneticiler, pilotlar ve ön izin talebinde bulunan yönetici mühendis ve mimarlar için asgari ücretin 6,5 katı, 20.002,50 x 6,5 = 130.016,25 TL
ASGARİ ÜCRET | 17,002.12 TL |
GÜN | 30 |
GÜNLÜK BRÜT ÜCRET | 666,75 TL |
AYLIK BRÜT ÜCRET | 20.002,50 |
İŞÇİ SGK PAYI ( % 14 ) | 2.800,35 TL |
İŞÇİ İŞSİZLİK SİGORTASI ( % 1 ) | 200,03 TL |
İŞÇİ KESİNTİLER TOPLAMI | 3.000,38 TL |
NET ELE GEÇEN ( AGİ’SİZ ) | 17,002.12 TL |
NET ELE GEÇEN ( AGİ DAHİL ) | 17,002.12 TL |
Yabancı uyruklu çalışanlar için 2024 SGK primleri
Ev hizmetlerinde çalışan ve Uluslararası koruma /Geçici Koruma sahibi yabancılar için taban maaş asgari ücrettir. Diğer tüm yabancılar için taban ücret Asgari ücretin bir buçuk katıdır. Aşağıdaki tabloda 2024 yılında yabancılara ödeyeceğiniz SGK primlerini bulabilirsiniz.
- Taban Asgari ücret: 20.002,50 TL – SGK Primi :7.501,00
- Asgari ücretin 1,5 katı: 30.003,75 TL – SGK Primi : 11.251,40
- Asgari ücretin 2 katı: 40.005 TL – SGK Primi: 15.002,00
- Asgari ücretin 3 katı : 60.007,5 TL – SGK Primi : 22.503,00
- Asgari ücretin 4 katı : 80.010 TL – SGK Primi :30.004,00
- Asgari ücretin 6,5 katı: 130.016,25 TL – SGK Primi: 48.756,50
Uyarı: Ev hizmetlerinde istihdam edilen yabancılar genellikle Amerikan Doları (USD) üzerinden maaş talep etmektedir. İşverenlerin, bu ve buna benzer talepleri kabul etmeme hakları bulunmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti’nde çalışan kişilere genellikle Türk Lirası üzerinden ödeme yapılmaktadır. Dolayısıyla işveren, yabancı çalışanına ödemeyi Türk Lirası üzerinden yapma hakkına sahiptir.
Yabancılar için çalışma izni başvurularında gösterilebilecek asgari ücretler çalışanların unvanına göre belirlenmektedir. Çalışma Bakanlığı tarafından farklı meslek grupları için asgari ücretler önceden belirlenmiştir. Çalışma izni başvurusu yaparken mutlaka bu ücretleri göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Aksi takdirde yanlış veya eksik belirtilen ücretler yüzünden yenileme sürecinde aylık bir asgari ücret tutarında ceza ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Önemli: Bir yabancı personelin maaşı Çalışma Bakanlığı kriterlerine uygun olarak verilmelidir. Yabancı çalışanın SGK’sı belirtilen rakamlar üzerinden yapılmalıdır, aksi takdirde çalışma izni uzatma dönemi geldiğinde uzatma başvurusu onaylanmaz, eksik belirtilen SGK yüzünden oluşabilecek bütün zararlar geriye dönük olarak size yansıtılır. Yabancıya çalışma izni almaktan vazgeçseniz bile bu ceza ile maalesef karşılaşırsınız.
Sitemiz içeriklerinden memnun musunuz? Ata Kurumsal Danışmanlık geri bildiriminizi öğrenmek istiyor. Profilimize bir yorum gönderin. https://g.page/r/CT9i2JXthUlOEAI/review
835 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
mutfakda çalışacak personelin ücreti nedir ?
Merhaba, eleman olarak çalışıyorsa en az asgari ücretin bir buçuk katı veya üzeri olması gerekmektedir.
Size ilk defa yazıyorum
evde yaşlı bakımı icin izinlerini aldığımız ve yeni ise başlıyacak yabacı çalısana simdi ssk yaptıracagım 7501,00 TL. pirimin tamamını mı odeyeceğim.. Bir muafiyet var mı
Merhaba, sorularınız danışmanlık hizmetlerimiz kapsamında olduğu için maalesef cevap veremiyoruz.
Merhabalar. İç mimarlık ve çevre tasarımı bölümünden mezun olup, bir Mimarlık firmasında birim yöneticisi olarak yabancı uyruklu çalışanın maaşı ne olmalı? Toplamda 10 buçuk sene bu firmada çalışıyor. Departmanda bir müdür, ona bağlı iki birim yöneticisi, her birim yöneticisine 3-4 kişilik ekip bağlı. Çalışma izni uzmanlık ve ustalık gerektiren islerde çalışacaklar kategorisi üzerinden alınıyor. Bu durum kanunlara uygun mudur? İyi çalışmalar dilerim, teşekkür ederim.
merhaba, 2023’te anlasmaya imza attik calistigim bir okulda. Asgari ucrete zam yapilmasina ragmen zam yapmadilar anlasma bir yillik diye. 170’i aradigimda zam yapilmasi gerektigini soyluyorlar. Sizce ne yapmaliyim ?
Merhaba, evet zam yapılması gerekmektedir. Talebinizi işveren yetkilise iletin kabul etmezlerze çalışma bakanlığına şikayet edebilirsiniz.
Merhaba! Şirkette çalışıyorum, çalışma vizem var. İkamet e geçebilir miyim?
Merhaba, çalışma izniniz aynı zamanda ikamet izni yerine geçtiği için alamazsınız.
merhaba
yabancı çalışanların sgk prim oranı kaçtır,
30.003,75 için 7.545,65 yazmışsınız ama oran olarak normal çalışanlar göre değil
Merhaba, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederiz, teknik bir hatadan dolayı ilgili bölüm güncellenmemiş, yorumunuz sayesinde farkettik, tekrar çok teşekkür ederiz.
Merhaba ,
Gürcistan Vatndaşı için konfeksiyon işcisi olarak başvuracağım brüt ücreti ne kadar olmalı?
Merhaba, asgari ücretin bir buçuk katı üzerinden başvuru yapmanız gerekmektedir ama büyük ihtimalle yerine Türk vatandaşı istihddam etmenizi isteyerek başvurunuza ret cevabı gelecektir, sonucu buradan bize bilgilendirseniz herkes öğrenmiş olur, teşekkür ederiz.
İyi günler. Ben Türkiye’de öğrenciyim. Çalışma iznine geçmem mümkün mü.
Ve evde değil de bir şirkette çalışırsam maliyeti ne olur. Maaş asgari düzeyde
Merhaba, yabancı lisans öğrencilerine çalışma izni verilmemektedir.
Neden bu şekilde hatalı bir yorum yapıp insanları yanıltıyorsunuz? Yabancı uyruklu lisans öğrencilerin yarı zamanlı olarak (haftada en fazla 30 saat) çalışma hakları yasalarca mevcut. İnsanları yanlış bilgilendirmeyin lütfen, hele ki bir hukuk bürosu olarak.
Merhaba, yorumunuz için teşekkür ederiz, şirketimiz hukuk bürosu değil danışmanlık şirketidir, oluşturduğumuz içeriklerin kalitesi sebebiyle verdiğimiz bilgiler google da hep en üstlerde yer alır. Belirttiğiniz yasa var evet fakat yasa var diye herkesin çalışma izni alabilmesi mümkün değildir. Şirketimiz yaklaşık 12 yıldır bu sektörde faaliyet göstermektedir, bu süreç zarfında neredeyse her sene 5 adet lisans öğrencisine çalışma izni başvurusunda bulunduk, hatta başvuruda bulunmadan önce müşterimizi uyardık onaylanmıyor diye, müşterilerimizden bir kaçı yine de başvurmak istedi ve hepsi ret geldi. Bizde içeriklerimize yapılan yorumlarımıza gerçek bilgiyi verdik.
“Türkiye’de bir yükseköğretim kurumunda örgün öğretim programlarına kayıtlı yabancı öğrenciler, çalışma izni almak kaydıyla çalışabilirler. Yabancı öğrencilerden ön lisans ve lisans düzeyinde öğrenim görmekte olanlar, öğrenimlerinin ilk yılının tamamlanmasından sonra çalışma iznine başvurabilir ve 22/05/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu uyarınca kısmi süreli çalışabilirler. Örgün öğretim programlarına kayıtlı lisansüstü öğrenciler için bu sınırlamalar uygulanmaz. Yabancı öğrencilere verilen çalışma izinleri, geçerli öğrenci ikamet iznini ve bu ikamet izninin sağladığı hakları sona erdirmez.”
Kaynak: Göç İdaresi – https://www.goc.gov.tr/calisma-izni-sss
Merhaba, Çalışma Bakanlığı Türkiyenin konjonktürel durumuna istinaden yabancı lisans öğrencileri adına başvurulan çalışma izinlerine olumsuz cevap vermektedir. Yaklaşık 10 yıldır bu böyle devam etmektedir.
merhaba, yabancı uyruklu lisans öğrencisiyim. geçen yıl bu zamanlar Antalya kemerde bir beş yıldızlı hotelde çalıştım. hotelde benden başka her miliyetden yabancı öğrencilerde vardı ve hepsininde çalışma izni kartı çıkmıştı. lütfen siz çalışma izni alamıyorsunuz diye “hiçkimse alamaz artık” diye yorum yapmayın ve T.C kanunlarada boş yorumlarda bulunmayın. belli ki zayıf bir danışmanlık şirketisiniz ve işiniz doğru durust yapmak yerine herşeye bahane getirerek geçiştiriyorsunuz.
Merhaba, uyarınız ve bilgilendirmeniz için teşekkür ederiz. Çalışma bakanlığı yabancı lisans öğrencilerine 2 inci sınıftan sonra haftada 30 saati geçmemek şartıyla ve ilgili yabancının ders saatleri ile çalışma saatleri tablosunun uygun olması durumunda çalışma izni vermektedir. Bu durumda yabancı lisans öğrencisi ilk senesinde çalışma izni alamaz, ayrıca 2 sınıftan sonra çalışma izni alan yabancılar haftada 30 saatten fazla çalışamaz. Ders programı ile çalışma saatleri çakışan öğrenciler çalışma izni alamaz, alsalar bile uzatılması yapılamaz.
Merhaba,
Siz her zaman doğru bilgileri paylaşmaya çalışıyorsunuz ve Paylaştığınız bilgiler gerçekten çok faydalı oluyor ama bu konuda kullanmış olduğunuz ifade maalesef doğru değil ” lisans öğrencilerine çalışma izni verilmemektedir” diye bir şey kesinlikle yoktur.
Kendim daha önce öğrenci guruplarında sorduğumda, lisans öğrencisi olup aynı zamanda part- time çalışma izni almış birçok öğrenci vardı.
Öğrenci uygun olmayan bir işe başvuru yaparsa, yada istenen şartları taşımıyorsa ret gelebilir. Ama bu tüm başvuruların reddedileceği anlamına gelmez.
Merhaba, verdiğiniz bilgiler ile hem bize hem de okuyucularımıza kattığınız değerden dolayı teşekkür ederiz.