Çalışma izni transferi, geçerli bir çalışma iznine sahip bir yabancının başka bir iş yerinde çalışmaya başlaması halinde yapılması gereken işlemdir.
Örneğin: A firmasında çalışma izni ile çalışan bir yabancının, çalışma izni iptal edilmeden B firmasında geçerli bir çalışma izni ile çalışmaya başlamasına çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği denir.
Neden Çalışma İzni Transferi Yapılmalıdır?
Mevcut durumda çalışma iznine sahip bir yabancı eğer başka bir iş yerinde çalışmaya başlayacaksa çalışma izni transferi yapmalıdır. Eğer çalışma izni transferi yapılmazsa, yabancının Türkiye’den ayrılması ve çalışmaya başlayacağı iş yeri tarafından yeni bir çalışma izni alınması gerekir. Çalışma izni transferi yapılmayan yabancı Türkiye dışına çıkmazsa deport edilir.
Çalışma İzni Transferi Nasıl Yapılır?
Çalışma izni transferi, yabancının çalışma izni devam ederken iptal edilmeden yeni bir çalışma izni başvurusu yapılarak gerçekleştirilir. Özenle yapılması gerekir aksi takdirde süreç hem yabancı hem işveren için daha da zorlu bir hale gelebilir.
Çalışma İzni Transferi Şartları
Transfer & iş yeri değişikliği işleminde en önemli şart, yabancının hali hazırda çalıştığı iş yerinin transfer işlemine izin vermesidir. Şimdiki işveren eğer çalışma izni transferine müsaade etmiyorsa bunu yapmak mümkün değildir. Bu durumda yabancının ülkesine veya başka bir ülkeye giriş-çıkış yapması gerekmektedir.
Öte yandan başka bir şart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından getirilmiştir. Yabancının sürekli olarak iş değiştirmesini önlemek amacıyla getirilen bu şart belirli süre çalışma şartıdır.
Sonuç Süreci
Çalışma izni transferi, başvurunun eksiksiz ve doğru yapıldığı takdirde ortalama 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Çalışma izni transferi başvurusu biraz karışık ve külfetli bir süreç olmasından dolayı gerek zaman, gerek maddi kayıplar vermemeniz adına uzman kişiler tarafından yapılmasını öneririz.
Sektörlere Göre Çalışma İzni Transferi
Çalışma izni transferi, sektör fark etmeksizin geçerli bir çalışma iznine sahip yabancılar için yapılabilir. Ev hizmetleri de dahildir.
Dikkat!
Çalışma izni transferi & iş yeri değişikliği başvurusunda etken birçok faktör bulunmaktadır. (Yabancının çalıştığı yerdeki SGK kayıtları, iş çıkış ve giriş tarihi vs.). Başvuruda ihmal edilen küçük şeyler bile maddi ve manevi kayıplara sebebiyet verebilir. Hatta yabancının Türkiye dışına çıkması bile gerekebilir. Bu gibi durumlara maruz kalmak istemiyorsanız ATA Kurumsal Danışmanlık’ın 9 yılı aşkın tecrübesine ve uzman danışmanlarına güvenebilirsiniz.
131 Comments
Leave A Comment
İlginizi Çekebilir
Kurumsal danışmanınız olalım
Bizi aramak için 444 7 284
Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.
Merhaba,
Ben bir çalışan olarak, Çalışma izni sürecinde kıdem ve ihbar tazminatımı nasıl koruyabilirim?
Merhaba, işyeriniz de çalıştığınız süre boyunca işveren sizin SGK haklarınızı devlete öder, işten çıkarılma durumunda kıdem ve ihbar tazminatlarınız işveren tarafından size ödenmek zorundadır, bu sürecte sizin korumanızı gerektirecek bir şey yoktur. işten kendi rızanız ile ayrılmanız durumunda ise kıdem ve ihbar tazminatı alma hakkınız bulunmamaktadır.