Öğrenci ikamet izni; Türkiye’de Yüksek Öğrenim Kurumu’na bağlı lisans, yüksek lisans, doktora ve ön lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı uyruklu öğrencilerin alması gerekli olan ikamet izni çeşididir.

Yabancı öğrenci statüsünde bu ikamet iznine başvuracak yabancıların, Türkiye’ye Türk Konsolosluklarından alınmış öğrenim/eğitim vizesi ile giriş yapmaları gerekmektedir. Yabancı öğrencilerin, Türkiye’ye gelişlerini müteakip bir ay içerisinde öğrenci ikamet iznine başvurmaları gerekmektedir.

Üniversitelere kayıt yaptıran yabancı öğrenciler eğitim süresinin tamamını kapsayacak şekilde öğrenci ikamet izni alabilmektedirler. İlk ve orta öğretim kurumlarında eğitim gören öğrenciler de, her başvurularında en fazla bir sene olmak üzere bu ikamet iznine başvuru yapabilirler. Bu iznin süresi, ikamet izni başvurusu yapan yabancı öğrencinin öğrenim süresinden çok olamamaktadır. Öğrenci ikamet izni sahibi lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri doğrudan çalışma izni alarak çalışabilmektedir(6735 Sayılı kanun). Ön Lisans programlarına kayıt yaptıran yabancı öğrenciler haftada 24 saati geçmeyecek şekilde çalışma izni alarak çalışabilmektedir.

İlginizi çekebilir : Türkiye’de Üniversiteler için Başvurular, Harçlar ve Öğrenci Vizesi Alma Süreci

Öğrenci İkamet İzni için Gerekli Belgeler

  • İkamet İzni Başvuru Formu
  • Pasaport veya yerine geçen belgenin aslı ve fotokopisi
  • Dört (4) adet fotoğraf
  • Kalacağı sürede yeterli ve düzenli maddi imkâna sahip olduğuna dair beyan (Başvuru formunda beyan edilir. Ek olarak idare destekleyici belge isteyebilir)
  • Belirtilen program süresince yabancının masrafları kamu kurumunca karşılanıyorsa bu durum başvuruda idareye bildirilir.
  • Öğrenci Belgesi
  • Şahsın on sekiz yaşından küçük olması durumunda; yurt dışında bulunan annesi/babası veya yasal temsilcisinin vereceği muvafakatname ile muvafakatnamede belirtilmek kaydıyla Türkiye’deki gerçek ya da tüzel kişiler tarafından verilecek taahhütname
  • Geçerli sağlık sigortası (Öğrenciler talep etmeleri halinde kayıt tarihinden itibaren üç ay içinde genel sağlık sigortalısı kapsamına girdiklerinden geçerli sağlık sigortası talep edilmez, ancak üç ay içinde genel sağlık sigortası yaptırdıktan sonra idareye bildirmeleri gerekmektedir)

İlginiz çekebilir; https://www.atakurumsal.com/yabanci-ogrenciler-icin-calisma-izni-sartlari-nelerdir/

Öğrenci ikamet izni

Öğrenci Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

Öğrenci İkamet İzni Uzatma Başvurusu Nasıl Yapılır? – Videolu Anlatım

About the Author: Av. Batın Yılmaz

Av. Batın Yılmaz
Av. Batın Yılmaz; Yabancılar hukuku alanında uzmanlaşmış İstanbul barosuna kayıtlı hukukçudur. Daha hızlı iletişim için bilgi@atakurumsal.com adresinden ulaşabilirsiniz

232 Comments

  1. Avatar
    Alara 30 Aralık 2023 at 21:23 - Reply

    Merhabalar, ikamet iznine sahip öğrenci okulu bittikten sonra Türkiye’de kalıp çalışabilir mi acaba? Verdiğiniz bilgiler çok faydalı, çok teşekkürler

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 1 Şubat 2024 at 16:33 - Reply

      Merhaba, evet çalışabilir.

  2. Avatar
    Sanja 19 Kasım 2023 at 06:04 - Reply

    Merhaba, eylülde türistik ikamete başvurdum fakat olumsuz sonuçlandı. 12 gün ihlal yaptım diye sınırda ceza ödeyip çıkış yaptım ( yasak koymadılar). 1 ay geçti ve ben yüksek lisansa başvurup kabul edildim. Şimdi Türkiye’ye giriş yapıp üniversitede kaydımı yaptırmak ve ikamete başvurmak istiyorum. Göç idaresinden ve sınır kapıdaki memurun tarafında ya meşruhatlı vize ile ya da şartlı giriş ile giriş sağlayabileceğimi söylediler, fakat emin değilim. Sizce şartlı giriş yaparsam eğer ve 2-3 gün içerisinde okulda kaydımı yaptırsam ve ikamete başvursam olumsuz etki bırakır mı?

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 6 Aralık 2023 at 17:59 - Reply

      Merhaba, yaşadığınız ülkenin Türk konsolosluğundan öğrenci vizesine başvurmanızı öneririz, kabul edilirse sorunsuzca giriş yapabilirsiniz, kabul edilmezse meşruhatlı vizeye başvurmaktan çare yok, şart giriş artık uygulanmaktadır.

  3. Avatar
    Hana 4 Eylül 2023 at 19:53 - Reply

    Merhaba ben Türkiye’de yabancı öğrenciyim. Okulum bitirmesine hala 2 yılım var. Yurtdışındayken ikametim süresi dolmuştur. Ayrıca pasaportum da yeniledim. Türkiye’ye gelmek için öğrenim vizesi almak zorunda mıyım? Çünkü benim ülkeme vizesiz Türkiye’ye girebilmesine izin verildi. Ama ögrenci olduğum için kararsızlıkta kalıyorum. İkametim tekrar ilk başvuru yapacağım için öğrenim vizesi almam gerekiyor mu? Teşekkür ederim

    • Ata Kurumsal
      Ata Kurumsal 28 Eylül 2023 at 15:14 - Reply

      Merhaba, evet öğrenci vizesi ile Türkiye’ye giriş yapmanız gerekmektedir.

Leave A Comment

Kurumsal danışmanınız olalım

Bizi aramak için  444 7 284

Şirketimiz en kısa zamanda sizinle iletişime geçecektir.